spot_img

Moldovas hær har modtaget danske Piranhaer som del af en tysk donation

Schweiz blokerede for, at Danmark kunne donere de aldrende Piranha III til Ukraine. I stedet tyder alt på, at Tyskland har købt dem og netop leveret de første tre til Moldovas hær som et led i en større donation. Det oplyser Moldovas forsvarsministerium og forsvarsmediet defbrief.

I april kunne OLFI afsløre, at Danmark ville donere ca. 20 aldrende pansrede mandskabsvogne (PMV) af typen Piranha III til Ukraine. Siden viste det sig, at Schweiz ikke ville tillade donationen, fordi de pansrede mandskabsvogne er produceret af schweiziske Mowag, og at alpelandet ikke tillader videresalg eller donation til krigsførende nationer. De danske Piranhaer blev ellers spottet på blokvogne i Polen på vej mod Ukraine.

Hvad der siden skete, har stået hen i det uvisse, fordi Forsvarsministeriet har mørkelagt alle danske donationer til Ukraine. I denne uge kunne forsvarsmediet Defbrief så fortælle, at Tyskland har overdraget de første tre Piranhaer til Moldova som et led i en større donation, og de pågældende Piranhaer skulle være danske.

Artiklen fortsætter under artiklen …

Danmark sender gamle Piranha 3 pansrede mandskabsvogne til Ukraine

»Det er værd at nævne, at køretøjerne tidligere tilhørte den danske hær, og at de blev købt af Tyskland til Moldova. Det forbliver uklart, om de overdragede køretøjer til Moldova er de samme, som Danmark planlagde at donere til Ukraine, og som Schweiz blokerede for,« skriver Defbrief.

Artiklen fortsætter under opslaget …

På Moldovas forsvarsministeriums hjemmeside kan man også læse om donationen fra Tyskland, som blev fejret med en ceremoni Militærcamp 142 i hovedstaden Chisinau torsdag. Ifølge Moldovas forsvarsministerium består den samlede donation af 19 Piranha III, som vil blive løbende leveret gennem 2023.

»Denne leverance af udstyr vil erstatte hærens aldrende køretøjer med nye. De modtagne PMV’er vil blive overdraget til ”22. Blå Hjelme” fredsbevarende bataljon med henblik på træning,« siger Moldovas forsvarsminister, Anatolie Nosatli.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Tom Corfitzen
Læser
Tom Corfitzen
17. januar 2023 12:30

Det er godt at vores gamle materiel, kan gøre gavn i et andet land, selv om der er tvivl om ophav

Jonas Christensen
Læser
Jonas Christensen
19. januar 2023 8:38

Moldova er særligt sårbar som alliancefri og med et åbent sår af et problem i Transdnjestr, så det er dejligt, NATO støtter, selvom de ikke vil være medlem. Af de mange forfærdelige ting, Rusland bød på i 22, var beslutningen om ikke at eskalere konflikten dér en af de mindre nedslående. Det ville nok også føre til den lille republiks fald..

Peter Laursen
Læser
Peter Laursen
17. februar 2023 10:03

Er det ikke lidt en overdrivelse at kalde disse ældre køretøjer for “pansrede”. De er IMO højst “let pansrede” – de tåler næppe at blive ramt i siden med et tungt (12 mm) maskingevær med panserbrydende projektiler på få¨hundrede meters afstand for ikke at tale om en granat. Almindelig riffelild og lavenergi sprængstykker klarer de dog formentligt. Deres særlige styrke er beskyttelsen mod landminer og IED’er.