I 2020 skød konstabel utilsigtet sig selv i benet med P320 og fik overfladisk kødsår

3
I foråret 2019 afløste Sig Sauer P320 X-Carry den aldrende M/49 Neuhausen som Forsvarets nye tjenestepistol. Foto: Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Det er ikke kun i USA, at brugere af pistolen Sig Sauer P320 er kommet til skade. I foråret 2020 skød en konstabel sig selv i benet på Raghammer Skydeterræn på Bornholm og måtte køres til hospitalet i ambulance. Ulykken skyldtes ifølge auditørkorpset fejlhåndtering af tjenestepistolen.

Kan man vide sig sikker på, at Forsvarets nye tjenestepistol ikke utilsigtet går af i utide? Det spørgsmål er blevet flittigt debatteret i denne uge, efter at dagbladet Information og siden OLFI kunne fortælle, at politiet i den amerikanske by Milwaukee ved årsskiftet skifter tjenestepistol fra Sig Sauer P320 til Glock. Årsagen er en række ulykker, hvor betjente utilsigtet er kommet til at afgive skud med deres tjenestepistoler af typen Sig Sauer P320.

Det er den samme pistol, som i 2019 afløste M/49 Neuhausen som Forsvarets nye tjenestepistol. Af et skriftligt svar til OLFI fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse kunne man få den opfattelse, at der aldrig har været skudulykker med P320 i Danmark.

»Status er, at Forsvaret er tilfreds med den anskaffede SIG P320 og ikke har registeret sikkerhedsudfordringer med pistolen,« skrev Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) således til OLFI mandag.

Læs også: Forsvarsministeriet udtrykker tilfredshed med ny pistol, som volder problemer i USA

Bag det svar gemmer sig imidlertid en vigtig tilføjelse. På baggrund af artiklen på OLFI rettede en læser henvendelse og fortalte om en episode på Raghammer Skydeterræn på Bornholm i foråret 2020, hvor en person ifølge kilden skulle være kommet til skade. På den baggrund rettede OLFI på ny henvendelse til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som bekræfter oplysningerne.

»FMI kan bekræfte, at der i slutningen af maj 2020 skete en hændelse på Raghammer Skydeterræn på Bornholm, der involverede SIG P320,« skriver materiel- og indkøbsstyrelsen.

Auditørkorpset involveret efter indrapportering af “særlig hændelse”

Ifølge FMI blev der efterfølgende foretaget en indrapportering af en ”særlig hændelse”, hvorefter Forsvarsministeriets Auditørkorps rutinemæssigt blev inddraget som militær anklagemyndighed. Hændelsen er således også beskrevet i auditørkorpsets årsrapportering for 2020, hvor man som eksempel på sager kan læse om en »utilsigtet skudafgivelse i skydeterræn med personskade til følge«.

»Auditørkorpset modtog den 27. maj 2020 underretning om, at en konstabel havde afgivet et utilsigtet skud med pistol i skydeterræn, og at pågældende ved skuddet havde pådraget sig et overfladisk kødsår i benet, hvorfor han var blevet afhentet i ambulance. På baggrund af underretningen blev der indledt efterforskning i sagen. I denne forbindelse blev konstablen afhørt og sigtet for pligtforsømmelse efter militær straffelov § 27, stk. 1, ved at have fejlbetjent sin pistol med personskade til følge,« står der i årsrapporten.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

Overfor OLFI uddyber materiel- og indkøbsstyrelsen, at skytten konkret havde udført fejlbetjening af pistolen og således selv havde ansvaret for, at det gik galt.

»Undersøgelser viste, at skytten ved hylstring havde haft egen aftræksfinger inden for pistolens aftrækkerbøjle. Når denne fejlbetjening sker, så vil skyttens aftræksfinger automatisk ramme øverste hylsterkant med resultatet, at pistolens aftrækker påvirkes, og der sker et utilsigtet skud,« skriver FMI.

Ifølge auditørkorpset endte sagen med en opgivelse af sigtelsen mod konstablen.

RETTELSE: Af den oprindelige historie fremgik det ikke, hvad afslutningen på sagen blev.

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer