spot_img

Danmark og Holland donerer Leopard 2-kampvogneskadron til Ukraine

En ny markant våbendonation er nu på vej til Ukraine. Danmark har sammen med Holland besluttet at donere i alt 14 kampvogne af typen Leopard 2A4 til de ukrainske forsvarsstyrker. Det har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen netop annonceret efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Danmark og Holland arbejder allerede sammen med Tyskland om donationen af op mod 100 Leopard 1-kampvogne, men nu går de to lande sammen om endnu en markant våbendonation. Denne gang drejer det sig om 14 kampvogne af den tungere og bedre pansrede Leopard 2A4.

Det annoncerede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) ved et doorstep-pressemøde efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag morgen:

»Det er en meget markant donation, som kommer oven i de op mod 100 Leopard 1-kampvogne, som vi i forvejen har doneret, og betyder, at Danmark helt suverænt er blandt de lande, der har doneret flest kampvogne til Ukraine,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

»Det er regeringens ambition, at vi i forhold til vores størrelse skal være en af de største donorer. Det er vi, men det er ikke fordi, vi skal deltage i en konkurrence om det. Det er fordi, det er så vigtigt, at vores venner i Ukraine – specielt i denne kritiske tid her i foråret – får maksimal støtte.«

Artiklen fortsætter under henvisningen …

De første Leopard 1-kampvogne indtager »meget snart« slagmarken i Ukraine

Ukrainerne får dog ikke glæde af donationen med det samme, fortalte forsvarsminister Troels Lund Poulsen, der flankerede sin ministerkollega.

»Det er 14 Leopard 2-kampvogne, som i starten af 2024 vil blive overleveret til Ukraine. Det følger i slipstrømmen på den meget store donation, som vi offentliggjorde for nogle måneder siden, på op imod 100 Leopard 1-kampvogne, der bliver givet til Ukraine, som bliver givet til Ukraine om meget kort tid.«

Bliver ikke taget fra dansk kampvognsflåde

Med donationen kan ukrainerne se frem til, hvad der svarer til en eskadron af den noget tungere kampvognskapacitet, som de løbende og i meget klare vendinger har efterspurgt.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at der har været et udbredt ønske om at se på muligheden for at donere Leopard 2-kampvogne, som populært sagt er en endnu større kampvogn end Leopard 1. Det er det, som nu er muligt, og vi både glade og stolte over, at et samarbejde med Nederlandene betyder, at vi kan gøre det,« lød det Troels Lund Poulsen.

Leopard 2-kampvognene bliver ikke taget fra den danske kampvognsflåde, som består af i alt 44 højteknologiske 2A7-modeller. I stedet bliver der tale om eksemplarer af den lidt ældre og mere analoge variant 2A4, der af de fleste eksperter stadig vurderes til at være en markant bedre kampvogn end de ældre russiske modeller, som den risikerer at møde på slagmarken.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Tyskland bøjer af og sender kampvogne til Ukraine – men Danmark bør lade være

Danmark har allerede samarbejdet med Holland om at sende et stort antal Leopard 1A5 til Ukraine. Den donation blev til i samarbejde med Tyskland og er ifølge Troels Lund Poulsen meget tæt på at udmønte sig i en overdragelse.

»Fra nu og frem til udgangen af 2023 vil vi se, at i hvert fald 80 Leopard 1-kampvogne finder vej til Ukraine og vil være med til at understøtte den frihedskamp, som finder sted.«

De 50 øvrige lande bag donationssamarbejdet Ukraine Defense Contact Group (UDCG) bliver orienteret om den nye dansk-hollandske donation, når de 21. april mødes på Ramstein Airbase. Prisen for donationen er 165 millioner euro, hvilket svarer til godt 1,2 milliarder kroner. Danmarks del af finansieringen af den fælles donation sker gennem Ukrainefonden, som har opbakning fra et bredt flertal i Folketinget. skriver Forsvarsministeriet på sin hjemmeside.

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
24. april 2023 10:25

Jens Nielsen – Der tale om brugte hollandske Leopard 2 A4

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
23. april 2023 21:50

God artikel, men bare lige et lille opklarende spørgsmål?
hvor kommer de leopard 2 A4 kampvogne fra?
Drejer det sig om helt nye kampvogne eller er det brugte kampvogne? og hvis det er brugte kampvogne, i så fald, hvem køber vi dem af?
Jens

jens nielsen
Læser
jens nielsen
28. april 2023 13:56

Kommentar vedr. Leopard 2A4:

Vi har 44 styk top moderne Leopard 2 A7 DK aktive kampvogne her i DK.
Jeg har indtil flere gange forsøgt at få opklaret hvor de resterende 12 styk Leopard 2A5 er henne ??
Fakta er at vi i 1997 købte 51 styk brugte Leopard 2A5 og endnu 6 styk i 2004 i Tyskland, det vil sige at danmark burde have 57 styk ialt.?
Så mistede vi en i Afghanistan ved en minepåkørsel, så nu burde vi have 56 styk tilbage – de sidste 12 styk leopard 2 A5 er bare ingen steder at finde??
Er der nogen som ved noget?

Hilsen

Jens

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
26. april 2023 9:11

“Bliver ikke taget fra den danske kampvognsflåde”. Puh. Jeg har nok ikke været den eneste der har scrollet teksten igennem, for at finde den sætning.

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
24. april 2023 16:22

Hej Peter
takker for info, som der nok retteligt burde have fremgået af artiklen.
hilsen
jens