spot_img

Hvad skal der ske med de Stinger-missiler, som Danmark ikke vil give til Ukraine?

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvaret vil ikke svare på, hvad der sker med de stinger-missiler, som Danmark har afvist at donere til Ukraine, eller hvor mange vi råder over. Afvisningen bygger på militærfaglige og tekniske vurderinger, skriver Forsvarskommandoen. I stedet sender Forsvaret sikkerhedsveste og førstehjælpstasker til Ukraine.

Mens Danmark i forbindelse med den aktuelle krig i Ukraine stiller et større militært bidrag til rådighed for Nato, blev det aldrig aktuelt at sende de meget omtalte opmagasinerede Stinger-missiler afsted til den tidligere Sovjet-republik. Hvorfor vender vi tilbage om lidt. Men mere interessant svarer Forsvarskommandoen slet ikke på spørgsmålet om, hvad der helt aktuelt skal ske med missilerne, eller hvor mange vi råder over.

Alene fremgår det af et svar fra Forsvarskommandoen til OLFI, at missilerne er »oplagt«. Af samme svar fremgår det, at de opmagasinerede danske Stinger-missiler stammer fra 1980’erne. De blev indkøbt i 1993, hvorefter de var i operativ brug frem til 2009.

Netop dette forhold førte aktuelt til forslag om at sende de aldrende jord-til-luft-missiler til Ukraine, der netop nu slås mod en russisk invasionsstyrke. Men missilerne er ifølge Forsvarskommandoen ikke tilstrækkeligt funktionsdygtige til, at det kunne lade sig gøre.

»Forsvarskommandoen har i forbindelse med overvejelserne om donation af Stinger-missiler foretaget en militærfaglig vurdering af de operative fordele og ulemper, som en ny bruger vil kunne have ved anvendelse af de danske Stinger-missiler på nutidens kampplads. Hertil kommer, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har lavet en teknisk vurdering af missilernes stand og funktionsduelighed. På baggrund af både de operative og tekniske forhold har Forsvarskommandoen vurderet, at en donation af missilerne samlet set ikke kan anbefales,« skriver Forsvarskommandoen i et mailsvar til OLFI.

Letland sender danske Stinger-missiler videre

Tidligere er der blevet stillet spørgsmål ved, om ikke Stinger-missilerne kunne bruges i opbygningen af Hærens 1. Brigade, men allerede i den forbindelse underkendte både Forsvarskommandoen selv og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Stinger-missilerne.

»Forsvarskommandoen har ifm. opbygningen af ny luftværnskapacitet til brigaden selv tidligere (i foråret 2020) foretaget en operativ og teknisk vurdering af missilernes stand og funktionsduelighed i samarbejde med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og producenten. Dengang var anbefalingen den samme, at missilerne af både de operative og tekniske forhold ikke kunne indgå i opbygningen af en luftværnskapacitet til brigaden.«

Forsvarskommandoen oplyser dog samtidig, at missilerne ikke er blevet testet.

»Henset til at missilet er taget ud af operativt brug, og således er oplagt, gennemføres der ikke test af missilet.«

Mens Danmark altså ikke vil donere sine gamle Stinger-missiler, er velviljen anderledes udtalt i Letland, som har købt sine Stinger-missiler af netop Danmark i 2018. Disse missiler, som er af samme model som de danske, er nu sendt videre til Ukraine, skriver DR.

Sender 2.000 sikkerhedsveste til Ukraine

Selv om Danmark altså hverken kan eller vil levere våben til Ukraine, ser det anderledes ud med udrustningsgenstande til enkeltmand. Ukraine har anmodet om at modtage beskyttelsesudrustninger, og det ønske har regeringen valgt at imødekomme ved at donere 2.000 sæt af de såkaldte TYR-beskyttelsesudrustninger til landet.

Artiklen fortsætter under tweetet …

TYR-beskyttelsesudrustningen er en sikkerhedsvest, der yder beskyttelse mod fragmenter og projektiler. Derudover donerer Forsvaret 700 sanitetstasker med blandt andet forbindinger til den enkelte soldat af typen IFAK. Ifølge Forsvaret kan enkeltmand bære IFAK, som kan anvendes til livreddende førstehjælp.

»Der er tale om udrustning, der allerede findes på Forsvarets lager. Så donationen får ikke konsekvenser for Forsvarets opgaveløsning og soldater,« skriver Forsvarskommandoen på sin hjemmeside lørdag formiddag og oplyser samtidig, at lastbiler med sikkerhedsudstyret fredag aften er afgået fra Vordingborg mod den polsk-ukrainske grænse.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

9 KOMMENTARER

guest
9 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Morten Brandborg
Læser
Morten Brandborg
26. februar 2022 12:54

Underligt – først havde forsvaret et antal hjelme og absolut ikke andet materiel at donere.
Fredag havde man alligevel 2000 beskyttelsesveste og 700 førstehjælps kit.
I følge forsvarets hjemmeside har man “omkring 700.000 våben og andre stykker materiel”.
Nu er vist tid til at ryste posen, gennemgå depoterne og finde ud af, om der er mere, som man kan og vil donere til Ukraine.

Sidst ændret 2 år siden af Morten Brandborg
Bjarne M. Nielsen
Læser
Bjarne M. Nielsen
27. februar 2022 9:59

Uden at gå for meget i detaljer, er der et batterisystem i missilernes søgehoveder, som over tid bliver nedbrudt og som skal udskiftes efter et fastlagt interval.
Dette er så, tilsyneladende, ikke blevet udført, efter de er blevet oplagt, mens de missiler som er blevet solgt til Letland, sandsynligvis ER blevet vedligeholdt og derfor er operationsklare.
Kapaciteten og fagkundskaben til at vedligeholde systemet, her i landet, er efter al sandsynlighed, blevet udfaset, sammen med resten af systemet, i 2014

Anders Vissing
Læser
Anders Vissing
28. februar 2022 14:37

De stinger missiler vi har på lager har højest sandsynligt et selvstændigt batteri med en virketid på omkring 45 sekunder når man aktiverede missilets søgehoved og dermed kunne affyre missilet. Med hvert missil fulgte 3 batterier. Det betyder i praksis at der ikke var super meget tid til at aktivere, låse missilet på målet og affyre. Derfor var det som skulderbårent mest affyret når man havde visuel kontakt med målet. I affutage var der optisk og termisk sigte til rådighed og radarstyret retningsbestemmelse.
Hvorfor missilerne ikke vurderes brugbare ved jeg ikke men kan pege på følgende muligheder;
1. Gammel sprængstof i selve missilet
2. Gammelt missilbrændstof
3. Gamle batterier.
4. Forældet elektronik i betjeningsenheden.
5. Gammelt brændstof i startmotoren som skubber missilet ud af selve røret, hvorefter missilets egen motor starter

Og som der står længere nede i kommentarerne så har søgehovedet også brug for løbende vedligeholdelse og næppe foretaget efter udfasning.

Sidst ændret 2 år siden af Anders Vissing
Mads Øbro
Læser
Mads Øbro
26. februar 2022 17:20

Send nu bare de stiger missiler afsted. Evt. Via Letland hvis Danmark er for bange til at sende dem direkte til Ukraine

Kim Kristensen
Læser
Kim Kristensen
26. februar 2022 15:40

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Stinger missiler, AT4 og M72 ECLAW som forsvaret også råder over, vil kunne hjælpe Ukraine mere end nogen som helst anden forsyning. Når politikkerne står frem på medierne og siger de gerne vil hjælpe med våben, men ikke har nogen i deres beholdning, så er der jo lodret løgn.

John Michael Foley
Læser
John Michael Foley
26. februar 2022 21:57

Har netop læst at Tyskland vil sende 500 stinger missiller til støtte for Ukraines kamp mod Rusland.

Carsten J. Nielsen
Læser
Carsten J. Nielsen
26. februar 2022 17:26

Hvorfor lader man ikke bare Ukraine selv vurdere på baggrund af FMI’s operativ og teknisk vurdering af missilernes stand, hvorvidt de vil have de “oplagte” Stinger missiler eller ej?
Der er jo ingen grund til at pådutte dem en dansk standard nu når de er klemt op mod muren!

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
26. februar 2022 15:48

En del af det materiel vi har på depot / lager er uddateret / overskredet sidste brugsdato. Så længe det ligger på depot tæller det i beholdningen uanset det er ubrugeligt. Stinger til Ukraine er et godt eksempel, men de får lov at blive liggende til man har fundet en løsning – som i det her tilfælde ikke lige med det samme ender med kassation – vi har jo ikke andet “antiluftskyts” end det, der er på vores fregatter.

Sidst ændret 2 år siden af Palle Randløv
Ebbe Christensen
Læser
Ebbe Christensen
26. februar 2022 15:27

Hvorfor f——n har vi så mange slatne idioter siddende i diverse “Styrelser”?? Ukraine har brug for Stinger missilerne NU!