spot_img

Hvad skal der ske med de Stinger-missiler, som Danmark ikke vil give til Ukraine?

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvaret vil ikke svare på, hvad der sker med de stinger-missiler, som Danmark har afvist at donere til Ukraine, eller hvor mange vi råder over. Afvisningen bygger på militærfaglige og tekniske vurderinger, skriver Forsvarskommandoen. I stedet sender Forsvaret sikkerhedsveste og førstehjælpstasker til Ukraine.

Mens Danmark i forbindelse med den aktuelle krig i Ukraine stiller et større militært bidrag til rådighed for Nato, blev det aldrig aktuelt at sende de meget omtalte opmagasinerede Stinger-missiler afsted til den tidligere Sovjet-republik. Hvorfor vender vi tilbage om lidt. Men mere interessant svarer Forsvarskommandoen slet ikke på spørgsmålet om, hvad der helt aktuelt skal ske med missilerne, eller hvor mange vi råder over.

Alene fremgår det af et svar fra Forsvarskommandoen til OLFI, at missilerne er »oplagt«. Af samme svar fremgår det, at de opmagasinerede danske Stinger-missiler stammer fra 1980’erne. De blev indkøbt i 1993, hvorefter de var i operativ brug frem til 2009.

Netop dette forhold førte aktuelt til forslag om at sende de aldrende jord-til-luft-missiler til Ukraine, der netop nu slås mod en russisk invasionsstyrke. Men missilerne er ifølge Forsvarskommandoen ikke tilstrækkeligt funktionsdygtige til, at det kunne lade sig gøre.

»Forsvarskommandoen har i forbindelse med overvejelserne om donation af Stinger-missiler foretaget en militærfaglig vurdering af de operative fordele og ulemper, som en ny bruger vil kunne have ved anvendelse af de danske Stinger-missiler på nutidens kampplads. Hertil kommer, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har lavet en teknisk vurdering af missilernes stand og funktionsduelighed. På baggrund af både de operative og tekniske forhold har Forsvarskommandoen vurderet, at en donation af missilerne samlet set ikke kan anbefales,« skriver Forsvarskommandoen i et mailsvar til OLFI.

Letland sender danske Stinger-missiler videre

Tidligere er der blevet stillet spørgsmål ved, om ikke Stinger-missilerne kunne bruges i opbygningen af Hærens 1. Brigade, men allerede i den forbindelse underkendte både Forsvarskommandoen selv og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Stinger-missilerne.

»Forsvarskommandoen har ifm. opbygningen af ny luftværnskapacitet til brigaden selv tidligere (i foråret 2020) foretaget en operativ og teknisk vurdering af missilernes stand og funktionsduelighed i samarbejde med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og producenten. Dengang var anbefalingen den samme, at missilerne af både de operative og tekniske forhold ikke kunne indgå i opbygningen af en luftværnskapacitet til brigaden.«

Forsvarskommandoen oplyser dog samtidig, at missilerne ikke er blevet testet.

»Henset til at missilet er taget ud af operativt brug, og således er oplagt, gennemføres der ikke test af missilet.«

Mens Danmark altså ikke vil donere sine gamle Stinger-missiler, er velviljen anderledes udtalt i Letland, som har købt sine Stinger-missiler af netop Danmark i 2018. Disse missiler, som er af samme model som de danske, er nu sendt videre til Ukraine, skriver DR.

Sender 2.000 sikkerhedsveste til Ukraine

Selv om Danmark altså hverken kan eller vil levere våben til Ukraine, ser det anderledes ud med udrustningsgenstande til enkeltmand. Ukraine har anmodet om at modtage beskyttelsesudrustninger, og det ønske har regeringen valgt at imødekomme ved at donere 2.000 sæt af de såkaldte TYR-beskyttelsesudrustninger til landet.

Artiklen fortsætter under tweetet …

TYR-beskyttelsesudrustningen er en sikkerhedsvest, der yder beskyttelse mod fragmenter og projektiler. Derudover donerer Forsvaret 700 sanitetstasker med blandt andet forbindinger til den enkelte soldat af typen IFAK. Ifølge Forsvaret kan enkeltmand bære IFAK, som kan anvendes til livreddende førstehjælp.

»Der er tale om udrustning, der allerede findes på Forsvarets lager. Så donationen får ikke konsekvenser for Forsvarets opgaveløsning og soldater,« skriver Forsvarskommandoen på sin hjemmeside lørdag formiddag og oplyser samtidig, at lastbiler med sikkerhedsudstyret fredag aften er afgået fra Vordingborg mod den polsk-ukrainske grænse.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI
- Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

9 KOMMENTARER

guest
9 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer