ANALYSE: Tirsdag tiltrådte justitsminister Peter Hummelgaard anklagemyndighedens indstilling og rejste tiltale mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen efter straffelovens §109 for at have røbet eller videregivet hemmeligheder af betydning for statens sikkerhed. Tiltalen er vigtig for retssikkerheden og vil også give Claus Hjort Frederiksen mulighed for at blive renset.

I maj landede sagen på den daværende justitsminister Mattias Tesfayes (S) bord. Rigsadvokaten havde som øverste myndighed indenfor anklagemyndigheden gennemgået bevismaterialet i sagen mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og ønskede på den baggrund at rejse tiltale. Da Claus Hjort Frederiksen dengang var medlem af Folketinget, krævede det, at Folketingets 179 medlemmer stemte for at ophæve hans immunitet.

Det skete imidlertid ikke, fordi anklageskriftet var og stadig er hemmeligt. En lang række partier og folketingsmedlemmer afviste på den baggrund at ophæve den tidligere forsvarsministers immunitet. De mente ikke, at de kunne forsvare at stemme for at ophæve et folketingsmedlems immunitet, når de ikke kunne få indblik i sagens kerne og høre, hvad anklagemyndigheden mener, at sagen drejer sig om.

Da stemmelokalerne lukkede kl. 20.00 efter folketingsvalget den 1. november, ophørte Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet. På valgaftenen fangede jeg ham selv på Christiansborg og spurgte ham i den forbindelse, om han frygtede for at blive tiltalt igen, når en ny justitsminister havde sat sig i stolen?

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Folketingets beskyttelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet gør ondt værre

»Det forventer jeg. Hvis der skal være nogen logik i det her, forventer jeg faktisk, at man ret hurtigt må rejse en tiltale. Hvis man ikke havde tænkt sig at rejse en tiltale, kunne man have lukket sagen for længe siden,« svarede han.

I midten af december tiltrådte den nye regering med Peter Hummelgaard (S) som ny justitsminister, men siden skete der lige præcis ingenting. Det fik lørdag eftermiddag Claus Hjort Frederiksen til at skrive et opslag på Facebook, at sagen nu havde ligget i ni måneder hos rigsadvokaten.

»Jeg genopstillede ikke til valget, og min parlamentariske immunitet er dermed bortfaldet. Så der har været fri bane for justitsministeren til at beslutte at følge rigsadvokatens indstilling om at rejse tiltale. Så mon ikke, justitsminister, at tiden er kommet til at tage sagen ud af syltekrukken?,« skrev han.

Helt uholdbart ikke at rejse tiltalen

Noget tyder på, at Claus Hjort Frederiksen med sin opdatering lettede overvejelserne for den nye minister, som tirsdag tiltrådte indstillingen fra rigsadvokaten og rejste tiltale mod den tidligere forsvarsminister efter straffelovens §109 for at have røbet eller videregivet hemmeligheder af betydning for statens sikkerhed. Paragraffen hører under afsnittet i straffeloven om landsforræderi, og strafferammen er op til 12 års fængsel. Anklagemyndigheden skriver imidlertid i en pressemeddelelse tirsdag, at den har rejst sagen som en domsmandssag ved Københavns Byret med en enkelt juridisk dommer og to lægdommere, hvor den maksimale straf er fire års fængsel.

Det siger noget om, at sagen hører til i den lette ende. Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at han vil »kræve et nævningeting, da der er tale om en politisk sag«.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Rigsadvokaten spiller højt spil ved at tiltale Claus Hjort Frederiksen efter §109

Uanset sagens gang kommer den nu for domstolene, og det er godt. Det ville i et retssamfund som det danske være helt og aldeles uholdbart, hvis en justitsminister af personlige eller politiske grunde valgte ikke at rejse tiltale i en sag, som den øverste myndighed inden for anklagemyndigheden mener at kunne føre til domfældelse i. Det pynter ikke på justitsministerens ageren, at den mistænkte Hjort selv skulle gøre opmærksom på, at han gerne vil have skred i sagen, før det skete noget.

Selv om Claus Hjort Frederiksen er 75 år og har en syg hustru at tage hånd om, har han ikke mistet sin figthervilje, hvilket han understreger i et nyt opslag på Facebook tirsdag.

»Jeg bestrider at have overskredet grænserne for min vidtgående ytringsfrihed som politiker, og jeg har ikke afsløret angivelige statshemmeligheder. Punktum. Det var ikke sådan, jeg havde drømt om, at mit otium skulle være. Men når det ikke kan være anderledes, er jeg klar til at tage det slag med, og jeg har både kræfter og overskud til at gå hele vejen. Det var alt for nu,« skriver Claus Hjort Frederiksen.

Fortalte i detaljer om kabelsamarbejde i Weekendavisen

Men hvad handler sagen overhovedet om? Det ved vi faktisk en hel del om, selv om anklageskriftet er klassificeret. Sagen begyndte i august 2020, da Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) rettede en hård kritik mod ledelsen i FE, hvilket fik daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) til at hjemsende fem ledende medarbejdere fra FE.

I de efterfølgende dukkede en række opsigtsvækkende artikler op i Berlingske, DR og Weekendavisen, som i detaljer beskrev et tophemmeligt samarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af datakabler under København. Det var en historie, som dagbladet Information i første omgang havde omtalt i 2014 efter at have modtaget nogle af NSA-whistlebloweren Edward Snowdens lækkede dokumenter.

De nye artikler var imidlertid langt mere detaljerede, og da Weekendavisen i september 2020 interviewede Claus Hjort Frederiksen om sagen, kunne den tidligere forsvarsminister ikke holde tand for tunge. Det skete i podcasten Avistid, hvor chefredaktør Martin Krasnik sad overfor Claus Hjort Frederiksen.

»Vi skriver i Weekendavisen i sidste uge, at det her handler om et konkret samarbejde mellem Danmark og USA. Det går tilbage til slutningen af 90’erne, hvor man opdager, at der er nogle kabler, hvor der går international kommunikation, mails osv. igennem, og det kan man aflytte. Der bliver lavet en aftale mellem statsministeren, forsvarsministeren og FE og et privat teleselskab om, at man tapper det og fører en ledning ud til FE’s hovedkvarter på Amager. Kan du bekræfte den historie?,« spørger Martin Krasnik.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Kan Claus Hjort Frederiksen undgå en fængselsstraf?

»Jeg kan ikke gå ind og bekræfte de her ting. Men det er i princippet det, vi taler om,« svarer Claus Hjort Frederiksen.

»I princippet. Og hvornår får man i princippet det at vide som nytiltrådt forsvarsminister?,« fortsætter Krasnik.

»Det får man ret tidligt at vide, fordi det er ret vigtigt, at man som forsvarsminister og politisk chef for efterretningstjenesten ved, at der her er et ømtåleligt samarbejde, hvor man nogle gange risikerer, at danske statsborgere kommer i klemme i det system. Jeg tror ikke, at man kan sige, at de bliver overvåget. Men man opsnapper meddelelser, hvor der figurerer et dansk telefonnummer eller en dansk ip-adresse, som så bare forsvinder i mængden af de her ting. Der har efterretningstjenesten arbejdet målrettet i dialog med tilsynet om hele tiden at forbedre de der filtre, som skal filtrere danske statsborgere fra,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Mistanke om politisk motiveret sag

Dengang skete der ikke noget, og ingen greb fat i Claus Hjort Frederiksen og gjorde ham opmærksom på, at han måske var i gang med ikke bare at tale over sig, men måske også i gang med at afsløre statshemmeligheder. Først da han et år senere i december 2021 gæstede programmet Lippert på TV2 og gentog flere af sine opsigtsvækkende udtalelser om kabelsamarbejdet, kom der offentligt fokus på hans udtalelser.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen kontaktede den daværende justitsminister i form af Nick Hækkerup (S) Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og bad ham om at få Claus Hjort Frederiksen til at skrue ned og stoppe med at fortælle i medierne om kabelsamarbejdet. Kort efter blev Claus Hjort Frederiksen sigtet og siden tiltalt, hvilket underbygger mistanken om en politisk motiveret sag. Claus Hjort Frederiksen skriver i sin Facebook-opdatering tirsdag, at anklagemyndigheden vil begære dørene lukket.

»Jeg vil kæmpe til det yderste for at få dem slået op på vid gab,« skriver han.

Det forstår man godt. Ved fuld åbenhed vil anklagemyndigheden formentlig føle sig begrænset i, hvilke hemmeligstemplede beviser, den kan fremlægge i sagen. Det vil uomtvisteligt styrke Claus Hjort Frederiksen chancer for en frifindelse. Umiddelbart har Claus Hjort Frederiksen gode chancer for, at dommerne rent faktisk vil lade dørene være åbne, idet der er tale om en sag med betydelig offentlig interesse. Samtidig har den allerede verseret i medierne, hvilket gør det svært at lukke dørene.

Omvendt handler sagen med al sandsynlighed om afsløringen af en af danmarkshistoriens største statslige hemmeligheder, og for at bevise skaderne, må anklagemyndigheden retfærdigvis kunne føre beviser, som ikke tåler dagens lys. Men vil domstolene tillade det og evt. dømme en tidligere minister for at røbe statshemmeligheder, uden at offentligheden får indblik i sagen? Det er næsten utænkeligt.

Næste skridt kommer retten til at tage, når den afgør, om dørene skal lukkes eller slås op på vid gab. Uanset hvad er det vigtigt og godt for retssikkerheden, at sagen nu bliver prøvet ved domstolene, og det er ligeledes i Claus Hjort Frederiksens egen interesse. Hvis han har lidt svært ved at se der her tirsdag aften, forstår man ham godt.

20230220 Editor Ernstved2
Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i 2016 og er i dag også vært på programmet Frontlinjen på Radio4. Foto: Thomas Rønn
guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer