spot_img

I 2020 skød konstabel utilsigtet sig selv i benet med P320 og fik overfladisk kødsår

Det er ikke kun i USA, at brugere af pistolen Sig Sauer P320 er kommet til skade. I foråret 2020 skød en konstabel sig selv i benet på Raghammer Skydeterræn på Bornholm og måtte køres til hospitalet i ambulance. Ulykken skyldtes ifølge auditørkorpset fejlhåndtering af tjenestepistolen.

Kan man vide sig sikker på, at Forsvarets nye tjenestepistol ikke utilsigtet går af i utide? Det spørgsmål er blevet flittigt debatteret i denne uge, efter at dagbladet Information og siden OLFI kunne fortælle, at politiet i den amerikanske by Milwaukee ved årsskiftet skifter tjenestepistol fra Sig Sauer P320 til Glock. Årsagen er en række ulykker, hvor betjente utilsigtet er kommet til at afgive skud med deres tjenestepistoler af typen Sig Sauer P320.

Det er den samme pistol, som i 2019 afløste M/49 Neuhausen som Forsvarets nye tjenestepistol. Af et skriftligt svar til OLFI fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse kunne man få den opfattelse, at der aldrig har været skudulykker med P320 i Danmark.

»Status er, at Forsvaret er tilfreds med den anskaffede SIG P320 og ikke har registeret sikkerhedsudfordringer med pistolen,« skrev Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) således til OLFI mandag.

Læs også: Forsvarsministeriet udtrykker tilfredshed med ny pistol, som volder problemer i USA

Bag det svar gemmer sig imidlertid en vigtig tilføjelse. På baggrund af artiklen på OLFI rettede en læser henvendelse og fortalte om en episode på Raghammer Skydeterræn på Bornholm i foråret 2020, hvor en person ifølge kilden skulle være kommet til skade. På den baggrund rettede OLFI på ny henvendelse til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som bekræfter oplysningerne.

»FMI kan bekræfte, at der i slutningen af maj 2020 skete en hændelse på Raghammer Skydeterræn på Bornholm, der involverede SIG P320,« skriver materiel- og indkøbsstyrelsen.

Auditørkorpset involveret efter indrapportering af “særlig hændelse”

Ifølge FMI blev der efterfølgende foretaget en indrapportering af en ”særlig hændelse”, hvorefter Forsvarsministeriets Auditørkorps rutinemæssigt blev inddraget som militær anklagemyndighed. Hændelsen er således også beskrevet i auditørkorpsets årsrapportering for 2020, hvor man som eksempel på sager kan læse om en »utilsigtet skudafgivelse i skydeterræn med personskade til følge«.

»Auditørkorpset modtog den 27. maj 2020 underretning om, at en konstabel havde afgivet et utilsigtet skud med pistol i skydeterræn, og at pågældende ved skuddet havde pådraget sig et overfladisk kødsår i benet, hvorfor han var blevet afhentet i ambulance. På baggrund af underretningen blev der indledt efterforskning i sagen. I denne forbindelse blev konstablen afhørt og sigtet for pligtforsømmelse efter militær straffelov § 27, stk. 1, ved at have fejlbetjent sin pistol med personskade til følge,« står der i årsrapporten.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

Overfor OLFI uddyber materiel- og indkøbsstyrelsen, at skytten konkret havde udført fejlbetjening af pistolen og således selv havde ansvaret for, at det gik galt.

»Undersøgelser viste, at skytten ved hylstring havde haft egen aftræksfinger inden for pistolens aftrækkerbøjle. Når denne fejlbetjening sker, så vil skyttens aftræksfinger automatisk ramme øverste hylsterkant med resultatet, at pistolens aftrækker påvirkes, og der sker et utilsigtet skud,« skriver FMI.

Ifølge auditørkorpset endte sagen med en opgivelse af sigtelsen mod konstablen.

RETTELSE: Af den oprindelige historie fremgik det ikke, hvad afslutningen på sagen blev.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jeppe Plenge Trautner
Læser
Jeppe Plenge Trautner
24. november 2022 22:43

Et antal danske soldater har gennem tiden skudt sig selv i ben og fødder med Hærens i øvrigt skønne, men efterhånden noget forældede gamle pistol M/49 Neuhausen. Det sker måske – lad os gætte – en gang for hver fem millioner skud.

Den nye pistol er nok lidt ucharmerende, men virker langt mere effektiv, altså nemmere at lære og at bære, trække, skyde og ramme med. Desuden er den formentlig lige så sikker og nok endnu sikrere især for dem, der ikke tidligere har lært Neuhausen. Der vil dog stadig ske uheld, så måske for hver 10 millioner skud. Pistoler er farligt maskineri, og mennesker er fejlbarlige.

Jeg formoder at den nedlagte Hærens Kampskole har en afløser, der fortsat registrerer særlige hændelser samt uheld, og derfor kan gribe ind hvis et våben eller noget udrustning viser sig farligt pga. dårligt design – eller oftere grundet utilstrækkelig uddannelse. Hvis ikke vil det være en oplagt lejlighed til at genskabe Kampskolen og de øvrige skoler, der blev afskaffet i 2018 af nogle smarte konsulenter. Se det med skolerne er en ægte skandale, mens det med pistolerne ikke synes at være det.

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
29. november 2022 15:44

Uha ja, vildfarende kugler sker ofte. Jeg har personligt nedlagt en skydebænk med et velplaceret skud under en aftræksøvelse og lavet 2 grimme ridser i gulvet i den ene skydebane under Søværnets Officersskole på Holmen.
Det er selvfølgelig altid slemt når kolleger rammer sig selv eller sidemanden i vådeskud/funktionsfejl men tæller vi op i procenter i forhold til antal afgivne skud når vi vel dårligt 1 promille. Selvfølgelig vil storbrugere (USA) have flere uheld talmæssigt, men hvordan ser det ud i forhold til antal afgivne skud? At den nye pistol ligner en plastik pistol er lidt ucharmerende som JPT nævner, men det bliver den vel ikke mindre effektiv af?
(Funfact: Jeg har dog også set kolleger smide første generation Neuhausen fra sig når den bed dem i kødet mellem tommel og pegefinger, når de glemte at tage ordentlig greb eller ikke fik sat et plaster på, og ja det gjorde dæwlme nas, taler af erfaring).

Thomas Knudsen
Læser
Thomas Knudsen
4. december 2022 12:38

Har en sådan pistol ikke en sikring?