spot_img

Frankrig bakker op: Danmark fulgte alle aftaler ved indsættelse af jægersoldater

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Den maliske overgangsregerings påstande, om at Danmark har sendt jægersoldater til landet uden tilladelse, har ingen gang på jorden. Sådan lød det tirsdag fra Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly, som afviser den maliske udlægning og udtrykker støtte til den danske regering.

Danmark har efterlevet alle regler og aftaler i forbindelse med indsættelsen af det kontingent af jægersoldater, som i sidste uge ankom til Mali for at deltage i den internationale antiterrorindsats gennem Task Force Takuba. Det slår Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly, fast i kølvandet på både dansk og international forundring over et kontroversielt kommuniké fra den maliske regering, skriver blandt andre Reuters.

I den skriftlige udtalelse postulerer den militære overgangsregering i Mali ellers, at de danske soldater er indsat uden forudgående aftale med de rette myndigheder og i strid med gældende aftaler, ligesom Danmark opfordres til at trække sine soldater ud af landet igen.

Det er imidlertid ikke i overensstemmelse med virkeligheden, lyder det nu fra Frankrig, der leder den antiterrorindsatsen i den uroplagede Sahel-regionen gennem Operation Barkhane, som Task Force Takuba hører under. Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), havde derfor ret, da han tirsdag afviste de maliske påstande, lyder det fra Florence Parly.

Artiklen fortsætter under tweetet …

I et forsøg på at mane den maliske militærregerings beskyldninger i jorden, udgav Udenrigsministeriet tirsdag desuden et faktaark med en tidslinje, der skal dokumentere, at Malis regering har godkendt den danske tilstedeværelse. Det er endnu uvist, hvordan Malis overgangsregering forholder sig til de danske og franske afvisninger.

En brik i et »modbydeligt spil«

Med til historien hører imidlertid, at den maliske regering, som i første omgang godkendte den danske militære tilstedeværelse i november 2019, blev væltet ved et militærkup få dage efter Folketingets beslutning om at sende soldaterne afsted. Det er altså i dag ny regering, der sidder på magten i landet, og som nu altså beskylder Danmark for at have gået enegang i deployeringen af soldater.

Desuden peger flere iagttagere på, at Malis opfordring til at trække danske soldater hjem, kan være en reaktion på de sanktioner, EU – herunder Danmark – har rettet mod styret for at udsætte et planlagt demokratisk valg i februar med fem år. Ifølge Jeppe Kofod har både den siddende og tidligere maliske regeringer været indforståede med den danske tilstedeværelse, hvorfor overgangsregeringens kommuniké kun kan betragtes som del af overgangsregerings forsøg på at imødegå det europæiske pres. Det ærgrer ham, at Danmark nu er blevet en brik i et storpolitisk spil, siger han til DR:

»Det er et modbydeligt spil, fordi dem, der bliver ofre, er Malis befolkning, som lever i fattigdom og med terrorbevægelser, der risikerer at sprede sig, hvis vi ikke får dem slået ned. Og i sidste ende kan det også gå ud over europæisk sikkerhed i forhold til migration, og også at terrorbevægelser kan rodfæste sig i Afrika.«

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer