spot_img

Danmark og ti andre lande skal træne ukrainske F-16-piloter fra sensommeren

Danmark og Holland står sammen i spidsen for en koalition af i alt 11 lande, som fra sensommeren skal træne og uddanne ukrainske piloter og jordpersonel i brugen af F-16-kampfly. Det har fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) flankeret af sine hollandske og ukrainske kolleger netop annonceret ved Nato-topmødet i Vilnius.

Danmark og Holland står sammen i spidsen for at udvikle en model for træning og uddannelse af ukrainske F-16-piloter samt det jordpersonel, der skal vedligeholde flyene. Det har forsvarsminister Troels Lund Poulsen netop annonceret ved et doorstep-pressemøde, hvor han var flankeret af kollegerne Kajsa Ollongren og Oleksiy Reznikov fra henholdsvis Holland og Ukraine.

Udover Holland og Danmark har Belgien, Canada, Luxembourg, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Sverige og Storbritannien tilsluttet sig koalitionen af lande, som fra sensommeren skal arbejde på at sætte ukrainere i stand til at operere F-16-kampfly og derved øge interoperabiliteten med Nato.

Først og fremmest handler indsatsen dog om at bekæmpe de russiske invasionsstyrker i luften over slagmarken, forklarer fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

»Det er helt afgørende, at ukrainerne får mulighed for at forsvare deres luftrum. Første skridt er at træne ukrainerne i at kunne flyve, servicere og vedligeholde F-16-fly på et basalt taktisk og teknisk niveau. Det er en stor og langsigtet indsats, og derfor er det vigtigt, at vi nu er en bred kreds af lande, som går sammen om at tage hul på opgaven. På sigt vil det gøre en stor og vigtig forskel for Ukraines frihedskamp,« siger Troels Lund Poulsen.

Reznikov takker koalitionspartnerne

I Ukraine sætter man pris på Nato-initiativet, som falder på et tørt sted. Her har strømmen af materiel fra Vesten gjort de muligt at udskifte aldrende militært materiel med mere tidssvarende systemer, men der er stadig behov for mere, lyder det fra landets forsvarsminister, Oleksiy Reznikov.

»Vi startede for mere end 500 dage siden krigen med en materielarv fra sovjettiden. Blot et par Javelins var fra den vestlige verden. Nu, efter de 500 dage, har vi fået nye våbenfamilier fra vores partnere; artillerisystemer, MLRS-systemer, luftforsvarssystemer som Patriot, NASAAM, SAM, Iris-T med flere. Men kampfly er en central del af et luftforsvar, og luftforsvarsvåben er førsteprioriteten,« forklarer Oleksiy Reznikov.

»Vi er nødt til at lukke vores luftrum, så vi kan forsvare vores civilbefolkning, vores kritiske infrastruktur, vores skoler, vores universiteter og så videre. Derfor er denne kampflykoalition vigtig, og jeg takker for det lederskab, som Holland, Danmark og de ni øvrige lande har vist ved at gå sammen om dette F-16-træningsforløb.«

Spørgsmålet om donation af fly ikke afgjort

Træningen skal foregå uden for Ukraine – bl.a. i Danmark – og forventes at begynde i sensommeren, oplyser de tre ministre. I første omgang vil det ske i form af afprøvning og udvælgelse af ukrainsk personel og derefter sprogundervisning for de piloter og øvrigt personel, hvor det er nødvendigt, oplyser Forsvarsministeriet. Derefter vil der være teoretisk og praktisk træning.

Formålet med træningsindsatsen er, at det ukrainske luftvåben skal have de basale færdigheder og forudsætninger for at flyve, servicere og vedligeholde F-16 fly. Koalitionens fokus er derfor i første omgang på træningsindsatsen, men »med mulighed for at overveje andre F-16-relaterede indsatser«.

»Ukraine har brug for fly. Mere end nogensinde hvis de skal vinde deres kamp mod Putins Rusland – og det gælder også danske F-16-fly. Spørgsmålet om mulig donation må følge. Det vil kræve støtte fra flere lande. I første omgang fokuserer vi på træningsindsatsen, som udgangspunktet for den videre diskussion. Og her tager Danmark et stort ansvar,« siger Troels Lund Poulsen.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Maria Kvolbæk
Læser
Maria Kvolbæk
12. juli 2023 14:36

Det er en stor og langvarig indsats-vi er nød til at lukke vores luftrum, skærme bevilbefolkningen? befolkningen lider -enig, men yhyggrlit at erfare hvor slet det står til med materiel i Ukraine-deres egen materiel er slidt og soldaterne uden erfaring. D,. V.S. uden hjælp udefra ,oplæring m.v.,er det et længevarende projekt og krig er grusom at opleve og hvor længe varer den ved?Er hjælpen en dråbe i havet-indtil nu-på sigt?En vinder?