spot_img

Politisk flertal og Værnepligtsrådet ønsker ligestillet værnepligt – DF afviser

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Værnepligten står højt på den politiske dagsorden forud for de kommende forligsforhandlinger. Både Værnepligtsrådet og et flertal af Folketingets partier vil gøre værnepligten lige for begge køn, men det er ikke nogen god ide, mener Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Kristian Thulesen Dahl.

Værnepligten kan stå foran en udvidelse af de større. Dels overvejer partierne i forligskredsen at øge både værnepligtsperioden og optaget af rekrutter – og så kan værnepligten med næste forsvarsforlig komme til at omfatte kvinder. I hvert fald tegner der sig et politisk flertal for at se på, om kvindernes værneret skal konverteres til en værnepligt på lige fod med mændenes.

De værnepligtige selv er helt med på ideen, fortæller Helena Johannessen-Henry, der selv var værnepligtig ved Gardehusarregimentet og i dag repræsenterer Værnepligtsrådet. Fredag slog hun vejen forbi Frontlinjen i Radio4’s interimistiske folkemødestudie i centrum af Allinge, hvor netop værnepligtsspørgsmålet stod på agendaen.

»Vi mener i Værnepligtsrådet, at Forsvaret bør bruge det her værktøj og gøre vilkårene fuldstændig lige. Vi ser det i andre dele af samfundet, og vi mener også, at det er superrelevant her at skabe fuldstændig lige vilkår, fra man starter sin karriere i Forsvaret.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om de kvindelige værnepligtige, der ønsker sig at blive stillet mere lige med deres mandlige kolleger …

De kvindelige rekrutter har selv tidligere slået et slag for lige vilkår, blandt andet fordi de har muligheden for at afbryde tjenesteperioden i utide, mens mændene er kontraktligt bundet til at gennemføre. Det har givet anledning til spydige bemærkninger, som går ud over arbejdsglæden. Det billede genkender Helena Johannessen-Henry.

»Når kvinder bliver presset i tjenesten, bliver de mødt med: ’Du kan jo bare sige op’. Det er meget demotiverende for kvinder at være i. Ved at skabe helt lige vilkår undgår vi blandt andet det.«

Borgerlig uenighed: Er ligestilling også lige pligter?

Værnepligtsrådet er dog klar til at tage skridtet videre end blot at foretage småjusteringer af kontraktens og bakker – som det også gjorde på Folkemødet 2021 – op om at sikre lige vilkår på alle parametre, fortæller Helene Johannessen-Henry.

Forslaget om øget ligestilling i værnepligten kan meget vel blive til virkelighed. Både Venstre, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har således tidligere på måneden givet udtryk for at være positivt stemte. Det samme har Det Konservative Folkeparti, for hvem ligestilling også handler om lige pligter, fortæller partiets medlem af Forsvarsudvalget Marcus Knuth.

»Hvis jeg må give et eksempel på, hvor hurtigt tingene går på Christiansborg: I 1849 indførte vi grundloven, og så skal man helt frem til 1915, før kvinder fik stemmeret. Hvis det også er sådan, vi ser ligestilling i Forsvaret i 2022, så er der gået 107 år fra kvinder fik stemmeret til, at de også er ligestillet i forhold til værnepligt. Vi mener, at hvis man siger til unge mænd, at de har en pligt til at tjene deres land, skal det i år 2022 også gælde for kvinder.«

Læs også: Ligestillet værnepligt vil styrke Forsvaret

Det er dog ikke alle, der mener, at en kønsneutral indkaldelse til Forsvarets Dag er en god ide. Blandt modstanderne står Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Kristian Thulesen Dahl.

»Når jeg ikke er tilhænger af at gøre det til en pligt for kvinder, er det begrundet i, at jeg ikke synes, at vi har behov for det. Hvorfor tvinge nogen, hvis ikke man har et behov? Ligestilling plejer at handle om, at nogen føler, at de mangler muligheder, som andre har. Så laver man tiltag for at give dem de samme muligheder. Men hvis kvinder har muligheden i dag, vi kan øge kendskabet, og Forsvaret bliver mere beredt til at tage imod begge køn og sørger for, at det fungerer godt, kan jeg ikke se, hvad man går glip af som kvinde ved, at vi ikke har lavet det som en lov,« siger Kristian Thulesen Dahl.

»Det ville fundamentalt set være fordi, at vi gerne vil tvinge nogle kvinder ind. Ellers giver det ikke rigtig nogen mening.«

Den fulde debat om fremtidens værnepligt sendes i Frontlinjen på Radio4 tirsdag den 28. juni.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Henrik Bruun Andersen
Læser
Henrik Bruun Andersen
25. juni 2022 15:36

Der manglede et spørgsmål til Kristian Thulesen Dahl til hans melding om:
»Når jeg ikke er tilhænger af at gøre det til en pligt for kvinder, er det begrundet i, at jeg ikke synes, at vi har behov for det. Hvorfor tvinge nogen, hvis ikke man har et behov?”
Hvorfor så tvinge mændene. Ja, det står i Grundloven, men den kan jo laves om, så vil Kristian Thulesen Dahl anbefale en ændring af Grundloven, så værnepligt også bliver frivilligt for mænd?
Det spørgsmål for at komme bag om det han reelt siger. At han har et gammeldags reaktionær syn på ligestilling, køn, ret og pligt.
Selvfølgelig skal kvinderne have værnepligt som det gælder for mændene. Og med det højteknologiske militær som det kommende forsvarsforlig kigger ind i, så vil det være en kæmpe styrkelse af dansk forsvar. Ikke bare bliver rekrutteringbasen for gode soldater voldsomt udvidet, men jeg er sikker på, at meget at det tekniske isenkram der kommer mere og mere af, det vil kvinderne gør mindst lige så godt som mændene – måske endda bedre på flere områder.
Folketing – sæt i gang!