Pansrede mandskabsvogne fra Danmark er på vej til Ukraines hær i form af både M113 på bælter og Piranha 3, som kører på hjul. Derudover sender Danmark tunge mortérer M/10 til Ukraine sammen med tusindvis af mortergranater til samme system. Det bekræfter kilder over for OLFI. Men hvor de 600 mio. kr. til Ukraine-donationer kommer fra, er der tvivl om.

Ukraines hær får i de kommende dage og uger nyt materiel, panserminer, våben og ammunition for 600 mio. kr. fra Danmark. Helt konkret modtager Ukraine ca. 75 pansrede mandskabsvogne (PMV) fra Danmark, og de fordeler sig med ca. 50 stk. PMV M113 og ca. 25 stk. Piranha 3, som kører på hjul. Det bekræfter to kilder over for OLFI.

De gamle M113 kører på bælter og nåede at tjene Hæren i 55 år, inden de blev udfaset i foråret 2019. Det skete samtidig med, at Hæren indfasede afløseren i form af de nye og større Piranha 5, der lige som lillesøsteren Piranha 3 kører på hjul. De første Piranha 3 blev købt i 1997 og indfaset i de følgende år, hvor de gjorde stor gavn for danske soldater i både Irak og Afghanistan.

I dag er det 2. Brigade, som bruger de efterhånden noget udslidte Piranha 3’er i Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse (HRU) ved primært Gardehusarregimentet og Den Kgl. Livgarde. Det er de disse pansrede mandskabsvogne, der nu bliver sendt til Ukraine.

»Vi kommer til at mangle dem lige nu. Men det er planen, at de bliver erstattet af nye modeller på et senere tidspunkt,« fortæller en kilde til OLFI.

Danmark sender våben og materiel for 600 mio. kr.

Modsat en del andre lande er der stor lukkethed fra politisk side og fra den militære ledelse om, hvad Danmark donerer i militær hjælp til Ukraine. Den officielle forklaring er operative hensyn, men ifølge OLFIs oplysninger ligger der også hensyn til en række partier på Christiansborg bag lukketheden. Det er således ikke lige populært i alle partier, når partiledelsen nikker ja til at sende danske våben, ammunition og militært materiel til et land i krig.

Læs også: Regeringen køber 25 danskproducerede droner og donerer dem til Ukraines hær

For nogle uger siden kunne OLFI fortælle, hvordan Forsvarsministeriet i en direkte tildeling uden udbud har købt 25 droner til 25. mio.kr. til Ukraine hos den nordjyske droneproducent Sky-Watch, hvor den tidligere hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen er ansat som vicepresident. De første droner blev leveret i Ukraine i marts, og de sidste forventes leveret i juli. Derudover leverede Danmark i krigens første fase både 2.700 panserværnsvåben, TYR-sikkerhedsudstyr og førstehjælpstasker, lige som gamle Stinger-missiler blev sendt til klargøring i USA med henblik på at blive sendt videre til Ukraine. Og der er meget mere materiel fra Danmark på vej.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag i sidste uge besøgte den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj i Kyiv, annoncerede hun, at Danmark ville donere våben og materiel for sammenlagt 600 mio. kr. Siden har det været svært at finde ud af, hvad pengene dækker over, og hvor de kommer fra – det eksisterende forsvarsbudget, de nytilførte penge fra indgåelsen af det nationale kompromis i marts eller fra en ekstraordinær engangsbevilling i Finansministeriet?

Gamle mortergranater i tusindvis til Ukraine

En ordfører på Christiansborg ved det, men vil ikke sige det, fordi det vil være et brud på straffeloven at fortælle til pressen, hvad der bliver fortalt på de lukkede og fortrolige møder i Udenrigspolitisk Nævn. To andre ordførere ved ganske enkelt ikke, hvor pengene kommer fra.

På grund fortroligheden i Udenrigspolitisk Nævn vil heller ikke de fortælle, hvad Danmark bidrager med af donationer til Ukraine. I denne uge kunne DR fortælle, at Danmark ud over pansrede mandskabsvogne af typen M113 også sender panserminer, mortérer og granater til Ukraine. Det bekræfter de samme to uafhængige kilder over for OLFI.

»Vi sender panserminer og tunge mortérer – dem, som vi kalder M/10, og som bliver trukket. Og så sender vi mange tusinde 120 mm mortérgranater til de tunge morterer. Det er gammel ammunition, som slet ikke lever op til det, vi anvender i dag. Men det virker og kan sagtens bruges i Ukraine, hvor det kan være en stor hjælp i kampen mod russerne,« siger en kilde til OLFI.

Ifølge OLFIs oplysninger går det stærkt for tiden, og fra politisk forespørgsel til handling tæller man som hovedregel dage frem for uger og måneder. I Forsvaret opfatter man generelt donationerne positivt, fordi våben, ammunition og materiel går til at hjælpe ukrainerne i en skarp situation lige nu. Men samtidig vokser frustrationerne over mangel på våben, udstyr og materiel for de soldater, som er under uddannelse herhjemme.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer