Auditører lukker årelang efterforskning af motorindkøb uden at rejse tiltale

1
Kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach er chef for Frømandskorpset og står her på stranden ved Isefjorden på Marinestation Kongsøre. Foto: Ernstved

Der er ingen grund til at antage, at chefen for Frømandskorpset eller andre involverede i indkøbet af motorer til korpsets hurtigtgående både har foretaget sig noget strafbart. Forsvarsministeriets Auditørkorps afslutter dermed sin mere end to år lange efterforskning uden at rejse tiltale.

Forsvarsministeriets Auditørkorps (FAUK) afslutter efterforskningen af muligt tjenestemisbrug i forbindelse med indkøb af bådmotorer til Frømandskorpsets hurtigtgående motorbåde – de såkaldte RHIB’er (Rigid Hull Inflatable Boat, red.). Det skriver Forsvaret fredag eftermiddag på sin hjemmeside.

Auditørkorpset har ikke fundet beviser for, at chefen for Frømandskorpset, kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach, eller andre involverede skulle have gjort sig skyldige i tjenestemisbrug eller forsøg på ulovlig påvirkning af processen i forbindelse med indkøbet, fremgår det.

Afklaringen glæder chefen for Specialoperationskommandoen, generalmajor Peter Boysen:

»Jeg er glad for, at vi endelig har fået klarhed over, at der ikke er foregået noget strafbart i forbindelse med indkøb af bådmotorer til Frømandskorpset. Det har været to lange år, hvor undersøgelse og efterforskning har pågået, men det er vigtigt, at man kan have tillid til, at det foregår ordentligt, når Forsvaret forvalter skatteydernes penge. Det er nu slået fast i denne sag,« udtaler Peter Boysen.

»Fortsætter mit arbejde til gavn for Forsvaret«

Mistanken om urent trav i forbindelse med indkøbet af motorer opstod i kølvandet på OLFIs interview med Jens Birkebæk Bach på Marinestation Kongsøre i november 2019. Her svarede han på beskyldninger om vennetjenester og muligt embedsmisbrug i forhold til modtagelse af gaver og afholdelse af lukkede aktivitetsarrangementer for private gæster på marinestationen.

I forlængelse af OLFIs dækning blev sagerne overdraget til Forsvarsministeriets Auditørkorps, hvor de blev behandlet separat. Sagen om vennetjenester og påstået embedsmisbrug blev efterforsket særskilt og afsluttet i februar 2021, men heller ikke i den sag blev der fundet grundlag for at rejse sigtelser.

Hovedpersonen i de to efterforskninger er glad for at kunne lægge sagerne bag sig, siger han til forsvaret.dk:

»Jeg har noteret mig auditørens konklusioner, og så vil jeg i øvrigt fortsætte mit arbejde til gavn for Forsvaret, lige som jeg har gjort, mens efterforskningen har stået på,« siger kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach, der er chef for Frømandskorpset.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer