Moldovas hær har modtaget danske Piranhaer som del af en tysk donation

3

Schweiz blokerede for, at Danmark kunne donere de aldrende Piranha III til Ukraine. I stedet tyder alt på, at Tyskland har købt dem og netop leveret de første tre til Moldovas hær som et led i en større donation. Det oplyser Moldovas forsvarsministerium og forsvarsmediet defbrief.

I april kunne OLFI afsløre, at Danmark ville donere ca. 20 aldrende pansrede mandskabsvogne (PMV) af typen Piranha III til Ukraine. Siden viste det sig, at Schweiz ikke ville tillade donationen, fordi de pansrede mandskabsvogne er produceret af schweiziske Mowag, og at alpelandet ikke tillader videresalg eller donation til krigsførende nationer. De danske Piranhaer blev ellers spottet på blokvogne i Polen på vej mod Ukraine.

Hvad der siden skete, har stået hen i det uvisse, fordi Forsvarsministeriet har mørkelagt alle danske donationer til Ukraine. I denne uge kunne forsvarsmediet Defbrief så fortælle, at Tyskland har overdraget de første tre Piranhaer til Moldova som et led i en større donation, og de pågældende Piranhaer skulle være danske.

Artiklen fortsætter under artiklen …

Danmark sender gamle Piranha 3 pansrede mandskabsvogne til Ukraine

»Det er værd at nævne, at køretøjerne tidligere tilhørte den danske hær, og at de blev købt af Tyskland til Moldova. Det forbliver uklart, om de overdragede køretøjer til Moldova er de samme, som Danmark planlagde at donere til Ukraine, og som Schweiz blokerede for,« skriver Defbrief.

Artiklen fortsætter under opslaget …

På Moldovas forsvarsministeriums hjemmeside kan man også læse om donationen fra Tyskland, som blev fejret med en ceremoni Militærcamp 142 i hovedstaden Chisinau torsdag. Ifølge Moldovas forsvarsministerium består den samlede donation af 19 Piranha III, som vil blive løbende leveret gennem 2023.

»Denne leverance af udstyr vil erstatte hærens aldrende køretøjer med nye. De modtagne PMV’er vil blive overdraget til ”22. Blå Hjelme” fredsbevarende bataljon med henblik på træning,« siger Moldovas forsvarsminister, Anatolie Nosatli.

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer