Læs og lær af den norske hærchef – Forsvaret skal kunne forsvare Danmark

7
Den norske hærchef, generalmajor Lars Lervik, mener, at det norske forsvar godt kan forsvare Norges territorium. Den indstilling bør vi tage ved lære af i Danmark, mener Niels Klingenberg Vistisen. Foto: Frederik Ringnes/Forsvaret.no

BLOG: Et land kan forsvares med forsvarsvilje og realistiske forsvarsplaner – det har de i Norge, så måske vi skulle se at få det samme i Danmark? Krigshistoriker Niels Klingenberg Vistisen slår her et slag for, at den danske forsvarsvilje kommer til at spejle holdningen hos vores broderfolk mod nord.

Det ukrainske forsvar mod det massive russiske angreb, der har pågået siden 24. februar, har imponeret verden. Selv om mange nok overvurderede den russiske hærs kampevne, og der givetvis er andre forklaringsfaktorer, har den vilje og taktik, som ukrainerne har forsvaret sig og bremset det russiske angreb med, imponeret verden. Det gælder både pressen og civile, såvel som hele den professionelle, militære verden.

Langt det meste drejer sig om, hvor inkompetent den russiske hær er på landjorden, eller hvilket militært grej, ukrainerne har fået fra Vesten. Meget mindre fokuserer på den militære planlægning og forsvarsvilje, som ukrainerne har udvist. De to væsentlige elementer i et forsvar er noget, som absolut ikke er kommet af sig selv – eller kommet efter 24. februar.

Den norske hærchef, generalmajor Lars Lervik, skrev 29. april et læserbrev i den norske avis Dagens Næringsliv. Læserbrevet begynder med en påstand om, at der er to myter i norsk forsvarsdebat, som han gerne vil gøre op med; værnepligt, og at Norge ikke kan forsvares. Værnepligten forsvarer han, fordi han vurderer, at netop forsvarsvilje er en vigtig faktor for det ukrainske forsvars succes. Han forklarer, at værnepligten er en hjørnesten i samfundets forsvarsvilje. Bemærk, samfundets forsvarsvilje, ikke hærens eller Forsvarets forsvarsvilje. Forsvaret mod et angreb på en nation skal netop være en samfundsopgave, og ikke en rent militær opgave. Slet ikke, når det gælder forsvarsvilje. Han understreger, at værnepligt ikke er gammeldags, men at den giver robusthed, reserver og måske vigtigst af alt: forsvarsvilje.

Hvor er den danske forsvarsvilje?

Lars Lerviks andet punkt vedrørende myten, om at Norge ikke kan forsvares, er måske endnu vigtigere. Han understreger, at de foreløbige observationer fra kampene i Ukraine viser, at kampene sker med pansrede og mekaniserede styrker, og at det norske forsvar er egnet til netop det. Interessant for Danmark fremhæver han de norske investeringer i særligt luftværn og artilleri. Et af hans budskaber som hærchef er, at der er gode, realistiske planer for forsvaret af Norge. Den norske hærchef er fortrøstningsfuld og sikker i sin sag. Jeg synes, at det er et meget interessant og velskrevet læserbrev, med gode pointer. Norge KAN forsvares!

Jeg blev opmærksom på det, da en kollega, en højerestående officer i Danmark, delte det på sociale medier. En af de første kommentarer var fra en anden dansk officer, som kommenterede, at det jo naturligvis ikke kunne overføres til danske forhold. Den holdning gør mig både træt og nervøs. Det er så typisk dansk at nedgøre andres erfaringer og tro, at vores forhold er helt unikke, og at vi har en meget bedre måde at løse tingene på end alle andre. Det viser nedlæggelsen af ubådene, raketkasterne, luftværnet og artilleriet og de nye officers- og befalingsmandsuddannelser tydeligt. Nu står vi så her, overfor de faktiske forhold i jernindustrien. Måske er det på tide, at vi forholder os lidt til verden omkring os?

Lad mig spørge: Hvor er den danske forsvarsvilje, og er den baseret på en stor værnepligt? Er der gode, realistiske planer for forsvaret af Danmark?

Værnepligten har siden 2004 været reduceret til 4 måneders totalforsvarsuddannelse, ingen har været genindkaldt, og totalforsvarsstyrken er et fatamorgana. Selv reservestyrken har næsten været nedlagt og kæmper med, at reserveofficerer får krav på fri fra deres arbejde. Hjemmeværnet er det mest forsvarsvillige, vi ser, og dem griner vi – desværre – mest ad. Regeringen gør sørme heller ikke meget ved befolkningens forsvarsvilje ved at gentage og fastholde, at der INGEN trussel er mod Danmark, end ikke mod Bornholm. Samtidig i Sverige er der tv-programmer om, hvordan en kommende krig kan se ud. Med en omskrivning af Trotskij vil jeg sige, at det kan godt være, du ikke er interesseret i fjenden, men han er interesseret i dig.

Vanlig tavshed fra danske topofficerer

Vi ved ikke, om der eksisterer gode, realistiske planer for forsvaret af Danmark, men baseret på, at der ingen trussel er, og at alt er sparet væk, må man tvivle.

De norske planer handler bl.a. om at bytte land for tid og være alliancepartner i Nato. I Danmark kan vi faktisk bytte ”land” for tid, fordi vi har stræderne, der har strategisk betydning. Vi skal bare forstå det rigtigt – og lægge gode, realistiske planer!

Men det mest bemærkelsesværdige ved alt det her er, at den norske hærchef, en generalmajor, skriver et læserbrev i en almindelig avis. Der er ingen minister ved siden af ham, ikke nogen journalist, der interviewer ham. Han deltager selv på eget initiativ i debatten, og kommer med budskaber til nordmændene. Da Berlingske 28. maj havde en artikel om det danske forsvars ønsker til forlig og oprustning, var der vanlig tavshed fra militærsiden. Alle kommentarer var overladt til politikere, for det er jo en politisk proces man nødig skulle blande sig i, særligt ikke offentligt. Ingen ville udtale sig eller kommentere. Ingen generaler. Vi må håbe, at politikerne forstår sig på forsvarsvilje og gode, realistiske planer for forsvaret af Danmark.

Danmark KAN måske forsvares? Danmark SKAL forsvares!

20220607 NielsVistisen2
Niels Klingenberg Vistisen har været blogger på OLFI gennem flere år sideløbende med en karriere i Forsvaret. Han skiftede til det civile i foråret 2022. Foto: Ernstved
guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer