spot_img

Pape vil have national sikkerhedsrådgiver og helhedsansvar til forsvarschefen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I et nyt forsvarsudspil ønsker de konservative at styrke den sikkerhedspolitiske rådgivning af statsministeren, hæve forsvarsbudgettet til 2 pct. hurtigere end i 2033 og give forsvarschefen mere ansvar igen. Det fortæller han mandag til Radio4 Morgen.

Den konservative partiformand Søren Pape Poulsen ønsker det nationale kompromis fra marts genåbnet efter valget for at få fremskønnet slutdatoen for, hvornår Danmark vil nå op på at bruge 2 pct. af bnp, som vi har lovet Nato. Ifølge kompromiset skal målet først indfries med udgangen af 2033, men det er for sent, mener han.

»Vi er nødt til at diskutere det her igen, samtidig med at vi får sat endnu mere tempo på at lave et nyt forsvarsforlig. Jeg ønsker, at det skal ske meget, meget hurtigere i løbet af ganske få år. Men det skal også være realistisk, og derfor er vi nødt til at tale med forsvarschefen om, hvad der er realistisk. Kan vi sætte noget i værk tidligere,« spørger Søren Pape Poulsen.

Du kan lytte til hele interviewet med den konservative partiformand i Radio4 Morgen her …

Ud over en hurtigere tilførsel af penge og akutte investeringer i Forsvaret ønsker Søren Pape Poulsen at indføre en national sikkerhedsrådgiver efter samme model, som den nye svenske statsminister Ulf Kristersson er ved at gøre det i Sverige.

»Vi er nødt til at mande op på det her, så der er en endnu stærkere koordination end i dag. Der er simpelthen brug for, at vi har en ny tilgang til det. Vi lever i en tid, hvor truslen er så høj, og hvor det, der foregår med krig i Europa – med krig i vores egen baghave – betyder, at vi skal have en stærkere rådgivning af statsministeren,« siger han.

Ifølge det konservative forsvarsudspil er der også behov for at styrke forsvarschefens rolle og rulle noget af forliget fra 2014 tilbage, hvor forsvarschefen fik frataget helhedsansvaret for Forsvaret. Det skal ske ved en omorganisering af Forsvarsministeriets område.

Du kan lytte til hele interviewet med Søren Pape Poulsen her.

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
24. oktober 2022 23:16

Ja lad os da endelig få endnu et civilt lag ind, som skal være medbestemmende for hvordan Forsvaret skal agere…
For hvis der er noget vi i den grad mangler pt, så er det flere DJØF’er som skal kloge sig på hvad der er vigtigt for dem i uniform. Har man ikke lært noget af det styrelses helvede, som siden 2014 har regeret over Forsvaret?

Hvis man vil en ny tilgang til tingene, kunne man prøve det som bl.a. Norge har haft succes med. Nemlig at inddrage befolkningen og den almindelige soldat i, hvordan et dueligt forsvar kan se ud.
Men lur mig om det ikke bare bliver mere af det samme. Politikere som bag lukkede døre beslutter fremtiden for Forsvaret.
Alle beslutninger bliver selvfølgelig taget ud fra en faglig rådgivning, fra Forsvarets ledelse. Altså rådgivning af den samme type, som har betydet at vi er hvor vi er i dag.
Men ikke mindst så vil alle beslutninger blive dækket af et tykt røgslør, så ingen udenfor rummet har noge ide om baggrunden for beslutningerne.

Så udtalelserne fra Søren Pape kan kun ses som et desperat indspark i en valgkamp, hvor Forsvarets fremtid har glimret ved sit fravær!

Claus Vistesen
Læser
Claus Vistesen
24. oktober 2022 16:48

Vildt at K foerst nu smider det her paa bordet. De skulle have foert an med det her i stedet for Mink og topskatteletelser. Lad os se om det kan flytte noget i maalingerne.