spot_img

General i Hæren tager bladet fra munden og råber politikerne op: »Stands ulykken!«

INTERVIEW: Hæren er tæt på at være bragt i knæ, og det kommer til at tage år at komme tilbage på niveau. Der mangler våben, materiel, ammunition, logistik, moderne etablissementer og ikke mindst soldater. Det fortæller brigadegeneral Henrik Lyhne, som om to uger tiltræder som næstkommanderende i Hæren.

Forsvaret bløder. Alt for mange soldater siger op, så snart de er færdiguddannede, og intet tyder på, at det ændrer sig foreløbigt. Tvært imod. Hæren var i forvejen presset, og efter krigsudbruddet i Ukraine er presset bare vokset til et niveau, hvor det begynder at være fatalt med udsendelsen af en kampbataljon til Letland.

»Jeg skal nok passe på med ikke at male...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

7 KOMMENTARER

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Lars Wismann
Læser
Lars Wismann
18. august 2022 3:21

Brigadegeneral Henrik Lyhne fortjener stor ros som sin åbenhed, sit engagement om de kritiske problemer i Hæren. Desværre ser der tilsvarende skidt ud i Søværnet, der efter 11 år først nu modtager de første SM2 missiler til de hammerdyre mrk. 41 missilbrønde, der er installeret på fregatterne af Iver Huitfeldt-kl. Absalon-kl. skal moderniseres til at kunne jage ubåde med slæbesonar, Seahawk helikoptere og sonarbøjer og A/U torpedoer kastet fra helikopterne.Nye korvetter/miljøskibe, hybrider ligger mange år ude i fremtiden om de overhovedet bliver til noget. Meget tyder på, at Søværnsledelsen ikke som brigadegeneral Henrik Lyhne vil pege på den i årevis kritiske mangel på uddannet personel, i rigelige mængder og i verdensklasse. Fregatter der ligger ved kaj, uden besætninger og uden missiler i missilbrøndene, de har ingen kampkraft. Tak til utrætteligheden hos OLFI.

Michael Clemmesen
Læser
Michael Clemmesen
18. august 2022 6:09

Diplomatisk formuleret

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
18. august 2022 15:51

Er simpelthen så dejligt at høre fra en top general om hans vurdering af tingene – han tiltræder jo som næstkommanderende i hæren, så han må jo belægge hans ord, men det han siger er egentlig klart nok – vi er på skideren nu og endnu mere såfremt at russerne går videre end Ukraine.
Så kære politiker KOM NU IGANG OG FÅ LANDET DET FORSVARSFORLIG incl. fremrykning af 2 % målsætningen til start i 2023 og ikke i 2033.
Så forvaret kan komme igang med genopbygningen af forsvaret med både nyt materiel, flere soldater og bygning af nye kaserner og moderniseringen af eksisterende kaserner, flådestationer og flyvestationer i hele rigsfællesskabet.
Men de skal omgående starte med at få flyttet nogle flere hær styrker over på Bornholm og så få etableret et områdeluftforsvar derovre, så ikke russerne føler sig fristet til at lave en lyn aktion, nu de har flyttet deres SU-35 kampfly til Kaliningrad.
Eventuelt ved at låne/ leje sig frem ved amerikaneren, så vi kan få nogle patriot batterier opstillet derover, indtil vi får købt vores eget luftforsvarssystemer.
plus eventuelt låne/ leje nogle M142 HIMARS køretøjer med de langtrækkende 300 km missiler + sømåls missiler så skal russerne nok holde sig i skindet.
Da de jo nu ved fra Ukraine af, at de vil blive blæst ud af vandet, såfremt de prøver at nærme sig Bornholm fra søsiden – alså hvis vi har HIMARS M142 med de rigtige missiler + at vi jo så kan nå kaliningrad fra Bornholm, såfremt de prøver noget.
Desuden så skal vi have en permanent flyvestation på Bornholm, hvor der er fuld bemanding på, med 4-6 F-16 kampfly.
flyene har vi jo allerede – med den nye aftale om at vores nuværende F- 16 kampfly IKKE skal udfases inden at alle de nye F-35 kampfly er indfaset.
Vil næsten sige at såfremt at regeringen vælger INTET at gøre på Bornholm, så er de skyldige i pligtforsømmelse, da det er det mest oplagte angrebsmål for russeren, såfremt de vil videre end Ukraine – læs Baltikum.
Vi er virkelig “ tynde” på Bornholm rent militært, så noget skal gøres og det skal gøres NU.
Hilsen
Jens Nielsen

Martin Sørensen
Læser
Martin Sørensen
21. august 2022 16:39

Tænker en gang i mellem på om mine ellers så gode kollegaer gør deres rådgivningsarbejde ordentligt på de bonede gulve i København. Jeg kan have min tvivl om hvorvidt de folkevalgte politikere er klar over at vi ikke engang kan mønstre en enkelt brigade hvis ballonen går op. Som et af fem tiltag til styrkelse af forsvaret beskriver man på Forsvarsministeriet hjemmeside at man vil “opstille en ny brigade”!! En ny brigade?? Jamen hør nu her. Det er den ene brigade vi har. En brigade som på en god dag kan mønstre tre halvpillede bataljoner. Der er ingen reserver, ingen mulighed for mobilisering og alle opgaver til Hæren havner det samme sted. Man kunne påstå at vi står et værre sted end umiddelbart før 9 april 1940 og hvis det er de folkevalgtes skyld så håber jeg at det ikke skyldes uklar rådgivning fra forsvarets egene rækker.

Kristian Teglbjaerg
Læser
Kristian Teglbjaerg
18. august 2022 13:33

Godt brølt. Hr. Brigadegeneral. Svesken på disken og lige ud af posen. Det fortjener Hæren og vores soldater. Rart at det ikke kun er de unge officerer som tager bladet fra munden.

Per FRank Hansen
Læser
Per FRank Hansen
18. august 2022 9:30

Flot interview og modigt af Henrik Lyhne. Og ja, problemerne er præcis de samme i Søværnet. Nu må politikerne og FØL se at få øjnene op og komme i kamp.

Claes Kærgaard
Læser
Claes Kærgaard
23. august 2022 9:23

Et godt og ærligt interview.
Men at HR og Uddannelses-strategien ikke virker er nok mest fordi den bliver aktivt modarbejdet af gamle mænd, som synes at det skal være som i gamle dage. Man skal ikke være stolt over at rulle nytænkning tilbage.
Havde det været en civil virksomhed var de blevet fyret for illoyalitet overfor koncernens strategier.

Uddannelseskonceptet kan sagtens virke, men problemet er snarere at man skar alt det væk, der gav værdi og fokuserede på ren doktrin. De kurser der skulle supplere fik aldrig prioritet, fordi man i hæren nu kun kan forstille sig taktiske kalker.
Hvis officersuddannelserne “kun” er doktrin og metodekurser, har de tabt helheden. Engang skulle officeren være kriger, diplomat og virksomhedsleder. Man har skåret diplomat og virksomhedsleder fra, og teoretiseret krigeren (for der er ikke soldater nok til at teste fantasierne).

Der er enorme muligheder for Forsvaret hvis Hæren accepterede at man kunne flekse ind og ud.
Men så længe Hærens ledelse ikke anerkender kompetencer (evner), men alene kvalifikationer (kurser), ligger de som de har redt. Og den snævertsynede bemandingsvejledning er en hindring for Forsvarets udvikling som helhed – så hullerne er selvforskyldt. Manglende evne til successor-planning og uattraktive vilkår for at vende tilbage er et aktivt valg Hæren har truffet. Måske grundet manglende “virksomhedsledelses”-forståelse.
Det er jo lige meget at rekruttere befalingsmænd og officerer i enorme mængder, hvis de ikke har soldater at føre, og hvis de forlader Hæren for good efter få år. Minimér lækket ved også at omfavne HR strategien – så bliver I mere troværdige, og måske attraktive at søge til eller blive ved.
Vi er nogle stykker med international erfaring fra de forskellige taktiske niveauer, der ikke sidder i Hærkommandoen eller udlandet, men uden ønske om at skulle tilbage til Hæren. Giv plads til mental diversitet, så vi måske kan skabe et rum der er til at holde ud at være i. Og lyt til nogle, som har andre uddannelser en at tegne streger på et kort.
Konklusionen om, at uddannelserne bare skulle være som i gamle dage vidner mere om en noget bekymrende manglende evne til at analysere de situationsdannende faktorer, som jo har ændret sig markant uden for Karups hegn.