spot_img

Danmark er den naive tamand i dammen, som har glemt at holde øje med jægeren

KOMMENTAR: Mens landene omkring os opruster kraftigt og øger forsvarsbudgetterne med tilsvarende høj hastighed på grund af krig og kriser kompasrosen rundt, står forsvars- og sikkerhedspolitikken helt og holdent i stampe i den danske andedam. Det er værd at lytte til en jægers advarsel om ænder.

I Danmark venter vi. Vi sidder på hænderne, snakker udenom, holder befolkningen hen i uvidenhed og iværksætter analyser og undersøgelser, som tager måneder at få gennemført. Når vi endelig træffer beslutninger, går udførelsen op i administration, fejl, nogle vil sige inkompetence, og forsinkelser, så målene ikke bliver nået, og vi svigter vores allierede. Vi vil ikke betale...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
10. november 2022 17:31

Her er en lille kommentar til Peters gode artikel.
Vi skal bruge 125 leopard 2 A7 + og vi har 44 stk lige pt, er der nogen som tror på at vi får penge til at bestille de resterende kampvogne ?
Vi skal bruge 15 stk HIMARS M142 og de koster 6,5 milliarder kroner, er der nogen som tror på at vi får dem indkøbt ?
Vi skal enten generhverve og moderniserer vores kaserner i Sønderjylland eller bygge nye kaserner i Sønderborg og Tønder og så skal vi genoplive prinsens livregiment i Viborg og bygge en ny kaserne til prinsens livregiment ved øvelsesterrænet i Finderup ( den kaserne har været planlagt i 50 år) og så skal vi modernisere og tilbygge på vores kaserner , flyvestationer og flådestationer.
Vi skal indgå i det store europæiske projekt om et fælles luftforsvar ( ESSI) med 14 EU og NATO lande om at indkøbe og bemande Arrow 3 luftforsvarssystemet og derudover skal vi selv indkøbe NASAMS luftforsvar også – så vi får et 3 lags luftforsvar her i DK, men er der nogen som tror på at vores politiker nogensinde tilmelder os og får indkøbt noget luftforsvar?
Vi skal også tilmelde os det tysk/norske Ubådsprojekt og bestille 4 ubåde ( CD 212) til det danske søværn – ja, de koster ca 25 milliarder at bygge – men er ret billige i drift, sådan at vi igen som nation kan se og høre hvad der sker i vores farvande ( under vandoverfladen).
Vi skal også allerede nu starte med at lave et samarbejde om træning af mariner til vores nye ubåde med nordmændene og tyskerne.
Vi også mangler nye Infanterikampkøretøjer, de CV9035 DK vi har er slidt op og vi har ikke nok af dem – så enten skal vi modernisere de 44 stk CV9035 DK vi har og bestille nogle flere (ca.200 nye ) eller også skal vi kigge på andre IFV modeller, som f.eks:
AS21 REDBACK ( Sydkorea)
KF21 LYNX ( Tyskland)
PUMA ( Tyskland)
CV9035/50 ( Sverige) helt ny model.
Vi mangler artilleri og burde satse på den svenske ARCHER FH77BWL52 artilleri kanon, den skyder længere og hurtigere og mandskabet er bedre beskytte end de er ved vores nuværende CESAR kanoner, som jo går i stykker hele tiden – vores CESAR kanoner burde vi tilbyde Ukraine i samarbejde med svenskerne og så lave en aftale med svenskerne om at de levere de 24 stk ARCHER kanoner som ER bygget og står klar til levering til det svenske forsvar – dem køber vi og får dem leveret NU.
Vi burde også indkøbe nogle haubitser , f.eks K2 haubitser fra Sydkorea eller nogle nye M109 palladin fra USA til erstatning for de nu udrangerede M109 fra 1965.
Jeg kunne blive ved med at opremse nyt materiel vi har brug for og som vi ikke har – men jeg har nok mistet troen på at vores politiker og toppen af forsvaret – især med forsvarschef Flemming lentfer i spidsen er i stand til at se situationens alvor og handle hurtigt og få bestilt noget nyt materiel, ligesom alle vores naboer gør.
Men jeg tænker at vores forsvarschef stilling og position betyder mere for ham – end at være rette mand på rette sted og RÅBE op om at politikerne SKAL lave en forsvars fond og at 2 % målsætningen SKAL begynde i 2023 .
Vi skal begynde at hælde penge i den forsvars fond fra 2023 ikke 2033 , så forsvaret kan begynde at indkøbe nyt materiel blandt andet luftforsvarssystemer, flådefartøjer og bygge nye kaserne m.v.
Men sker det ? NEJ DET GØR DET NOK IKKE – vi er forsvarsløse med den stand forsvaret er i nu og det vil vi være i lang tid fremover.
Nej, politikerne sparker dåsen ned af vejen ( som de plejer) og håber på at krigen i Ukraine ikke breder sig – but hope is not a strategi var der engang en som sagde og det gælder stadigvæk.
i 2033 når 2 % målsætningen skal være indfriet, er der jo ikke nogle af de nuværende politiker som længer har ansvaret mere og dermed heller ikke røven i klaskehøjde, når NATO rapporten for 2033 bliver offentliggjort og den viser at vi ( selvfølgelig ) ikke tager vores del af ansvaret på os og stiller med de kapaciteter vi har lovet.
Hvis vi ikke starter med at opruste og modernisere vores forsvar NU, så er det selvforskyldt hvis vi snart kommer til at stå i en situation hvor vi ikke kan forsvare Rigsfællesskabet.
SÆT NU IGANG
Hilsen
Jens Nielsen

Claus Andersen
Læser
Claus Andersen
11. november 2022 12:36

@Jens Nielsen,
ja, lad os endeligt få indkøbt en masse materiel så vi kan opmagasinere det hele.
Forsvarets øverste ledelse mangler i den grad at gøre en indsats for at fastholde vores erfarne personel og rekruttere nyt til de kommende år. Jeg har utallige gange til Nytårsparole hørt sætningen; “Personellet er Forsvarets vigtigste ressource” og “vi har haft et travlt år, men dette år bliver endnu mere travlt!”.
Herefter bliver vi igen glemt, da vi loyalt gør alt for at få enderne til at hænge sammen, så der er så få som muligt der går ned med stress eller siger op.
Alt imens alle mulige “eksperter” fortæller at der bare skal indkøbes endnu flere våbensystemer, så vi kan forsvarer os over for en Russisk papirtiger. Der er INGEN der tænker over at der skal optrænes nyt personel og de erfarne skal fastholdes.
Det nye droneprojekt vil tydeligt vise dette. Der bliver kalkuleret med flyvetimer og ikke effekter. Argumentet vil være at Danmark vil kunne klare sig med 10% af planlægnings- og analysekapaciteten, i forhold til andre lande, da vi er meget mere effektive.
Min klare holdning til alle disse “eksperter” er: Bulls…!
Vi skal investere i personel først, deres uddannelse og herefter materiel. Og nej, uddannelsen behøver ikke foregå i Danmark.
Det viser vores indsats for at uddanne Ukrainere i Storbritannien helt fint.

Sidst ændret 1 år siden af Claus Andersen
Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
19. november 2022 0:39

Tja Jens Nielsen, du har så sandelig ret i begge indlæg. Det tager tid at indkøbe og hvis man ikke samordner indkøb og uddannelse, står du enten med soldater med en våben / system uddannelse men ikke noget at bruge den på eller det modsatte; masser af udstyr men ingen kvalificerede brugere. Det kan godt være visse partier ser vi skal have 7000-12000 værnepligtige med en værnepligtstid på 8-12 måneder men hvor hulen skal de indkvarteres. Vi har nedlagt regimenter, lukket kaserner og flyvestationer og solgt det hele. Infrastrukturen halter gevaldigt, vi har ingen kaserner eller skibe til de værnepligtige. Nu har vi så genopstillet eller er ved at genopstille regimenter og enheder og det er dyrt. Søværnet har 12 kamp enheder (4 inspektionsskibe og 3 inspektionsfartøjer, 5 fregatter) (kampenhed = skib med kanoner / missiler), resten er patruljefartøjer med TMG / LMG som eneste bevæbning, om nogen! Og de “rigtige” fregatter er først nu begyndt at lave testaffyringer af missiler. På inspektionsskibene har man bortsparet sonar og dybdebomber.
Der er sgu ikke meget at bygge videre på. Det ender vel med de 5 fregatter er udfaset / pensioneret inden de er færdig udrustet eller kræver store og dyre MLU.
Desværre kan det ende med varmlufts balloner og en masse penge ud af vinduet på fejlindkøb. Men som sømand og optimist tror jeg det bedste…….

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
14. november 2022 15:50

Retur kommentar til Claus Andersen

Vi er overhovedet ikke uenige – jeg er HELT enige i at vi skal opruste også på personel området, både med bedre løn og især arbejdsvilkår.
Der kunne genoplivningen af CU – ordningen og bedre løn, arbejdsvilkår være en del af løsningen i forhold til fastholdelsen og så skal der selvfølgelig tildeles lønkroner ude i regimenterne til ansætte mange flere soldater – har lige hørt om at der var stor søgning til HRU af dem som var færdige på sidste HBU – hold, men desværre ingen lønkroner til at ansætte dem, det dur jo ikke?
Men uanset hvad vi gør, så vil der gå en rum tid inden evt. nyt materiel ankommer, så hvis vi bestiller nyt materiel NU, så kan vi få ansat de nye soldater op trænet og uddannet dem så de står klar til når det nye materiel ankommer.
Men begge dele kan kun ske, såfremt at politikerne snart finder sammen om at få udmøntet et nyt forsvarsforlig og får lavet en forsvarsfond og dermed får fremrykket 2 % målsætningen til at starte i 2024 og ikke i 2033 – uden penge sker der intet, hverken på personel området eller i materielinvesteringen.
Jeg ved godt at det står dårligt til derude, så sent som den anden dag skulle jeg på skydebanen og der var der kun en rest af en kasse med 200 stk skarpe skud til rådighed
Satme ikke nemt at holde humøret oppe med sådan en mangel situation på ammo.
gloria finis
Hilsen
Jens Nielsen

Poul Juul
Læser
Poul Juul
23. november 2022 21:34

Redaktøren skal vist tage en tudekiks. Han skyder – lige som jægeren – med spredehal, og træffer derfor ingen væsentlige mål med stor kraft.
Lad os glæde os over, at de 5 regeringsbærende partier i april 2022 indgik et forlig om Danmarks sikkerheds- og forsvarspolitik, der på den gode måde savner sit lige i Danmarkshistorien. At radigale Sofie så standsede alt politisk arbejde i et par måneder med sit krav om valg var dumt, men det må vi leve med i et demokrati.
Både redaktørens skriv og debatindlæggene viser, at der som altid er masser at folk klar med gode råd, der kan pleje deres lille Hasan. Jeg forventer at Forsvarschefen og de ansvarlige myndigheder sætter de mange gamle og nye penge i sving, så folkets vilje til en øget forsikringspræmie for vores frihed bruges bedst muligt.
Helt stilfærdigt kunne jeg nævne, at forsvarsviljen i folket tilsyneladende er meget stor pga. Putins aggression og krigen i Ukraine. Det ses bl.a. i øget tilgang til Hjemmeværnet, men den kunne være meget større, hvis ikke Hjemmeværnskommandoen havde slået bremserne i for markedsføring af muligheden fordi Hjemmeværnet simpelt hverken har uniformer elle våben til at kunne tage imod en øget tilgang. Det var et område, hvor man kunne få meget stor effekt for ganske få midler.
Poul Juul, cand.polit., KN-R, medlem af et Distriktsudvalg, der godkender nye folk til optagelse i Hjemmeværnet.