FMI og Terma underskriver rammeaftale om levering af luftværn til 1. Brigade

2
Termas administrerende direktør, Jes Munk Hansen, og chefen for FMI, generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, skrev torsdag under på en 30-årig rammeaftale om levering af luftværn til Hæren. Foto: FMI

Torsdag blev det officielt, at den danske forsvarsvirksomhed Terma skal levere et luftværnssystem til Hærens 1. Brigade. Uden stor mediefanfare underskrev Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og virksomheden en rammeaftale, som betyder, at Terma de næste 30 år står for vedligeholdelsen af luftværnet.

Danmarks største forsvarsvirksomhed, Terma, skal levere, opbygge og vedligeholde luftværnet til Hærens 1. Brigade de næste 30 år. Det står klart, efter at virksomheden og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) torsdag underskrev en rammeaftale med en historisk lang løbetid og en værdi af op til fem milliarder kroner. Det skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Underskrivelsen foregik uden mediedeltagelse og gik formentlig mere ubemærket hen, end den ellers ville have gjort, da SVM-regeringen med opbakning fra Folketingets øvrige partier nogenlunde samtidig besluttede at donere samtlige af Hærens 19 CAESAR-artilleripjecer til Ukraine. Samtidig har det siden september stået klart, at FMI agtede at lave en såkaldt direkte tildeling af aftalen til Terma.

Med rammeaftalen bliver Terma system- og integrationsansvarlig for luftværnet, hvilket i praksis betyder, at Terma skal integrere alle systemets delelementer. Nogle af disse, herunder selve våbendelen, anskaffes via FMI’s eksisterende rammeaftaler, mens Terma skal konkurrenceudsætte indkøbet af en radar.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

FMI tildeler danske Terma kæmpeordre på levering af luftværnssystem til Hæren

Luftværnet skal i videst muligt omfang består af hyldevarer fremfor nyudviklinger og uafprøvet materiel og forventes monteret på bl.a. Hærens pansrede mandskabsvogne af typen Piranha 5, oplyser FMI.

FMI: Afgørende med én hovedleverandør

Med aftalen tager Danmark et vigtigt skridt i retning af at efterleve Natos styrkemål, hvilket det på en række områder ellers kniber med. Et af styrkemålene et netop opbygningen af et såkaldt Very Short Range Air Defence-system til 1. Brigade.

Aftalen giver anledning til tilfredshed i FMI, hvor man understreger vigtigheden af at have placeret ansvaret for systemet hos en enkelt leverandør:

»Den her aftale er grundstenen i det kommende arbejde med at opbygge et Very Short Range-luftværnssystem til Forsvaret. Af sikkerhedsmæssige hensyn er det afgørende, at vi indgår aftale med én hovedleverandør, der kan påtage sig systemhusansvaret for det samlede system, herunder integrationen af alle delsystemer,« siger chef for FMI generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen.

»Samtidig er det afgørende, at den overordnede systemintegration foretages hos en national leverandør for at sikre væsentlige nationale sikkerhedsinteresser. Dette skal tilsikre, at eventuel ”nedetid” minimeres, og at behovet for opgradering og vedligehold kan opfyldes uden risiko for eksportrestriktioner fra udenlandske stater eller problemer med lange forsyningslinjer. Jeg er derfor virkelig glad for at kunne underskrive denne 30-årige rammeaftale med det danske firma Terma.«

»Afgørende for Hærens fortsatte udvikling«

I Terma glæder man sig selvsagt også over den historisk store opgave med at opbygge et luftværn, som man føler sig særdeles godt rustet til at løfte.

»Terma har stor erfaring med levering af luftforsvarssystemer, herunder den danske hærs Low Level Air Defense System M/93, DEHAWK til Flyvevåbnet, C-Flex til Søværnet samt lignende løsninger til civile virksomheder. Vi ser frem til det kommende samarbejde med FMI og Forsvaret og til at påtage os rollen som system- og integrationsansvarlige for de kommende danske luftværnssystemer,« udtaler administrerende direktør Jes Munk Hansen.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Statsrevisorernes beretninger afslører årelangt dansk investeringsefterslæb

Blandt de kommende brugere i den forsinkede 1. Brigade ser man frem til at kunne tage luftværnet i brug, fortæller generalmajor og hærchef Gunner Arpe Nielsen.

»Anskaffelse af et moderne luftværn er afgørende for Hærens fortsatte udvikling. Det vil være medvirkende til, at vi får en styrket hær, der er rustet til den moderne kampplads.«

Selvom der nu er skrevet under, går der dog en rum tid, før et færdigt produkt er klar til ibrugtagning af soldaterne. Tidshorisonten for den endelige levering af luftværnssystemet afhænger primært af produktionen af delkomponenter blandt underleverandørerne. Ifølge OLFIs oplysninger forventer aftaleparterne, at der går i hvert fald to år, før luftværnet står klart.

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer