spot_img

Danmark sender 2.700 panserværnsvåben og dele til Stinger-missiler til Ukraine

Danmark sender såvel 2.700 panserværnsvåben som materieldele fra danske Stinger-missiler til Ukraine. Det oplyste statsministeren og forsvarsministeren på et pressemøde i Statsministeriet søndag aften. Panserværnsvåbnene kommer fra de operative enheder i Hæren.

Danmark donerer ca. 2.700 stk. skulderbårne panserværnsvåben til Ukraine. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Morten Bødskov søndag aften på et pressemøde i Statsministeriet.

Ud over panserværnsvåbnene er Danmark også klar til at levere dele fra de Stinger-missiler, som vi har lagt til bortskaffelse, så USA kan gør dem operative. Her er der tale om håndbårne jord til luft missiler. Våbnene er nu ved at blive pakket til transport, så de kan komme afsted hurtigst muligt.

»Vi skal hjælpe Ukraine og den ukrainske befolkning at, hvad vi kan. Og det haster,« siger Mette Frederiksen (S).

Det skulderbårne panserværnsvåben minder om en lettere udgave en dysekanon og kan bruges på kortere afstande til bekæmpelse af bl.a. pansrede køretøjer som eksempelvis kampvogne. Panserværnsvåbnene stammer fra Forsvarets operative beholdning og blev taget i brug så sent som i 2021 i en ny og forbedret udgave af det ellers pensionerede panserværnsvåben M/72, som i Hæren gik under forkortelsen “PNÆV”.

Der er således tale om våben, som Forsvaret selv ville kunne bruge. Forsvarschef Flemming Lentfer har dog vurderet, at det er forsvarsligt for det danske forsvar at undvære disse våben i den nuværende akutte situation, og at våbnene gør mere gavn i Ukraine. Og det er en ganske historisk beslutning at sende våben til Ukraine i den aktuelle situation, fortæller statsministeren.

»Det er første gang i nyere tid, at Danmark donerer våben til et land i krig,« siger Mette Frederiksen.

Panserværnsvåbnene blev oprindeligt udfaset for ca. 25 år siden, men blev indkøbt påny i 2018 i en opgraderet version. De nye panserværnsvåben er af typen ECLAW og er produceret af det norske Nammo.

Andre læste også

»Vi skal gøre det, vi skal for at forsvare Europa«

Abonnement
Statsminister Mette Frederiksen glæder sig ved Nato-mødets afslutning over, at Nato står samlet i støtten til Ukraine. Hun afviser også, at præsident Bidens tydelige tegn på alderdom fylder, når Nato-lederne forhandler. Han leder på ganske fin vis, siger hun. Nato-topmødet i Washington er slut. Men allerede inden præsident Bidens afsluttende...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Claus Vistesen
Læser
Claus Vistesen
28. februar 2022 15:34

Tak for indlaegget. Det her skridt synes for mig at vaere en potentiel fejltagelse, ikke fordi jeg er imod at DK stoetter Ukraine med vaaben, men fordi det kommer fra den operative beholding. Er der nogen eksperter der kan skyde den antagelse ned. Hvor mange har vi? Har de danske soldater som lige nu er i hoej beredskab de vaaben/ammunition de skal bruge hvis de skal indsaettes (er det noget som NATO hjaelper med i tilfaelde et laengere indsaettelse?).