spot_img

Reserveofficerer og flere kendte ansigter i Folketingets nye forsvarsudvalg

Efter regeringsdannelsen i midten af december har alle 12 folketingsgrupper på Christiansborg nu konstitueret sig, og ordførerskaberne er fordelt. Det nye forsvarsudvalg består af flere gengangere og et par opsigtsvækkende nye medlemmer.

Folketingsvalget i november er allerede blevet beskrevet som historisk, fordi to nye partier i form af Lars Løkke Rasmussens Moderaterne (M) og Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne (DD) stormede ind i Folketinget med sammenlagt 30 mandater. Mandatfordelingen til de sammenlagt nu 12 partier på Christiansborg sender således en række navne ud af Folketinget og nye og mere ukendte ansigter ind.

På forsvarsområdet er der også sket en række udskiftninger ikke bare på posten som forsvarsminister, hvor Jakob Ellemann-Jensen (V) har afløst Morten Bødskov (S). Også blandt ordførerne har der været gang i svingdøren, og således er bare fire navne gengangere.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Jakob Ellemann-Jensens udfordringer som ny forsvarsminister …

Lad os derfor præsentere de nye forsvarsordførere én for én. Hos Venstre er Lars Christian Lilleholt ny formand for folketingsgruppen, og han afløses som forsvarsordfører af Mads Fuglede. Han kom i Folketinget i 2017 som afløser for Jakob Engel-Schmidt, som i dag er ny kulturminister for Moderaterne. Mads Fuglede er nok mest kendt for sit virke som en anerkendt analytiker af USA, men har tillige gjort sig bemærket med ordførerskaber inden for uddannelses-, forsknings-, medie og ligestilling.

Hos Socialdemokratiet har Mogens Jensen overladt posten som forsvarsordfører til Simon Kollerup, der var erhvervsminister i S-regeringen frem til valget. Simon Kollerup har en fortid som bl.a. konsulent for daværende overborgmester Frank Jensen i København og var inden udnævnelsen til minister i juni 2019 Socialdemokratiets fødevareordfører.

I det tredje regeringsparti er Peter Have Moderaternes nye forsvarsordfører. Han er uddannet tjener og sommelier og driver til dagligt Låsby Kro i Midtjylland. Han har for år tilbage bl.a. været chef for Søs Marie Serup, som som siden er blevet en anerkendt politisk kommentator.

Martin Lidegaard bytter plads med Sofie Carsten Nielsen

I SF fortsætter Anne Valentina Berthelsen som forsvarsordfører, mens de radikale efter et katastrofalt folketingsvalg har rystet folketingsgruppen godt og grundigt. Martin Lidegaard har i en længere årrække været både forsvarsordfører, udenrigspolitisk ordfører og formand for Udenrigspolitisk Nævn. Men da Sofie Carsten Nielsen efter et elendigt personligt valg i november trak sig som politisk leder, har Martin Lidegaard nu taget over som ny politisk leder. Han overdrager i stedet posten som forsvarsordfører til netop Sofie Carsten Nielsen.

I Det Konservative Folkeparti måtte man ved valget tage afsked med Marcus Knuth, der med en fortid som reserveofficer og tidligere udsendt til Afghanistan har god militærfaglig sparring for Rasmus Jarlov, som ligeledes er reserveofficer fra Flyvevåbnet og nu er alene om at tegne den konservative forsvarspolitik.

Her kommer han til at tegne den blå opposition sammen med bl.a. Liberal Alliances Carsten Bach, der også har en fortid som reserveofficer fra Flyvevåbnet med efterfølgende tjenestetid ved bevogtningen på Søværnets Flådestation Frederikshavn og ved Søværnets Sergentskole. Han sad også i Folketinget for Liberal Alliance i perioden 2015-2019 var dengang også forsvarsordfører og med til at forhandle det nuværende forsvarsforlig på plads.

To andre borgerlige oppositionspolitikere er Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, som tog over som forsvarsordfører, da Søren Espersen forlod partiet. Hos Danmarksdemokraterne hedder forsvarsordføreren ikke Søren Espersen, men derimod Lise Bech, der har en fortid som folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

Hos Nye Borgerlige fortsætter Peter Seier Christensen som forsvarsordfører, mens Enhedslistens Eva Flyvholm har forladt Folketinget, fordi hun på grund af partiets rotationsprincip ikke kunne stille op igen. Hun afløses af Trine Pertou Mach, som har en fortid i bl.a. SF bl.a. som afløser for tidligere formand, Villy Søvndal. Hos Alternativet er Theresa Scavenius ny forsvarsordfører.

Folketingets Forsvarsudvalg (FOU) efter folketingsvalget den 1. november 2022:

A: Simon Kollerup (Socialdemokratiet)
B: Sofie Carsten Nielsen (Radikale)
C: Rasmus Jarlov (Konservative)
D: Peter Seier Christensen (Nye Borgerlige)
F: Anne Valentina Berthelsen (Socialistisk Folkeparti)
I: Carsten Bach (Liberal Alliance)
M: Peter Have (Moderaterne)
O: Alex Ahrendtsen (Dansk Folkeparti)
V: Mads Fuglede (Venstre)
Æ: Lise Bech (Danmarksdemokraterne)
Ø: Trine Pertou Mach (Enhedslisten)
Å: Theresa Scavenius (Alternativet)

Andre læste også

Action24 viser, at soldaterne selv er den bedste reklame for Forsvaret

KOMMENTAR. Action24 var en saltvandsindsprøjtning uden sidestykke, og jeg har i nyere tid aldrig set så mange glade og smilende soldater. Messen i Fredericia viste, at soldaterne sælger billetter helt uden styrelsernes indblanding. Send soldaterne ud på mini-messer i alle garnisonsbyer! Ja, det koster, men det kan være dyrere...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Peter Beck Rasmussen
Læser
Peter Beck Rasmussen
28. december 2022 19:58

Hmm, et forsvarsudvalg med en “solid” forsvarspolitisk og militærfaglig erfaring …………. eller noget !?

Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
29. december 2022 12:41

Med den “erfaringsbase” indenfor hvordan et Forsvar fungerer, bliver det spændende at følge udmøntningen af det kommende Forsvarsforlig.

I en tid hvor der nærmest er tale om en total genopbygning af det danske forsvar, kan man godt frygte for udkommet af et nyt forlig. Specielt når man tager den manglende indsigt fra politisk side i betragtning.
Og læg så oveni, at man reelt ikke har noget der minder om en debatkultur i forhold til forsvarets opbygning/udformning, her til lands. Intetsteds inviterer man til debat og involverer hverken befolkningen eller de organisationer som kender til området.
Og dermed står vi tilbage med et politisk ekkokammer, som nærmest er dømt til at gentage fortidens fejl.

Efter min mening skal man være mere end almindelig optimist, hvis man har forventninger til en forlig hvor man sætter forsvarets behov øverst. Mon ikke vi igen kan se frem til politiske utopier, funderede i urealistiske forventninger om at man kan det hele, for det halves pris….