spot_img

Ellemann fyrer departementschef Morten Bæk efter endnu et tillidsbrud

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen har ikke længere tillid til Morten Bæk, som fredag eftermiddag er blevet fyret som departementschef. Den direkte årsag er, at der viser sig at være fejl i en redegørelse, som ministeren afleverede til Folketinget tirsdag. Pernille Langeberg indsættes som midlertid departementschef.

Fredag eftermiddag tog forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) konsekvensen af en række alvorlige fejl i sagen om indkøb af artilleri og fyrede sin departementschef, Morten Bæk. Det sker med den begrundelse, at Ellemann efter på et møde tirsdag at have beklaget en række fejl i artillerisagen over for finansudvalget og forsvarsudvalget i Folketinget.

Efter mødet tirsdag stod han foran pressen i Forsvarsministeriet og undskyldte endnu en gang. Men allerede to dage senere viste det sig, at der også var fejl i redegørelserne om indkøbet af artillerisystemerne Atmos og Puls fra den israelske våbenproducent Elbit.

»I går fik jeg en kort mundtlig orientering, som i dag er blevet suppleret med en uddybende gennemgang. Jeg er blevet gjort bekendt med, at departementet og FMI efter fremsendelsen af redegørelsen i tirsdags har fundet et dokument, som burde have indgået i redegørelsen. Med andre ord er der dele af redegørelsen om forkerte oplysninger, som indeholder forkerte oplysninger,« siger Jakon Ellemann-Jensen.

Ifølge ministeren er de nye fejl »voldsomt beklagelige« af flere årsager:

»Først og fremmest fordi forligskredsen og Folketinget har fået forkerte oplysninger igen. Og for det andet handler det om, hvordan i alverden, der kan dukke et relevant dokument op, når man har færdiggjort en redegørelse? Det stiller et gevaldigt spørgsmålstegn ved selve indholdet af redegørelsen,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Forkerte oplysninger i departementets redegørelse

Det omtalte dokument var et første udkast til et af de aktstykker til Folketingets Finansudvalg, som var udarbejdet i Forsvarsministeriets departement og sendt til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). I departementets redegørelse til ministeren tirsdag fremgik det imidlertid, at aktstykkerne var udarbejdet på baggrund af et udkast fra FMI.

»Det vil sige, at oplysningerne i departementets redegørelse var forkerte. Det har jeg sendt et brev til forsvarsudvalget om med et supplerende notat, som beskriver det her dokument, og hvad det betyder for redegørelserne. I forlængelse af det har jeg meddelt departementschef Morten Bæk, at jeg ikke længere har tillid til ham som departementschef i Forsvarsministeriet,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Den bedst egnede?

Ifølge ministeren vil Pernille Langeberg fungere som departementschef, indtil der er fundet en konstitueret departementschef.

»Det er en samlet vurdering, som fører til, at det ikke er muligt fremover at have det tætte og tillidsfulde samarbejde, som er nødvendigt mellem minister og departementschef – særligt i lyset af de store og vigtige opgaver, som Forsvaret står overfor i den kommende tid,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Henrik Bruun Andersen
Læser
Henrik Bruun Andersen
12. august 2023 11:21

Kan huske jeg bifaldt indkøbet hos Elbit, netop fordi der var hurtig leveringstid på de første pjecer, mens det kunne tage årevis, før de øvrige mulige leverandører kunne det.
Midt i en tid med kæmpe problemer med fastholdelse af personel, og alle Ceasar pjecer taget fra Danske Artilleriregiment, så jeg det som afgørende for at bevare kompentancerne for ildstøtte, og ikke skulle starte forfra om 3-4 år.
Derfor bliver jeg godt nok meget skuffet, når det nu viser sig, at Hanwha også kunne levere K9 Thunder lige så hurtigt som Elbit!
Ligger der en skjult civil ministeriel økonomisk beslutning bag, fordi det hjulbaseret ATMOS både i anskaffelse og drift vil være økomenisk billigere end K9 på bælter? 
Hvis det er tilfældet, hvorfor så ikke sige åbent, at det har forsvaret ikke råd til, da man skal bruge forligspenge alle mulige andre steder i forsvaret.
Det vil ikke undre mig, selv om K9 havde været det oplagte valg, nu at muligheden og tilfældet gav os muligheden, og når Nato vil have Danmark til at levere middeltung og senere tung brigade.

Michael Haugaard
Læser
Michael Haugaard
11. august 2023 15:17

Vel også på tide ? 🙂