spot_img

Måske handler sagen bare om, at FE-chef Lars Findsen gik langt over den røde streg

ANALYSE: Sagen mod Lars Findsen er på grund af en håbløs håndtering kommet til at handle om alt muligt andet end sagens kerne. I sin nye bog gør FE-chefen selv, hvad han kan for at fjerne fokus fra det, som i sidste ende kun domstolene kan afgøre: Røbede Lars Findsen dybe statshemmeligheder, og videregav han fortrolige oplysninger under særligt skærpende omstændigheder?

Man kan hurtigt miste overblikket i den efterhånden ganske omfangsrige sag om den tidligere FE-chef Lars Findsen. Og med god grund. Den handler bl.a. om en whistleblower, kritik fra et uafhængigt tilsyn mod den samlede FE-ledelse, hjemsendelser, ministre på glatis, en kommissionsundersøgelse med tre...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

6 KOMMENTARER

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Torben Ørting Jørgensen
Læser
Torben Ørting Jørgensen
16. oktober 2022 20:22

Sober gennemgang af den umådelige triste sag, der kun har tabere over hele linien. Uanset hvad man måtte mene om BBB, MF eller TB, så er der intet, der retfærdiggør at der blev lækket statshemmeligheder til medierne. Det er det, Findsen står sigtet for og det samme gør CHF. Findsen-sagen er ikke kun et nationalt anliggende. Sagen har dybe konsekvenser for Danmarks troværdighed som partner i det efterretningsmæssige samarbejde. I det perspektiv er det helt afgørende, at Danmark sender et klart signal til de internationale samarbejdspartnere om at man naturligvis efterforsker og retsforfølger, når internationale hemmelige aftaler lækkes til offentligheden, som tilfældet her.

Kjeld Schmidt
Læser
Kjeld Schmidt
16. oktober 2022 23:33

Tak for en grundig og klar artikel, der bringer bringer FE-sagen tilbage på sporet: at Findsen efter grundig efterforskning var sigtet og nu er tiltalt for at have røbet strengt fortrolige oplysninger om statens forhold til fremmede magter. Det er ikke tiltalen men tiltaleforholdet, der er til skade for statens sikkerhed.

Der er dog et punkt i fremstillingen, hvor artiklen — på linje med de øvrige medier, for ikke at tale om oppositionen — tager alvorligt fejl. Det ville ikke have gjort nogen forskel, hvis meget omtalte pressemeddelelse fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne fra august 2020 ikke var blevet udsendt. Pressemeddelelsen resumerede nemlig blot, hvad der stod i Tilsynets årsredegørelse for 2020, som pressemeddelelsen blot var en annoncering af.
https://www.tet.dk/wp-content/uploads/2021/09/TET_FE_2020.pdf

Sagen er nemlig den, at Tilsynet er ifølge loven et af regeringen uafhængigt organ, hvis årsredegørelse er offentlig:

Lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), LBK nr 1287 af 28/11/2017
§ 14. Tilsynet udøver sine funktioner i fuld uafhængighed.
§ 19. Tilsynet afgiver en årlig redegørelse om sin virksomhed til forsvarsministeren. Redegørelsen offentliggøres.
https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2017/1287

At mørklægge redegørelsen, som foreslået af Claus Hjort og mange andre, ville have været ulovligt. Regeringen havde med andre ord ikke hjemmel til at redigere endsige undertrykke den. Kritikken af dette aspekt ved regeringens håndtering af FE-sagen savner ethvert grundlag.

Man kan så mene, at Findsen m.fl. Ikke burde være hjemsendt. Men at lade ledelsen af FE arbejde videre mens landsdommerkommissionen kulegravede organisationen ville stensikkert have givet anledning til voldsom kritik. Det har vi jo set i en anden og mindre betændt sag.

Jens Find
Læser
Jens Find
17. oktober 2022 15:54

Når TET og landsdommerkommissionen kommer frem til diametralt forskellige udlægninger af hændelsesforløbet kan man passende spekulere over, hvilken af parterne der er blevet indviet i de faktiske forhold – om nogen af dem.
Det skriger til himlen at man opretter et uafhængigt tilsyn, hvis kritik og konklusioner – på et hemmeligholdt grundlag – “hældes af brættet”. Enten består TET af en flok lusede amatører, der ikke har forstået “det store billede” – eller de har afdækket en praksis, som ikke er i overensstemmelse med det regelgrundlag TET er sat i verden til sikre overholdelsen af. Man skal være forsigtig med, hvad man ønsker sig af et tilsyn. Man risikerer at få det!
Som allerede daværende statsminister H.C. Hansen opdagede, er det en balancegang på en knivsæg, når man – på den ene side skal fastholde en udtrykt dansk politik – og på den anden side skal tilfredsstille krav fra en dominerende allieret, som allerede tidligere har demonstreret vilje og evne til at agere på tværs af en dansk regerings ønsker og krav. Den balancegang kan ikke opretholdes uden at man skal strække sandheden en smule – lejlighedsvis så meget, at nogen er nødt til at ty til direkte usandheder.
Politikere og medarbejdere i efterretningstjenester kan – under dække af fortrolighed – nægte at udtale sig eller endog udtale sig i strid med sandheden, når det beskytter en hemmelighed. For en tilsynsmyndighed er problemet et andet – den skal afdække uoverensstemmelser mellem det der hævdes at der sker, og det der rent faktisk sker. Stemmer de to ting overens, behøver ingen detaljer at røbes, hvorimod uoverensstemmelser – i sagens natur – skal rapporteres. I modsat fald er tilsynet meningsløst.

John M. Foley
Læser
John Michael Foley
17. oktober 2022 10:22

Regeringen har netop meddelt, at de følger sine støttepartier Enhedslisten og De Radikale og åbner nu også for, at der kan igangsættes en undersøgelse af dele af FE-sagen, inden straffesagen er afsluttet. Deter jo ganske interessant.

Bjarne M. Nielsen
Læser
Bjarne M. Nielsen
17. oktober 2022 19:56

Alt i denne ulykkelige sag, har fra begyndelsen været håndteret katastrofalt forkert og efter min mening, fuldstændig amatøragtigt!
MEN, alt dette kunne være undgået, hvis man i forbindelse med Jægerbogssagen havde ryddet op i ministeriet og i stilhed havde forfremmet Findsen til en stilling andetsteds.
I det hele taget, ser det, fra mit synspunkt, ud til at princippet med at det ikke er fagfolk, som bemander de ledende poster i de såkaldt hemmelige tjenester, har fejlet fælt og kalder på eftertanker, som vi desværre nok ikke til at høre meget om.

Finn Bjerrehave
Læser
Finn Bjerrehave
18. oktober 2022 18:12

Helt uden indsigt i FE, har jeg en personlig holdning til efterretningstjenesters formålsparagraf: Hold tjenesten hemmelig og aflever oplysningerne til rette vedkommende, altså hold befolkningen i tryg afstand, og ikke Public service som de seneste år har prydet nyhedsfladen, måske kedeligt , men også mere effektivt. I selvsamme sag, er det måske USA der bruger trumf kortet over for FE, nemlig vandtætte skodder i hemmelig tjeneste, VH.Finn Vig