spot_img

Rigsadvokaten spiller højt spil ved at tiltale Claus Hjort Frederiksen efter §109

Analyse: Ved at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen efter den såkaldte ”landsforræderparagraf” i stedet for brud på tavshedspligten risikerer Anklagemyndigheden at tabe sagen med et brag. Folketingets behandling af den tidligere ministers immunitet spiller reelt set ingen rolle, da anklagemyndigheden uden risiko for forældelse kan rejse sagen efter et folketingsvalg.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) bliver efter alt at dømme tiltalt for landsforræderi og får sin sag prøvet ved domstolene. Det må man konkludere efter, at Justitsministeriet torsdag meddelte, at Rigsadvokaten ønsker at rejse tiltale efter straffelovens §109 mod Venstres...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Aslak Stage
Læser
Aslak Stage
17. maj 2022 12:25

Sagen beror absolut ikke udelukkende på spekulationer og informationer udelukkende fra den ene part.
Det står meget klart at anklagemyndigheden har taget den tungeste spionageparagraf i brug over for dels en politiker, som er tidligere forsvarsminister og den øverste chef for Forsvarets Efterretningstjeneste. Det er fakta, som ingen bestrider.
Som Peter Ernstved Rasmussen og mange andre gør opmærksom på, er at der er tale om at man vælger en paragraf, som det kan være enormt svært for anklagemyndigheden at løfte bevisbyrden for og dermed chancen for at der falder straf. Samtidig gælder det at anklagemyndigheden har en pligt til ikke at rejse tiltale, hvis ikke det med al sandsynlighed medfører en straf. Det fremgår af Retsplejeloven.
At der så også kører et politisk spil, som adskillige kendere af efterretningsvæsenet, det politiske system og ikke mindst det juridiske system, uafhængigt af hinanden gør opmærksom på at der er noget rivravruskende galt med, så er der tale om en potentiel skandale af stor betydning.
Det ses af at Enhedslisten og Venstre og flere af de andre partier ikke er parate til at hæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, på baggrund af de sparsomme oplysninger som foreligger.
Det er samtidig uhørt at man rejser sådanne tiltaler mod så højt placerede personer, og vores samarbejdspartnere i udlandet kan kun tænke at der mindst er tale om fatal politisk inkompetence eller i mere alvorlig grad politikere, som ikke fatter de ødelæggende konsekvenser der er ved det man har sat i gang.
Samtidig så gælder det at den til enhver tid siddende justitsminister har en ret, men også pligt til at vurdere om den tiltale rigsadvokaten vil rejse ikke bare er juridisk ok, men også politisk ok. Og der kan man ikke bare lave “Strudsehoved i jorden” finten, som Nick Hækkerup gør.
Sagen stinker fordi det hele er eksploderet på grund af en inkompetent forsvarsminister i form af Trine Bramsen, som ikke forstod sagens følsomhed og natur. (Som hun i det hele taget ikke forstod det ansvar og det ministerium hun stod i spidsen for)
Så nej, det er absolut ikke Se & Hør niveau vi er på.

Lars Junge
Læser
Lars Junge
16. maj 2022 14:21

Mickei Reinhold Jacobsen har skrevet: “At Justitsministeren i sidste ende skal godkende tiltalen, skyldes udelukkende at det står i loven.”
Når det står i loven, er det selvfølgeligt, fordi justitsministeren skal kontrollere rigsadvokatens argumenter og beviser. Han kan ikke blot læne sig op ad sin tillid eller mavefornemmelse.

Niels Sørensen
Læser
Niels Sørensen
18. maj 2022 15:48

At tiltale Hjorten er en ren politisk sag, da de’ omtalte hemmeligheder er kendt af alle med bare lidt indblik i den politiske dagsorden.
Det hele beror på at hjorten tillod sig at kritisere Trine Bramsen der på daværende tidspunkt var forsvarsminister. Hendes vilje var og er stadig dybt begravet i Mette Frederiksens baghave. Der er ingen der får et ben til jorden af ministrene uden det er godkendt af Mette Fredriksen og Barbara Bertelsen.
Så Mette og Barbara må sidde med aben.

Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
14. maj 2022 14:16

Som de fleste artikler der er forfattet om dette emne, så beror den udelukkende på spekulationer, og informationer udelukkende fra den ene part i sagen.
Dermed ikke sagt, at historien ikke har offentlighedens interesse, eller for den sags skyld stor betydning. Vel skal en fri og uafhængig presse rette sin interesse mod en sag, som omhandler så vigtige emner som Forsvarets Efterretningstjeneste, dens chef og en tidligere Forsvarsminister. Alt andet ville være utænkeligt!
Men efterhånden er der gået lidt for meget Se & Hør i dækningen… Det er som om, at fordi sagen er belagt med den yderste fortrolighed, så må medierne holde gryden i kog med spekulationer og forskellige vinklinger på udtalelser som ikke kan bekræftes.
Ud over at Rigsadvokaten nu har besluttet at der bør rejses tiltale, så er der intet nyt under solen!
Samtidigt er det foruroligende, når man i den ene del af artiklerne læser referencer til frafaldelsen af af anklagerne mod FE, hvor man næsten hylder frikendelsen som blev begået af en uafhængig Kommissionsundersøgelse. Mens man umiddelbart efter kan læse en mistænkeliggørelse af Rigsadvokatens beslutning om at rejse tiltale.
Både medlemmerne af den uafhængige Kommissionsundersøgelse og Rigsadvokaten må vel anses for at være personer, som er upåvirket af det politiske apparat? Eller er det sådan, at nogle dele af embedsapparatet lader sig påvirke, hvorimod andre en aldeles immune over for politisk indblanding? At dømme efter mediernes behandling af sagerne, så passer svaret ofte sammen med hvad der kan generere endnu en artikel…
Essen er, at grundet sagens politiske omfang så er mediernes interesse kæmpestor. For hvad er mere spændende end muligheden for, at en regering misbruger sin magt til at tryne et oppositionsparti? Grundet de magtfulde personer som er involverede, er det som om at “detaljen” om Magtens Tredeling træder i baggrunden og ikke har nogen relevans.
Vi skal huske på, at tiltalen er rejst på baggrund af en politimæssig efterforskning, hvorefter nogle af landets bedste jurister har vurderet at der er grund til at rejse tiltale. At Justitsministeren i sidste ende skal godkende tiltalen, skyldes udelukkende at det står i loven. Og mon ikke Justitsministeren, klogeligt, har lyttet til sine juridiske rådgivere inden han godkendte tiltalen? Med sådan en højspændt sag, ville det være politisk selvmord, for et helt parti, hvis man satte en politisk motiveret dagsorden højere end juraen!
Noget helt andet er, at det ville have skubbet seriøst til den generelle retsfølelse i landet, hvis det kom frem at sagen var blevet henlagt, fordi den omhandlede en politiker og dermed kunne være politisk følsom at forfølge.

Leif Liltorp
Læser
Leif Liltorp
16. maj 2022 11:42

Nøjagtigt HVEM har rejst tiltalen mod Claus Frederiksen?? Og det samme mod Lars Findsen? Er der forrædere i FE og Folketinget??