ANALYSE: Nyheden var dårligt ude, før alverdens militæranalytikere og eksperter konkluderede det mest sandsynligt, at Rusland stod bag sabotagen mod Nord Stream 1 og 2 i Østersøen den 26. september. Men det giver ingen mening. I stedet er det mest sandsynlige, at USA gjorde præcis, hvad præsident Biden havde lovet den 7. februar.

Det vakte stor opsigt, debat og bekymring, da en række eksplosioner mandag den 26. september ødelagde store del af gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen. Hurtigt blev det slået fast, at der var tale om sabotage, og den gængse konklusion var, at russerne stod bag. Formålet var ifølge en række militæranalytikere at signalere over for Nato og Vesten, at Rusland kan ramme os på vores livsvigtige forsyningslinjer og infrastruktur, når det passer Putin.

Siden er debatten død, og ikke mange interesserer sig for, hvad der i virkeligheden skete. Da myndighederne havde forladt gerningsstederne og ophævet forbudszonerne, sendte det svenske medie Expressen en undervandsdrone ned på havets dyb for at vise offentligheden de første billeder af skadernes omfang. Og de var voldsomme, hvilket siden er blevet bekræftet fra officielt hold.

Ingen er dog kommet nærmere en opklaring af, hvem der stod bag eksplosionerne og hvorfor. Efterforskningen har været mørkelagt, og offentligheden har intet fået at vide om, hvad efterforskningen viser. Ingen er dog i tvivl om, at en række sprængninger på 80 meters dybde med omfattende skader til følge alene kan være udført af stater eller ekstremt specialiserede private aktører. Så hvem står bag?

Nord Stream er et vigtigt russisk magtredskab

Man kan ingenting udelukke. Men et godt sted at begynde er en motivanalyse. Hvem har en interesse i at få ødelagt gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2? Siden åbningen af Nord Stream 1 i 2011 har Rusland tjent styrtende med penge på salg af gas til Tyskland, og det var derfor ønsket at bygge endnu en gasrørledning, der kunne øge salget af naturgas til Tyskland. Etableringen af Nord Stream 2 begyndte i 2020, men den nye gasrørledning nåede aldrig at blive taget i brug, før den blev ramt af sabotage.

Gasrørledningen Nord Stream har således været en livsvigtig indtægtskilde for Rusland, og den var en mulighed for at spille landene i EU ud mod hinanden. Selv om Rusland i foråret skruede ned for gassen til Europa efter at være blevet ramt af omfattende sanktioner i kølvandet på invasionen af Ukraine, var Nord Stream stadig et vigtigt magtredskab, som sikrede rubler i den russiske statskasse.

Artiklen fortsætter under billedet …

20220928 TEASER Gaslaekage
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Danmarks manglende evne til at se, hvad der foregår under vandet …

Det ville det også være fremadrettet, når krigen en gang er slut, og Rusland har derfor ingen interesse haft i at sprænge gasrørledningerne i stykker. Argumentet om, at Rusland i stedet ville vise Vesten, at landet kunne ramme vores kritiske infrastruktur, synes heller ikke gangbart. Hvorfor ødelægge sin egen indtægtskilde for at ramme Europa?

Ikke mange har nævnt Norge i forbindelse med sabotagen mod Nord Stream 1 og 2. Men hvis man skal tale om et land, som nyder godt af sabotagen, er det vores norske brødre. Ud over masser af olie har Norge også store gasreserver, som Oslo gerne sælger til højestbydende. Ødelæggelserne af Nord Steam 1 og 2 skete således dagen inden, at statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med sin norske kollega Jonas Gahr Støre og den polske premierminister Mateusz Morawiecki tirsdag den 27. september åbnede Baltic Pipe, som forbinder den norske gasforsyning med Polen via Danmark.

Men tror nogen på, at Norge skulle stå bag sabotagen mod Nord Stream 1 og 2? Nej, vel?

Præsident Biden varslede angreb mod Nord Stream i god tid

Kun et land har åbenlyse interesser i at få sat en endegyldig stopper for Tysklands massive indkøb af russisk naturgas, og det er USA. Det pudsige er, at USA gennem flere år har hamret Tyskland oven i hovedet med advarsler mod at fortsætte handelen med Rusland, men efter Ruslands invasion af Ukraine lader ingen til at turde sige det højt. Selvfølgelig er det mest oplagte svar, at USA står bag sabotagen.

Præsident Biden har været så tæt på indrømmelse på forskud, som man næste kunne komme, men ingen lader til at tage hans udtalelse alvorligt. Da den tyske kansler Olaf Scholz den 7. februar – to uger før Ruslands invasion af Ukraine – besøgte præsident Joe Biden i Det Hvide Hus, svarede den amerikanske præsident i den forbindelse på et spørgsmål fra en tysk journalist.

Artiklen fortsætter under videoen …

»Hvis Rusland invaderer – det vil sige med kampvogne og tropper over grænsen til Ukraine. Igen, så vil der ikke længere være nogen Nord Stream 2. Vi vil afslutte den,« sagde han og blev som opfølgende spørgsmål spurgt om, hvordan han ville sikre det:

»Jeg lover dig. Vi vil være i stand til at gøre det.«

Udtalelsen kom som kulmination på flere års kraftigere og kraftigere advarsler til Tyskland, som imidlertid ikke lod til at tage de amerikanske trusler alvorligt. På Nato-topmødet i Bruxelles i juli 2018 vakte det opsigt, da den daværende præsident Trump for åben mikrofon udstillede Tysklands dobbeltspil under en morgenmad med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hos den amerikanske ambassadør i byen.

»Det er trist, når Tyskland laver en massiv olie- og gasaftale med Rusland. Det er meningen, at vi skal beskytte dem mod Rusland, og så går Tyskland ud og betaler milliarder og atter milliarder af dollars om året til Rusland. Vi beskytter Tyskland, vi beskytter Frankrig. Vi beskytter alle disse lande, og så går mange af landene ud og laver en aftale om en gasrørledning med Rusland, hvor de betaler milliarder af dollars ind i Ruslands pengekasser. Jeg synes, at det er meget upassende. Tyskland er fuldstændig kontrolleret af Rusland, fordi de får 60 til 70 pct. af deres energi fra Rusland og en ny gasledning,« sagde Donald Trump og langede også ud efter den tidligere kansler Gerhard Schröder.

Artiklen fortsætter under videoen …

Han fortsatte med at påpege det urimelige i, at USA gennem Nato betaler for Europas forsvar, og at Tyskland var en af de største syndere ved at være meget langt fra at betale de aftalte to pct. af bnp på forsvar.

»Jeg tror, ​at ​disse lande er nødt til at optrappe betalingen. Ikke over en 10-årig periode. De skal optrappe det med det samme,« sagde Donald Trump.

Og det var ikke første gang, at Trump udtalte sig kritisk om Tysklands gasaftale med Rusland. Det gjorde han løbende gennem sin præsidentperiode, og præsident Joe Biden har ikke ændret den kurs.

Amerikanske krigsskibe forlod Østersøen fire dage før eksplosioner

Hvad ved vi så om, hvad der egentlig foregik i Østersøen i dagene, ugerne og månederne op til sprængningerne den 26. september? Også her peger alt på, at USA havde de nødvendige kapaciteter og den fornødne tid til at aflive Nord Stream 1 og 2 endegyldigt. Det skete med stor sandsynlighed i forbindelse med en deployerering og deltagelse i øvelsen Baltops, som fandt sted i Østersøen fra den 5.-17. juni med deltagelse af 15 lande.

»Øvelsens scenarier inkluderer amfibieoperationer, skydning, ubådsbekæmpelse, luftforsvar, minerydningsoperationer, bortskaffelse af eksplosiv ammunition, ubemandede undervandsdroner og lægehjælp,« skrev Nato på sin hjemmeside forud for øvelsen.

Her deltog bl.a. det amerikanske ”USS Kearsarge” som det største krigsskib. Amerikanerne kalder det et Amphibious Assault Ship, hvilket man vel bedst kan oversætte til et amfibieangrebsskib. Man kan også kalde det et amfibiehangarskib. Det har en besætning på 1.100 mand, hvis formål er at kunne landsætte 2.000+ marinesoldater med køretøjer.

Artiklen fortsætter under videoen …

Med sig har det 15 landingsfartøjer og seks kampfly af enten typen Harrier II eller F-35B, som kan lette og lande vertikalt. Det har som standard 23 helikoptere om bord, hvilke tæller bl.a. Osprey og Super Stallion. Det er med andre ord en flydende krigsmaskine designet til at udføre specialoperationer til lands, til vands og i luften.

Under sin deployering havde ”USS Kearsarge” følgeskab af landingsskibene ”USS Gunston Hall” og ”USS Arlington”, der med mindre landingsfartøjer kan losse køretøjer direkte på strande. På Facebooksiden for ”USS Kearsarge” kan man følge skibets deployering, som netop er afsluttet i Norfolk, Virginia, efter syv en halv måned i Europa. Her deltog ”USS Kearsarge” i øvelser i Spanien og i Sverige, Finland og Litauen.

Afvisningen af det åbenlyse kan undre

I ugerne og månederne op til sprængningerne har der således været en massiv tilstedeværelse af Nato-fartøjer og amerikanske krigsskibe med al den fornødne kapacitet til at gennemføre sprængningerne tæt på Bornholm. Aktiviteten har kunnet være camoufleret af øvelsesaktivitet, og ingen har således haft anledning til at fatte mistanke.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Senest blev ”USS Kearsarge” observeret nordøst for Bornholm om aftenen onsdag den 21. september tæt på et sprængningsstederne, og torsdag den 22. september kl. 13.00 sejlede ”USS Kearsarge”, ”USS Arlington” og ”USS Gunston Hall” gennem Storebælt med kursen sat mod hjemlige amerikanske farvande. De var således langt fra Østersøen, da sprængningerne fandt sted mandag den 26. september.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

Ved at sprænge Nord Stream 1 og 2 i stykker har amerikanerne sat en stopper for Tysklands mulighed for at købe gas direkte fra russerne, og amerikanerne har slukket for en strøm af penge fra Europa til Rusland. Samtidig har USA signaleret, at storebror denne gang mener det alvorligt: Europa skal tage skeen i anden hånd, hæve forsvarsbudgetterne, gøre sig i stand til at forsvare sig selv og lade være med at gøre sig afhængige af vores egen værste fjende.

Det kan undre, at den oplagte analyse fuldstændigt har være fraværende i den offentlige debat, og at sandsynligheden for en hemmelig amerikansk operation er blevet fejet af banen. Hvis man har læst de amerikanske signaler siden Donald Trumps tiltræden som præsident, må sabotagen antages at være den mindst overraskende og tvært om bedst belyste, planlagte og varslede hemmelige operation længe.

Den forventede amerikanske sabotage mod Nord Stream 1 og 2 kan således ikke alene tilskrives tyskernes afhængighed af russisk gas. Den er også et svar på europæernes manglende vilje til at forsvare os selv, og dermed er den også en advarsel til os. Reaktionen i Danmark understreger vores egen naivitet og mangel på erkendelse af, at vi gennem vores egen snylten og manglende lyst til at forsvare os selv bærer en del af ansvaret for amerikanernes reaktion.

20190801 EDITOR Ernstved05 BYLINE

guest
20 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer