På årets flagdag annoncerede Forsvarsministeriet, at FN vil kompensere FN-veteraners erstatningssager. Det er udfaldet af et projekt, der har ændret ansøgningsprocessen til at være et nationalt anliggende fremfor et individuelt. Formanden for interesseorganisationen Danmarks Veteraner kalder det »epokegørende«.

Dannebrog vejrede mandag landet over til ære for Danmarks udsendte og veteraner. Gårsdagens flagdag var dog festlig i mere end én forstand, for Forsvarsministeriet kunne i sideløbende med højtidelighederne annoncere, at FN efter flere års tovtrækkeri har afsat penge til udbetale PTSD-ramte FN-veteraner de erstatninger, de har søgt igennem adskillige år.

Siden 2016 har Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS) sendt mere end 400 ansøgninger om erstatning til FN på vegne af danske veteraner. FPS har både klargjort, oversat og oversendt veteranernes erstatningskrav til FN, og det har ikke mindst en stor international betydning, mener Niels Hartvig Andersen, der er formand for Danske Veteraner.

»Jeg vil tro, at Danmark er det første land, der får disse erstatninger fra FN. Det er simpelthen epokegørende. Det er så skelsættende,« siger Niels Hartvig Andersen og uddyber:

»Flere nordiske lande kæmper i princippet en kamp om at få gang i deres erstatningssager. Når vi kan fortælle, at Danmark har fået dette igennem, så er der også en chance for, at andre lande kan komme i gang med at skaffe deres soldaters erstatninger fra FN,« siger Niels Hartvig Andersen.

Ansøgningsproces ikke længere op til den enkelte

Før FPS i samarbejde med Forsvarsministeriet lagde pres på FN-systemet, var ansøgningsprocessen ikke blot lang, men også overladt til den enkelte soldat. Både det administrative arbejde, men også det sproglige, kunne være en barriere, der vanskeliggjorde erstatningsansøgningen.

Presset på FN-systemet blev indledt under forhenværende forsvarsminister Trine Bramsen (S), som adresserede problematikken over for FN’s generalsekretær, ligesom Danmark sendte en seniorrådgiver, Pernille Reuter Eriksen, til FN’s hovedkvarter i New York for at hjælpe med at udarbejde en veteranpolitik. Det danske pres har nu endelig båret frugt, og det har været nøglen til ikke kun erstatning fra FN, men også anerkendelse i form af medaljer.

Niels Hartvig Andersen forklarer, at den nationale støtte og varetagelse af sager også har betydet, at veteraner endelig får en medalje fra en mission i Irak tilbage i 2003. Dette har også kun været muligt, fordi den enkelte soldat ikke længere selvstændigt har skullet håndtere sin egen sag.

»Selvom Danmark er et lille land med måske 221 medaljer eller 100 erstatninger, så viser det sig, at når en nation presser FN-systemet, så har de sværere ved at sige nej. Det har en helt anden slagkraft, når en nation kører erstatningssager samlet, fremfor at en soldat står alene med sin sag,« siger Niels Hartvig Andersen.

Veteraner får afsluttet et langt kapitel

Mange ansøgninger sendt i FN’s retning har været fra veteraner, der har lidt funktionsevnetab som følge af især PTSD. At erstatningssagerne nu er afgjort gør, at de berørte veteraner langt om længe kan drage et lettelsens suk og se frem til at få lagt det hele bag sig og komme videre, mener Niels Hartvig Andersen.

»Jeg tror selvfølgelig, at de fleste gerne ville have sluppet for skaden og være foruden pengebeløbet. Men vi siger ikke tillykke, når de får deres erstatning. Vi siger: med ære og respekt. Det er et kapitel i deres liv, de kan lukke nu, så de kan bruge deres energi på noget andet« siger Niels Hartvig Andersen og tilføjer:

»Vi er selvfølgelig ikke færdige, før alle har fået deres erstatninger. Men der er banet vej for fremtidige soldater, vi sender ud på FN-tjenester. Man ved, hvordan man skal søge erstatninger nu, og det er en rigtig god ting.«

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer