Troels Lund Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen bytter ministerposter

3
På et pressemøde tirsdag i Forsvarsministeriet overdrog Jakob Ellemann-Jensen Forsvarsministeriet til Troels Lund Poulsen. Foto: Ernstved

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen og hans vikar under sin sygemelding, økonomiminister Troels Lund Poulsen, bytter ministerposter. Det annoncerede Statsministeret tirsdag morgen, før Jakob Ellemann-Jensen uddybede baggrunden for sin beslutning ved et doorstep-pressemøde i Forsvarsministeriet.

Tirsdagen begynder med en nyhed, de færreste formentlig havde forventet netop nu:

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) stopper på posten for at overtage Troels Lund Poulsens (V) job som økonomiminister. Troels Lund Poulsen, som under sin partileders sygemelding frem til 1. august var fungerende forsvarsminister, overtager i stedet posten permanent. Det annoncerede Statsministeriet tirsdag morgen på sin hjemmeside.

Klokken ni indbød de to hovedpersoner så pressen til doorstep-pressemøde i Forsvarsministeriet på Holmens Kanal 9, hvor Jakob Ellemann-Jensen indledningsvis satte ord på, hvorfor det overraskende bytte finder sted netop nu:

»Det er en beslutning, som jeg har truffet i sidste uge, efter jeg kom tilbage fra min sygemelding. Jeg har haft lejlighed til at danne mig et overblik over de opgaver, som ligger her i Forsvarsministeriet og i det tværgående regeringssamarbejde. Når jeg har besluttet at lave den her tilpasning, skyldes det grundlæggende to ting: Det skyldes min kærlighed til Venstre. Det skyldes min kærlighed til Forsvaret,« lød det fra den afgående forsvarsminister, som fortsatte:

»Hvis jeg som formand for Venstre skal have mulighed for at udfolde den kurs, jeg har lagt for partiet på sommergruppemødet, passe mine opgaver som formand og samtidig fortsætte med at gøre venstre gældende i regeringssamarbejdet, så kan jeg ikke samtidig være forsvarsminister. Det står klart for mig: Det går ikke.«

»Vi har været her før og kommer til at være her igen«

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen er hans ”sygevikar”, Troels Lund Poulsen, den helt rette mand til at løse de mange udfordringer, som Forsvarsministeriet aktuelt står over for:

»Forsvarsforliget, Ukraine-krigen og oprydningen i Forsvarsministeriets koncern er enorme opgaver, der kræver fuldt fokus. Det kræver en fuldstændig dedikeret indsats fra forsvarsministeren, hvis det skal blive en succes. Der kan jeg bare sige, at jeg er meget, meget tryg ved, at det er Troels Lund Poulsen, som skal stå i spidsen for den opgave.«

Den tiltrædende forsvarsminister, som har levet en tumultarisk ministertid som kastebold mellem Økonomiministeriet og Forsvarsministeriet, er efter eget udsagn glad for at vende permanent tilbage til Holmens Kanal 9.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har været her før. Det er faktisk her, jeg har tilbragt det meste af den tid, vi har siddet i regering, og derfor er jeg også glad for, at jeg – når det nu er, som det er – kan udfylde en rolle i Forsvarsministeriet.«

Det bliver nu Troels Lund Poulsens lod at følge ministeriets møgsager – herunder den prekære sag om indkøb af israelsk artilleri – til dørs. Dem kan der godt blive flere af i fremtiden, understregede han:

»Det er ikke nogen hemmelighed – vi har været her før, vi kommer nok også til at være her igen – at der er mange udfordringer her i Forsvarsministeriet. Det tager jeg med rank ryg og lægger op til, at det må vi løse i fællesskab. Jeg kommer til at række ud til forligskredsen, sådan at Forsvaret får de bedste rammevilkår i fremtiden, og så vi får løst nogle af de aktuelle problemer, der altid vil være i så stor en driftsorganisation som det danske forsvar er,« lød det fra Troels Lund Poulsen.

Skulle have truffet beslutningen i december

Den fremmødte presse var ikke overraskende interesseret i at høre Jakob Ellemann-Jensen forklare, om ikke det er at løbe fra sit ansvar at forlade posten netop nu, hvor især Elbit-sagen fylder så meget på den forsvarspolitiske dagsorden. Sagen kostede for nylig departementschef Morten Bæk jobbet, og en uvildig advokatundersøgelse og et samråd er på vej. Det ville Jakob Ellemann-Jensen dog ikke høre tale om.

»Jeg flygter bestemt ikke fra ansvaret. Jeg erkender, at opgaven er stor, og at den kræver fuld tid at løse. Det er derfor, Troels bliver sat over i Forsvarsministeriet. Der er et væld af dårlige sager, og uanset hvornår overdragelsen kom, ville der stå nogle dårlige sager og vente. Det er også en af årsagerne til at lave det her skifte, for der skal være fokus på de sager. Det går ikke med en minister, der samtidig er partiformand. Jeg skal prioritere arbejdet med Venstre og regeringsledelsen,« sagde Jakob Ellemann-Jensen.

»Jeg ville behandle både Venstre og regeringssamarbejdet og Forsvaret stedmoderligt, hvis jeg insisterede på at fastholde alle tre hatte. Der vil Kloge-Åger jo så stå at sige, at det burde jeg have set fra starten af. Ja, men det skal ikke forhindre mig i at træffe den rigtige beslutning nu. Det gør jeg.«

Jakob Ellemann-Jensen ville dog gerne medgive, at timingen kunne have været bedre, og at han måske på et tidligere tidspunkt burde have erkendt, at opgavebyrden som forsvarsminister og partileder i et regeringsparti var for stor.

»Det havde været meget mere elegant, hvis det her havde været gjort den 1. august. Sådan er det jo. Men jeg havde brug for at komme tilbage og ved selvsyn finde ud af, om det er håndterbart, eller om det ikke er. Mange vil sige, at den beslutning skulle jeg have truffet allerede i december måned. Det kan jeg ikke ændre ved, men jeg har truffet beslutningen nu, og jeg mener, at det er den rigtige beslutning.«

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer