spot_img

Jakob Ellemann-Jensen bliver forsvarsminister: »Et valg med hjertet«

Venstres politiske leder, Jakob Ellemann-Jensen, bliver Danmarks vicestatsminister og ny forsvarsminister. Dermed får Forsvaret en politisk chef med soldatererfaring for første gang i mange år. Valget om at blive forsvarsminister er både truffet ud fra områdets vigtighed og med hjertet, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen selv.

Det bliver Venstres partileder, Jakob Ellemann-Jensen, der bliver Danmarks nye forsvarsminister – en post, han overtager fra Socialdemokratiets Morten Bødskov, der i stedet bliver erhvervsminister. Det står klart efter en nærmest historisk vellykket hemmeligholdelse af det tiltrædende ministerhold.

Kort inden den formelle præsentation af de tiltrædende ministre torsdag formiddag, har SVM-regeringen udløst spændingen og i en pressemeddelelse offentliggjort, hvem der sætter sig på hvilke taburetter i den forestående regeringsperiode.

Med Jakob Ellemann-Jensen får det danske forsvar en politisk chef, der har erfaring fra det militære system. Det er næppe gået manges næser forbi, at Ellemann-Jensen er stolt veteran og i midten af halvfemserne udsendt til Bosnien-Hercegovina med rang af kaptajn. Siden da har han ved siden af både sit politiske virke og sin erhvervskarriere fungeret som premierløjtnant af reserven, hvilket han i 2021 modtog Fortjensttegnet for god tjeneste i Forsvarets Reserve for.

Jakob Ellemann-Jensen får udover forsvarsministerposten også titel af vicestatsminister. Vice-præfikset havde han dog helst været foruden, fortalte han den fremmødte presse, der mødte ham i Prins Jørgens Gård på Christiansborg.

»Det, jeg gik til valg på, var sådan set statsministerposten. Det forhandlede vi lidt om, men det gik ikke.«

Et valg med hjertet

Det var dog alligevel en meget tilfreds Jakob Ellemann-Jensen, der over TV 2’s journalist understregede, hvor central en opgave styrkelsen af Forsvaret bliver for både ham selv og den tiltrædende SVM-regering.

»Jeg har valgt Forsvarsministeriet, fordi der er krig i Europa, fordi vi står i en alvorlig situation, og fordi vi skal opruste det danske forsvar med mere end 18 mia. kroner over en årrække. Det er en vigtig opgave, som jeg gerne tager på mig,« lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Som sidste bemærkning nåede han dog også at understrege, at også de varme følelser for Forsvaret og Danmarks soldater har spillet med i beslutningen om at indtage Forsvarsministeriet. Som regeringens officielle nummer to efter statsminister Mette Frederiksen havde mange forventet, at Jakob Ellemann-Jensen ville lægge billet ind på en af de lidt tungere og traditionelt mere prestigefyldte ministerposter.

»Det er også et valg med hjertet, selvfølgelig er det det. Men det her handler om, at det er vigtigt for Danmark.«

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
15. december 2022 19:24

Jeg vil starte med at ønske Jakob Ellemann Jensen tilykke med posten som forsvarsminister.
Det er super godt at en partileder tager den post og han har jo som beskrevet også erfaring som både tideliger soldat og veteran og dermed ved han også godt hvor de største problemer er i forsvaret pt.
Få igangsat de forsvarsforlig forhandlinger og få landet det forlig ASAP.
Og det forlig skal bl.a gerne indeholde :

  1. få helhedsansvaret over forsvaret tilbage til forsvarschefen.
  2. få tilført masser af penge NU
  3. få lavet en ny personale politik med fokus på at stoppe vores soldater med at flygte fra forsvaret bl.a ved at genindføre CU og ved at gøre det mere attraktiv at være soldat i forsvaret.
  4. Sørge for at det bliver okay at man kan ytre sig og have en mening om forsvaret – uden at man får problemer.
  5. få en 10.000 soldater stor og 10 – 12 måneders værnepligt for både kvinder og mænd, så vi kan uddanne komplette kampsoldater, hvilket der bliver hårdt brug for i fremtiden.

SÆT IGANG
Jens Nielsen

Sten Svensson
Læser
Sten Svensson
18. december 2022 15:04

Pressen og politiske kommentatorer har dømt Jakob Ellemann Jensens valg som “et skridt ned at rangstien”. Man hævder det ikke er en tung nok post som resultat af regerings forhandlingerne.
Jeg mener vi skal hylde Jakob Ellemann Jensen for hans valg. Det er modigt at tilvælge en opgave med at genoprette forsvaret efter årtiers misrøgt.
Det er bestemt et karriereskridt, som må påkalde sig respekt: At skulle administrere et gigantisk udviklingsbudget med forventninger om at der skabes hurtige, men solide resultater. At skulle give organisationen selvtillid og tro på fremtiden tilbage.
Måske vigtigst af alt: Turde stå på mål for at vi skal kunne forsvare os selv i en verden med krig i vores baghave.
Tak fordi vi nu har fået en regering, som prioriterer forsvaret og for at have fået en dedikeret “projektansvarlig”. Det er mit håb, at både forsvaret og den nye minister vil møde forståelse og støtte til det store arbejde.

Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
19. december 2022 18:56

Hvis vi på nogen måde, skal have det fornødne fremadrettet fokus på betydningen af et stærkt dansk forsvar, så er det en nødvendighed at posten som Forsvarsminister bliver bedre profileret!

Tidligere er posten nærmest blevet set som værende på højde med Klimaminister eller som Fødevareminister. Specielt i den almindelige befolknings øjne, har stillingen ikke haft nogen status.
Når man nu får en partileder, og regeringens nr. 2, på posten, viser man at man tager Forsvaret alvorligt. Samtidigt har Jakob Ellemann-Jensen også taget sig selv og sin rolle som formand for Venstre som gidsel. Forstået på den måde, at han ikke kan tåle mange møgsager på ministerområdet, uden at det automatisk også vil afspejle sig i hans fortsatte rolle som formand for Venstre.
Hvis han ikke formår at skabe succes som Forsvarsminister, vil hans politiske bagland også sætte spørgsmålstegn ved hans lederevner. Og ikke mindst vil det påvirke hans potentielle vælgere rundt om i landet.

Så hvis der har været i tidspunkt i nyere tid, hvor det har været muligt at ændre fortællingen om Forsvaret, må det være nu!

Det kræver dog, at de ansvarlige militære ledere tør tage handsken op og sige fra, når tingene begynder at trække i den forkerte retning, under de kommende forhandlinger om et nyt Forsvarsforlig.
Hvis vi fremadrettet fortsat skal være vidne til fraværet af militærfaglige betragtninger i den offentlige debat, vil intet ændre sig og dermed kunne Forsvarsministeren lige så godt hedde Jens, Peter eller Gerda!

Så spil presbold, hvis I vil Forsvaret det bedste i de kommende år!