spot_img

Finland bør søge om Nato-medlemskab »omgående«, mener premierminister

Finlands ansøgning om medlemskab i Nato ser ud til at være nært forestående. Både landets præsident og dets premierminister giver torsdag formiddag udtryk for, at de mener, at landet bør søge om optagelse i forsvarsalliancen ved først kommende lejlighed. Beslutningen træffes dog formelt af det finske parlament.

Det har ligget i kortene i flere uger, men nu ser Finlands ansøgning om optagelse i Nato ud til at være endog meget nært forestående. I hvert fald mener både premierminister Sanna Marin og præsident Sauli Niinistö nu helt officielt, at landets parlament bør træffe beslutning om at sende en ansøgning.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som de to i fællesskab har udsendt torsdag formiddag. Her forklarer de, hvorfor og hvordan de er nået frem til deres konklusion, ligesom de tilkendegiver, at de forventer en formel beslutning truffet i løbet af ganske få dage.

»I løbet af foråret har der været en vigtig diskussion om Finlands mulige Nato-medlemskab. Der har været brug for tid til at lade parlamentet og hele samfundet tage stilling til spørgsmålet. Der har været behov for at afsætte tid til tæt internationale kontakt med Nato og dets medlemslande samt med Sverige. Vi har ønsket at give diskussionen den plads, den har krævet,« skriver Marin og Niinistö.

»Finsk medlemskab vil styrke hele alliancen«

Udmeldingen fra de to toppolitikere kommer efter længere tids spekulation om udsigterne til en fælles finsk-svensk ansøgning. Siden Ruslands invasion af Ukraine har opbakningen til Nato i begge lande været kraftigt opadgående, og i skrivende stund udtrykker mere end tre ud af fire finner, at de mener, at landet skal søge om optagelse.

»Nu, hvor tidspunktet for en beslutningstagning er nært forestående, giver vi vores ligeværdige synspunkter til kende, også til orientering for de parlamentariske grupper og partier. Et Nato-medlemskab ville styrke Finlands sikkerhed. Som medlem af Nato vil Finland styrke hele forsvarsalliancen. Finland skal omgående ansøge om medlemskab af Nato. Vi håber, at de nationale skridt, der stadig er nødvendige for at træffe denne beslutning, vil blive taget hurtigt i løbet af de næste par dage,« udtaler Sanne Marin og Sauli Niinistö videre.

Mange iagttagere forventer, at Finlands forventede ansøgning vil blive fulgt op af en tilsvarende fra nabolandet Sverige, hvor opbakningen til Nato ligeledes er steget kraftigt i månederne efter den russiske invasion af Ukraine, og hvor tidligere kritiske røster i dag udtrykker støtte til tanken om et Nato-medlemskab. Begge landes optagelse er dog betinget af enighed mellem alliancens nuværende 30 medlemslande.

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
12. maj 2022 12:10

Det er godt for vores egen sikkerhed, og for alliancen generelt, at Finland og Sverige kommer med i NATO. Det bliver spændende, at se om danske styrker nu kan indlemmes i størrere nordiske enheder når vi er “ude”, istedet for at ligge i en britisk enhed som vi jo plejer.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
12. maj 2022 18:53

Nu ved jeg ikke meget om sø-militære operationer.
Men Zapadnaya Litsa, den russiske flådebase, ligger omtrent 60 kilometer fra den finske grænse. Så et Finland der er medlem af NATO, vil ikke blive modtaget positivt af Rusland. Medlemskabet vil styrke alliancen, men det vil ikke styrke forholdet mellem Rusland og vesten.
Modsat de fleste andre, så betragter jeg hverken Rusland som en fjende eller modstander. Tværtimod. Jeg opfatter Rusland som en fremtidig partner og muligvis allieret, oppe i det arktiske. For deroppe, der vil isens tilbagetrækning, skabe fælles sikkerhedsinteresser.
Samtidig, så har jeg ikke glemt at Rusland hjalp os i Afghanistan. Det har mange andre gjort. I sær med Ukrainekrigen på hornhinden. Og ja, den er forfærdelig. Håber på fred hver eneste dag.
Skal ikke kunne sige om Rusland har truet Finland, eller om deres regering har set krigen som en åbning, til at forlade neutralitetpolitikken? Måske spiller krigs-historien en afgørende rolle for beslutningen?
Set fra et dansk-nordisk synspunkt, og med et blik på horisonten, 2035-2045, hvor NATO sandsynligvis ophører som alliance, jamen så kan et nutidens NATO medlemskab, måske fremme vores fælles militære, politiske og industrielle samarbejde?
Dermed åbnes der potentiale for en fremtidens nordiske alliance. Så vi langt om længe ender med at varetage sikkerheden i vores egen region. Måske endda som brobygger mellem vest og øst.

Sidst ændret 2 år siden af Michael Nielsen