Jakob Ellemann-Jensen bliver forsvarsminister: »Et valg med hjertet«

3
Venstres Jakob Ellemann-Jensen er Danmarks nye vicestatsminister og forsvarsminister. Her er han på vej fra Statsministeriet i Skt. Jørgens Gård til ministerbilen, som skal fragte ham til dronningen på Amalienborg. Foto: Bo Amstrup/Scanpix

Venstres politiske leder, Jakob Ellemann-Jensen, bliver Danmarks vicestatsminister og ny forsvarsminister. Dermed får Forsvaret en politisk chef med soldatererfaring for første gang i mange år. Valget om at blive forsvarsminister er både truffet ud fra områdets vigtighed og med hjertet, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen selv.

Det bliver Venstres partileder, Jakob Ellemann-Jensen, der bliver Danmarks nye forsvarsminister – en post, han overtager fra Socialdemokratiets Morten Bødskov, der i stedet bliver erhvervsminister. Det står klart efter en nærmest historisk vellykket hemmeligholdelse af det tiltrædende ministerhold.

Kort inden den formelle præsentation af de tiltrædende ministre torsdag formiddag, har SVM-regeringen udløst spændingen og i en pressemeddelelse offentliggjort, hvem der sætter sig på hvilke taburetter i den forestående regeringsperiode.

Med Jakob Ellemann-Jensen får det danske forsvar en politisk chef, der har erfaring fra det militære system. Det er næppe gået manges næser forbi, at Ellemann-Jensen er stolt veteran og i midten af halvfemserne udsendt til Bosnien-Hercegovina med rang af kaptajn. Siden da har han ved siden af både sit politiske virke og sin erhvervskarriere fungeret som premierløjtnant af reserven, hvilket han i 2021 modtog Fortjensttegnet for god tjeneste i Forsvarets Reserve for.

Jakob Ellemann-Jensen får udover forsvarsministerposten også titel af vicestatsminister. Vice-præfikset havde han dog helst været foruden, fortalte han den fremmødte presse, der mødte ham i Prins Jørgens Gård på Christiansborg.

»Det, jeg gik til valg på, var sådan set statsministerposten. Det forhandlede vi lidt om, men det gik ikke.«

Et valg med hjertet

Det var dog alligevel en meget tilfreds Jakob Ellemann-Jensen, der over TV 2’s journalist understregede, hvor central en opgave styrkelsen af Forsvaret bliver for både ham selv og den tiltrædende SVM-regering.

»Jeg har valgt Forsvarsministeriet, fordi der er krig i Europa, fordi vi står i en alvorlig situation, og fordi vi skal opruste det danske forsvar med mere end 18 mia. kroner over en årrække. Det er en vigtig opgave, som jeg gerne tager på mig,« lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Som sidste bemærkning nåede han dog også at understrege, at også de varme følelser for Forsvaret og Danmarks soldater har spillet med i beslutningen om at indtage Forsvarsministeriet. Som regeringens officielle nummer to efter statsminister Mette Frederiksen havde mange forventet, at Jakob Ellemann-Jensen ville lægge billet ind på en af de lidt tungere og traditionelt mere prestigefyldte ministerposter.

»Det er også et valg med hjertet, selvfølgelig er det det. Men det her handler om, at det er vigtigt for Danmark.«

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer