spot_img

Danmark sender igen milliarder til Ukraine – Forsvarets lagre er tæt på tomme

Ukrainerne kan se frem til en ny økonomisk saltvandsindsprøjtning med dansk afsender. En ny donationspakke på i alt 5,8 mia. kroner er på vej til det krigshærgede land, oplyser Forsvarsministeriet. Pakken er den hidtil største af sin art og vil blive udmøntet frem mod 2025.

Den danske regering giver nu tilsagn om sin hidtil største donation til Ukraine. Denne gang er der tale om en økonomisk pakke til en værdi af 5,8 mia. kroner. Udgifterne fordeler sig med 4,3 mia. kr. i 2023, 1,4 mia. kr. i 2024 og 52 mio. kr. i 2025, oplyser Forsvarsministeriet.

Pengene skal gå til at sikre kampvogne, infanterikampkøretøjer, kampvognsammunition og antiluftskyts og er den tolvte og største siden krigsudbruddet i februar 2022. Donationen viser, at Danmark fortsat står last og brast med Ukraine, mener forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

»Det er helt afgørende, for at Ukraine kan blive ved med at forsvare sig mod Ruslands ulovlige invasion, at lande som Danmark fastholder sin militære og økonomiske støtte til Ukraine. Det gør vi nu med det hidtil største danske økonomiske bidrag i regi af gruppen af lande, der under amerikansk ledelse mødes løbende på basen i Ramstein,« siger Troels Lund Poulsen.

Forsvarets lagre er snart tømte

Det Udenrigspolitiske Nævn er tidligere tirsdag orienteret om donationen, som har fået navnet Donationspakke XII. Den er betinget af Folketingets Finansudvalgs godkendelse, hvilket dog forventes at være en formsag.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Vestlige kampfly til Ukraine er en milepæl, men de afgør ikke krigen – endnu

At der i denne omgang er tale om en rent økonomisk pakke har sin naturlige forklaring i de mange løbende materieldonationer, fortæller udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M):

»Med dagens donationspakke bevæger vi os ind i en ny fase. Vi har efter mere end halvandet års krig snart tømt Forsvarets lagre. Derfor ser vi nu ind i mere målrettede fællesindkøb og internationale samarbejder, som er skræddersyede til Ukraines behov her og nu.«

Donationspakke XII finansieres gennem Ukrainefonden. I juni måned besluttede ti af Folketingets partier at afsætte i alt 21,9 milliarder kroner til fonden og sikrede derved, at forsvarsbudgettet nåede op på de forjættede to pct. af bnp i 2023 og 2024.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Thomas Dahl
Læser
Thomas Dahl
12. september 2023 21:06

Hvorfor tillader folketing og Forsvaret at rigets forsvarsevne bevidst bliver udslettet af hvad der benævner sig selv for Danmarks regering?

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
14. september 2023 10:25

Det er langt billigere at krigen, som moralsk også er vores krig, foregår på Ukrainsk jord end den gør på vores. Ja, vores forsvar skal OGSÅ op og stå igen, og der kræves meget før det kan ske. Men lad os nu være realistiske – så længe Rusland sidder fast i Ukraine, så er der ikke kapacitet eller handlekraft til at tænke på Baltikum og/eller Skandinavien; derfor mener jeg dette er den rette prioritering.
Vi skal passe på med at snakke “eller” når vi skal snakke “og” … vi skal hjælpe Ukraine OG vores forsvar skal op og stå. Det må og skal ikke stå i i modsætning – jeg vil langt hellere snakke om 3% end skændes med vores allierede i Ukraine om de ødelægger vores evne til at stable et troværdigt forsvar på benene.

Claus Vistesen
Læser
Claus Vistesen
13. september 2023 15:57

Det er tarveligt at man ikke toner rent flag … regeringen synes i virkeligheden ligeglad med Danmarks selvstaendige forsvarsevne, men mener derimod (primaert udenrigspolitisk) at hvis man gaar forrest med hjaelp til Ukraine, og det goer vi, saa vil Amerikanerne huske det og komme foerst hvis lokummet braender. Problemet med det er at man per definition udsulter forsvaret med saadan en strategi—i saadan en model er en forsvars-krone bedst brugt i Ukraine i forhold til DK—og derfor virker de 143M etc som totalt spil for galleriet. Det er ogsaa risikabelt med det politiske billede der tegner sig i USA, konflikten med Kina samt den mere anspaendte situation i Europa. Dilemmaet er godt beskrevet her
https://warontherocks.com/2018/07/denmark-in-nato-paying-for-protection-bleeding-for-prestige/
Og andre steder.
Det er, for mig i hvert fald, bare daarlig/risikabel politik and man ikke specifikt prioriterer DK’s forsvar, og man ikke i den diskussion tager en mere kritisk/realistisk diskussion om vores hjaelp til Ukraine, prioriteringer etc.

Maria Kvolbæk
Læser
Maria Kvolbæk
14. september 2023 11:36

Er vores Regering ligeglad med Danmark og det danske forsvar? i årevis har vores forsvar manglet penge-råbt om det og hvad sert vi nu? Mette og co, poster milliener-milliarder samt materiel til Ukraine,