spot_img

Vestlige kampfly til Ukraine er en milepæl, men de afgør ikke krigen – endnu

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

ANALYSE: Søndag kom den ukrainske præsident Zelenskyjn til Danmark for at modtage en donation på 19 danske F-16 kampfly. Sammen en hollandsk donation på 42 kampfly rykker donationen krigen i Ukraine ind i en ny fase.

Det gik stærkt. Fredag annoncerede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, at USA havde sagt god for, at lande med F-16 kampfly med den amerikanske regerings accept kan donere fly til Ukraine. Søndag rejste den ukrainske præsident Zelenskyj til Sverige, hvor han landede en aftale om donation og bygning af de svenske infanterikampkøretøjer CV-90 i Ukraine og udtrykte samtidig ønske om at modtage svenske JAS Gripen kampfly. Samme dag indkaldte Statsministeriet i Danmark til en presseseance med regeringens ledende ministre søndag på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.

Søndag formiddag besøgte Zelenskyj først Holland, hvor den hollandske premierminister Marc Rutte annoncerede, at Holland vil donere 42 styk F-16 kampfly til Ukraine. Ud på eftermiddagen landede Zelenskyj sammen med sin hustru Olena Zelenska så på Flyvestation Skrydstrup, hvor kronprinsesse Mary, statsminister Mette Frederiksen (S), vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og økonomiminister Troels Lund Poulsen tog imod.

I en hangar på flyvestationen holdt statsministeren en patosfyldt tale foran to danske F-16 og proklamerede, at Danmark donerer 19 styk F-16 kampfly over de kommende to år til Ukraine. De første seks fly vil blive leveret omkring nytår. Dernæst følger otte fly i løbet af 2024, og så ankommer de sidste fem fly i løbet af 2025.

Argentina fik en lang næse

I Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har man i flere år arbejdet på salget af Danmarks flåde af F-16, som det nye F-35 ville blive indfaset, og efter sigende var særligt Argentina meget interesseret i en handel. Nu får landet en lang næse, fordi hele dette arbejde har skiftet fuldstændigt fokus. Danmark skal ikke længere have penge for sine fly, som i stedet kan se frem til at afslutte deres liv i mulig kamp i luften over Ukraine.

Selv om donationen blev annonceret søndag, går det lang tid, før de danske kampfly kommer på vingerne i ukrainsk luftrum. Uddannelsen af de ukrainske piloter og teknisk personel er først lige begyndt, og uddannelsen kommer til at vare minimum et halvt år. Hvor den kommer til at foregå, vil hverken Ukraine, regeringen eller Forsvaret suge noget om.

Men 11 lande er gået sammen om at uddanne de ukrainske piloter, og når man tænker på arbejdspresset på de danske piloter og jordpersonel, taler meget for, at man flytter uddannelsen til udlandet. Et koldt og vådt efterårsvejrlig i Nordeuropa er samtidig ikke de bedste betingelser for en uddannelse, som skal gå stærkt. En oplagt mulighed kunne derfor være at flytte uddannelsen til Portugal, som deltager i F-16-projektet om donationer til Ukraine, og som har en langt mere stabilt vejrlig. Men det er gisninger.

Under alle omstændigheder skal man læse donationen af de første 61 kampfly fra Vesten som det første skridt i opbygningen at et nyt ukrainsk flyvevåben, som har vinket farvel til udtjente sovjetisk materiel og nu anvender moderne Nato-fly. Det vil være naivt at tro, at 61 kampfly ændrer krigen på landjorden afgørende. Men det er et vigtigt og stort første skridt, som givet vil gavne det ukrainske forsvar.

Glæder sig til at høre ”the sound of freedom”

Donationen af kampfly viser, hvor langt de røde linjer har flytte sig, siden krigen brød ud, og Danmark donerede førstehjælpstasker, mens Tyskland donerede hjelme. Donationer er vokset og vokset og dækker i dag de mest avancerede våbensystemer foruden ammunition og nu altså bygningen af svenske ”Stridsfordon 90” i Ukraine.

Kampflyene udgør således en milepæl, som styrker Ukraine på flere parametre. Dels vil soldaterne på slagmarken glæde sig over snart at kunne høre ”the sound of freedom” over hovederne, hvilket afgjort vil styrke kampmoralen, og psykologisk vil et styrket ukrainsk flyvevåben bekymre russerne og givet få dem til at ændre deres operationsmønster.

Rent operativt afhænger den militære gevinst dog meget af, hvilken konfiguration og med hvilke våbenpakker flyene bliver leveret i. Uden de avancerede våben, vil flyene ikke være lige så meget værd, som hvis de bliver leveret med missiler og præcisionsbomber. Hvor meget Nato vil tillade Danmark og Holland at donere, mangler vi stadig at få vished for.

Det vil dog være naivt at tro, at 61 kampfly ændre krigen og sikrer Ukraine sejren. For det første kræver det stadig massive forberedelser overhovedet at gøre flyene klar til skarpe missioner i Ukraine i form af uddannet personel, anvendelige baser i Ukraine, beskyttelse af baserne, logistik og ikke mindst adgang til ammunition i form af bomber og missiler.

Et F-16 vil normalt ikke kunne flyve en skarp mission i meget over en time, og hvis de danske F-16 derfor skal spille en afgørende rolle, kræver det mulighed for lufttankning. Det har Ukraine ikke adgang til, og det vil Nato næppe være klar til at tilbyde. Derfor må ukrainerne i stedet indstille sig på skulle flyve korte missioner, og det kræver langt flere fly for at få den nødvendige effektivitet.

Til gengæld har Danmark og Holland sparket døren ind, og med sammenlagt over 4.600 kampfly af typen produceret i Vesten er der rigeligt at tage af, skulle andre lande få samme tanker. Sker det, kan en flåde med 100-200 eller 300 F-16 pludselig bliuve den gamechanger, som de fleste håber på.

Høster små sejre på dystert bagtæppe

Når Danmark igen træder frem på den internationale scene og soler sig i lyset af omfattende donationer til Ukraine, skal kan læse flere signaler. Nato har gennem mange år kritiseret Danmark for at være for fodslæbende og ikke levere det lovede forsvar til Nato-alliancen. Efter krigsudbruddet i Ukraine har Danmark endnu en gang bevist, at vi slet ikke har taget sikkerhed alvorligt og står som det sorte får omgivet af veludrustede sikkerhedsmæssigt langt mere troværdige nabolande som Norge, Polen, Finland og Baltikum.

Det vil tage 15-20 år med massive investeringer, før Danmark overhovedet kommer på niveau, og i det perspektiv er donationer til Ukraine en kærkommen lejlighed til at købe aflad for sine synder. Man må rose regeringen for, at den dygtigt spiller de kort, som den har til rådighed og får mest valuta for pengene ikke bare hos ukrainerne, men også internationalt.

Det ændrer dog ikke på det faktum, at Danmark skylder og slet ikke får et tilstrækkeligt forsvar ved at afsætte 143 mia. kr. over 10 år. Alene det faktum, at de første 38 mia. kr. går til at lukke huller fra fortiden, siger alt. Vi leverer for lidt, for sent og for langsomt, og det ændrer massive donationer til Ukraine ikke på. Til gengæld høster Mette Frederiksen og regeringen international anerkendelse som modig og stålfast støtte i kampen mod Rusland. Det er med at høste de små sejre, når de byder sig.

Bærende billede: Den ukrainske præsident takkede på Flyvestation Skrydstrup den danske statsminister for at donere 19 styk F-16 kampfly til Ukraine. Foto: Forsvaret

Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i februar 2016 og er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i Odense i 2002. Han har en fortid som reserveofficer i Den Kgl. Livgarde med udsendelser til Bosnien i 1993 og Irak i 2004-2005. Foto: Thomas Rønn

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer