spot_img

Jeg kan ikke udlevere rapporten fra Nato, når der er udskrevet et folketingsvalg

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsminister Morten Bødskov afviser, at han kan udlevere en længe ventet evalueringsrapport fra Nato om tilstanden på det danske forsvar. Han siger samtidig, at han ikke har læst rapporten og ikke har viden om, hvornår den landede i Forsvarsministeriet.

I flere dage har forsvarsminister Morten Bødskov undgået at svare på spørgsmål om den Nato-rapport og evaluering af dansk forsvar, som ligger i Forsvarsministeriet, og som forligskredsen efterspørger. Onsdag lykkedes det for OLFI at få Morten Bødskov til at svare på spørgsmål, da denne signatur mødte forsvarsministeren på sin hjemadresse i Rødovre i en kort pause fra valgkampen.

Hvorfor udleverer du ikke til forligskredsen den rapport fra Nato, som ligger i Forsvarsministeriet, og som forligskredsen så tydeligt ønsker offentliggjort?

»Det er der et meget enkelt svar på. Når valget bliver udskrevet, så lukker døren ind til ministerkontoret. Hvis rapporten skulle overdrages til forligskredsen nu, ville det være at sætte embedsmænd til at arbejde for regeringen midt i en valgkamp. Det ville være et brud på den gængse praksis. Derfor har vi sagt, at vi tager den op på det førstkommende møde i forligskredsen efter valget.«

Læs også: Forsvarsordførere på Christiansborg ønsker Nato-rapport offentliggjort nu

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vi læse artiklen om Forsvarsministeriet, som tilbageholder efterspurgt Nato-rapport til efter folketingsvalget …

Hvordan kan det være at arbejde for regeringen, når det er hele forligskredsen, som samstemmende siger, at den gerne vil have den nu?

»Det ville være at bede embedsmænd om at gøre noget for en regering, som har udskrevet et folketingsvalg. Praksis i regeringsførelsen og i embedsmændenes arbejde for regeringen er, at dørene lukker ind til ministerkontoret. Vi tager den op på det først kommende forligsmøde, og hvis man ser tilbage i tiden, så vil man kunne finde en perlerække af lignende eksempler, så mere dramatisk er det faktisk ikke.«

Hvornår modtog du den rapport?

»Jeg har ikke nogen nærmere viden om den rapport.«

Kan du afvise, at du har modtaget den inden valget blev udskrevet?

»Jeg har ikke set den pågældende rapport.«

Kritikerne har selv været ministre og kender regeringsførelsen

Rasmus Jarlov er formand for forsvarsudvalget og en af dem, der skal læse rapporten. Han mener, at det er udemokratisk og spin, og han er trist over, at det skal være sådan. Hvad er dit svar til ham?

»Rasmus Jarlov har selv været minister, og han ved udmærket godt, hvordan det forholder sig i en situation, hvor der er udskrevet folketingsvalg. Jeg kan ikke bede mine embedsmænd om at arbejde for regeringen under et folketingsvalg. Det ville være at bryde årtiers praksis.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse den konservative Rasmus Jarlovs syn på Forsvarsministeriets tilbageholdelse af Nato-rapport …

Hvordan er det at arbejde for regeringen, når det drejer sig om at sende et dokument til alle dem, der er med i forliget?

»Det er regeringen, der varetager en forligskreds. Det er praksis på Christiansborg. Regeringen varetager håndteringen af forlig, efterlevelse af forlig og arbejdet med forligskredsen. Hvis jeg stadig er forsvarsminister, vil jeg selvfølgelig sørge for, at det sker så hurtigt som muligt, for jeg forstår godt interessen.«

Kan du forstå dem, der mener, at det er spin fra din og regeringens side, at den rapport ikke skal ud før efter folketingsvalget?

»Nej, Det kan jeg faktisk ikke, fordi de selv samme personer, som udtaler sig, må jo også vide, hvordan det forholder sig, for de har selv været ministre. Og det bliver ikke mig, som bryder den praksis, der er på Christiansborg og i regeringens og embedsførelse af, hvordan man håndterer samspillet mellem regeringen og embedsmænd under valgkampe. Der er der lukkede døre.«

Artiklen fortsætter under playeren …

Men hvis nu det viser sig, at rapporten er landet i Forsvarsministeriet længe inden, at der blev udskrevet valg, så falder det jo tilbage på dig?

»Det ved jeg ikke, om det gør.«

Har du læst rapporten?

»Jeg har ikke set den pågældende rapport og, og derfor glæder jeg mig selvfølgelig til at få en drøftelse med forligskredsen af den.«

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
wedell chhristensen
Læser
wedell chhristensen
20. oktober 2022 17:00

Det lugter af, at V og K vil politisere endnu en sag, i lighed med deres hysteri vedrørende FE-sagen.