spot_img

Ikke-Vestens klub konsoliderer sig og udvider fra fem til 11 lande ved årsskiftet

ANALYSE: BRICS-topmødet i Sydafrika i denne uge gav den russiske præsident Putin både en begmand og et par klare gevinster. Han deltog ikke selv af frygt for at blive sendt til krigsforbryderdomstolen i Haag, men er til gengæld vært for det næste BRICS-topmøde nu med 11 medlemmer i Rusland i 2024.

Først var de fire, så fem og fra 1. januar er der 11 lande i BRICS. Yderligere 14 lande havde – ifølge BRICS – ønsket permanent medlemskab, og 40 lande havde udtrykt interesse for samme. De lande, der føjer sig til Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika er Argentina, Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Iran, Egypten og Etiopien.

Der skaber nye dynamikker og giver...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
René V. Nielsen
Læser
René V. Nielsen
30. august 2023 10:25

Tak for en grundig analyse.

Men allerede før udvidelsen var BRIKS-landene kun enige om en ting og det var modstanden imod Vesten.

Nu hvor kredsen af landene på især Kinas initiativ er udvidet er problemerne bare vokset. Bare tag Kina og Indien – de har siden 1960’erne været i en lavintensiv krig.

Med jævne mellemrum vader de over Himalayas bjergpas med køller og lignende slagvåben som de bruger til at slå skallen ind på den anden.

Jeg er ikke i tvivl om Jens Worning har ret i Vesten er nødt til at ændre facon over de lande.

Men fokuser vi på Kina, så er ”Kina alvorligt på spanden” og måske derfor har de travlt med at få hjælp.

De fleste ved at høj inflation er noget l… Men Deflation er meget være og det oplever Kina i disse måneder. Ved inflation stiger forbrugerpriserne og det modsatte ved Deflation.

Deflation fokuser på producentpriserne og de falder ikke, selvom salgsprisen/forbrugerprisen gør det!

Og et land som Kina som massivt importerer råvarer, betyder dette at fortjenesten hos producenter falder i takt med Deflationen, da sælgeren af disse råvarer jo forsat vil sine penge til den aftalte pris.

Det er de færreste producenter som har mere end 2-3% i fortjeneste af bruttoomsætningen (når alt er betalt som f.eks. skatter, afgifter, omkostninger, løn, husleje mv.).

F.eks. havde Danske Grundfos i 2022 en omsætning på knap DKK 16 mia og et overskud efter skat på DKK 392 mio. Det svarer til 2,4% af omsætningen.

Så med juli måneds deflation i Kina på 1,1% så skal det ikke stå på i mange måneder før der er nød til at ske omfattende fyringsrunder hos producenter pga. tomme pengekasser.

Derefter vil det brede sig som ”økonomiske klyngebomber” i den kinesiske økonomi via de berørte sektorers Supply-Chain og for alvor udløse en økonomisk krise i Kina, når kinesiske forbrugere holder op med at købe, fordi de er blevet fyret.

Allerede nu er de kinesiske banker under et, hårdt ramt af nødlidende lån til ejendomssektoren.

Det er Kina som styrer det løb i BRIKS 2.0 (eller hvad det kommer til at hedde) og lige nu er Kina ved at smelte ned rent økonomisk og har derfor brug for at knytte lande til sig som kan aftage deres produkter tættere til sig.

Når disse lande så samtidig har rige forekomster af råstoffer og mineraler, så endnu bedre.

Jeg tvivler på at BRIKS 2.0 handler om andet end at sikre Kinas økonomiske interesser (og så hade Vesten).

Det med at låne ud til hinanden i BRIKS 2.0 er da en narresut, for hvis du låner penge ud, så vil du vel gerne have dem igen – Ikke sandt?

Og hvorfor skulle det være anderledes med de lande som indgår i BRIKS 2.0? Og det er jo netop det som er problemet, af de lande altovervejende er pariaer eller ikke er kreditværdige.