Reserveofficerer og flere kendte ansigter i Folketingets nye forsvarsudvalg

2
Efter folketingsvalget den 1. november er det nye folketing sammensat med følgende medlemmer af forsvarsudvalget: Simon Kollerup (S), Sofie Carsten Nielsen (R), Rasmus Jarlov (K), Peter Seier Christensen (NB), Anne Valentina Berthelsen (SF), Carsten Bach (LA), Peter Have (M), Alex Ahrendtsen (DF), Mads Fuglede (V), Lise Bech (DD), Trine Pertou Mach (EL) og Theresa Scavenius (AL). Fotos: Marie Hald/Folketinget

Efter regeringsdannelsen i midten af december har alle 12 folketingsgrupper på Christiansborg nu konstitueret sig, og ordførerskaberne er fordelt. Det nye forsvarsudvalg består af flere gengangere og et par opsigtsvækkende nye medlemmer.

Folketingsvalget i november er allerede blevet beskrevet som historisk, fordi to nye partier i form af Lars Løkke Rasmussens Moderaterne (M) og Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne (DD) stormede ind i Folketinget med sammenlagt 30 mandater. Mandatfordelingen til de sammenlagt nu 12 partier på Christiansborg sender således en række navne ud af Folketinget og nye og mere ukendte ansigter ind.

På forsvarsområdet er der også sket en række udskiftninger ikke bare på posten som forsvarsminister, hvor Jakob Ellemann-Jensen (V) har afløst Morten Bødskov (S). Også blandt ordførerne har der været gang i svingdøren, og således er bare fire navne gengangere.

Artiklen fortsætter under billedet …

20221220 TEASER Elleman
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Jakob Ellemann-Jensens udfordringer som ny forsvarsminister …

Lad os derfor præsentere de nye forsvarsordførere én for én. Hos Venstre er Lars Christian Lilleholt ny formand for folketingsgruppen, og han afløses som forsvarsordfører af Mads Fuglede. Han kom i Folketinget i 2017 som afløser for Jakob Engel-Schmidt, som i dag er ny kulturminister for Moderaterne. Mads Fuglede er nok mest kendt for sit virke som en anerkendt analytiker af USA, men har tillige gjort sig bemærket med ordførerskaber inden for uddannelses-, forsknings-, medie og ligestilling.

Hos Socialdemokratiet har Mogens Jensen overladt posten som forsvarsordfører til Simon Kollerup, der var erhvervsminister i S-regeringen frem til valget. Simon Kollerup har en fortid som bl.a. konsulent for daværende overborgmester Frank Jensen i København og var inden udnævnelsen til minister i juni 2019 Socialdemokratiets fødevareordfører.

I det tredje regeringsparti er Peter Have Moderaternes nye forsvarsordfører. Han er uddannet tjener og sommelier og driver til dagligt Låsby Kro i Midtjylland. Han har for år tilbage bl.a. været chef for Søs Marie Serup, som som siden er blevet en anerkendt politisk kommentator.

Martin Lidegaard bytter plads med Sofie Carsten Nielsen

I SF fortsætter Anne Valentina Berthelsen som forsvarsordfører, mens de radikale efter et katastrofalt folketingsvalg har rystet folketingsgruppen godt og grundigt. Martin Lidegaard har i en længere årrække været både forsvarsordfører, udenrigspolitisk ordfører og formand for Udenrigspolitisk Nævn. Men da Sofie Carsten Nielsen efter et elendigt personligt valg i november trak sig som politisk leder, har Martin Lidegaard nu taget over som ny politisk leder. Han overdrager i stedet posten som forsvarsordfører til netop Sofie Carsten Nielsen.

I Det Konservative Folkeparti måtte man ved valget tage afsked med Marcus Knuth, der med en fortid som reserveofficer og tidligere udsendt til Afghanistan har god militærfaglig sparring for Rasmus Jarlov, som ligeledes er reserveofficer fra Flyvevåbnet og nu er alene om at tegne den konservative forsvarspolitik.

Her kommer han til at tegne den blå opposition sammen med bl.a. Liberal Alliances Carsten Bach, der også har en fortid som reserveofficer fra Flyvevåbnet med efterfølgende tjenestetid ved bevogtningen på Søværnets Flådestation Frederikshavn og ved Søværnets Sergentskole. Han sad også i Folketinget for Liberal Alliance i perioden 2015-2019 var dengang også forsvarsordfører og med til at forhandle det nuværende forsvarsforlig på plads.

To andre borgerlige oppositionspolitikere er Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, som tog over som forsvarsordfører, da Søren Espersen forlod partiet. Hos Danmarksdemokraterne hedder forsvarsordføreren ikke Søren Espersen, men derimod Lise Bech, der har en fortid som folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

Hos Nye Borgerlige fortsætter Peter Seier Christensen som forsvarsordfører, mens Enhedslistens Eva Flyvholm har forladt Folketinget, fordi hun på grund af partiets rotationsprincip ikke kunne stille op igen. Hun afløses af Trine Pertou Mach, som har en fortid i bl.a. SF bl.a. som afløser for tidligere formand, Villy Søvndal. Hos Alternativet er Theresa Scavenius ny forsvarsordfører.

Folketingets Forsvarsudvalg (FOU) efter folketingsvalget den 1. november 2022:

A: Simon Kollerup (Socialdemokratiet)
B: Sofie Carsten Nielsen (Radikale)
C: Rasmus Jarlov (Konservative)
D: Peter Seier Christensen (Nye Borgerlige)
F: Anne Valentina Berthelsen (Socialistisk Folkeparti)
I: Carsten Bach (Liberal Alliance)
M: Peter Have (Moderaterne)
O: Alex Ahrendtsen (Dansk Folkeparti)
V: Mads Fuglede (Venstre)
Æ: Lise Bech (Danmarksdemokraterne)
Ø: Trine Pertou Mach (Enhedslisten)
Å: Theresa Scavenius (Alternativet)

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer