Blogger har ret! Cyberforsvaret hører ikke hjemme under Forsvaret og FE

2
Cyberforsvaret bør organisatorisk ligge under Statsmiunisteriet, fordi det omhandler alle dele af det danke samfund, mener Michael H. Clemmesen. Arkivfoto og illustration: REUTERS/Kacper Pempel

DEBAT: Cyberforsvaret bør have bredt politisk fokus og økonomi foruden lovgivnings- og forvaltningsmæssig magt til at løse sin opgave. Derfor kan funktionen kun være som underlagt en civil beredskabsstyrelse, der i sidste instans har reference direkte til Statsministeriet.

Det er på tide og godt, at OLFI og John M. Foley er begyndt at diskutere placeringen af cyberforsvaret under Forsvaret og herunder under Forsvarets Efterretningstjeneste i Center for Cybersikkerhed (CFCS).

For at fokusere læsernes opmærksomhed vil jeg nævne to dele af den danske IT-infrastruktur, NETS og Sundhedsplatformen, og bede læserene gennemtænke, hvad det ville betyde for Danmark, hvis de blev lukket ned i eksempelvis en måned eller blev ramt, som Mærsks IT-system blev.

For at sikre robustheden af Danmark burde sådanne infrastrukturelementer være udsat for konstante forsøg på at trænge ind og overtage dem. Det samme bør selvfølgelig være tilfældet med private virksomheder, der er underleverandører til systemerne.

Artiklen fortsætter under billedet …

2021007 TEASER Cyber
Klik på billedet, hvis du vil læse blogindlægget om kampen mod cyber, som kræver en afmilitarisering …

Under Den Kolde Krig var totalforsvarsberedskabet overordnet set placeret under Statsministeriet. Det skyldtes, at de nødvendige foranstaltninger greb ind i alle ressortministeriers virksomhed. Det var ressourcekrævende at sikre robuste backup-systemer og bufferlagre af samfundsvigtige forsyninger, der ikke var driftsøkonomisk rationelle.

Skiftende regeringer aner ikke, hvad Forsvaret kan og bør lave

Det samme gør sig i den grad gældende for den del af totalforsvarsberedskabet, der åbenbart blev placeret under det militære forsvar, fordi den daværende borgerlige regering som den nuværende socialdemokratiske ikke aner, hvad militæret ellers kan lave.

Alle centrale elementer i totalforsvarsberedskabet herunder cyberforsvaret bør selvfølgelig strukturelt placeres således, at det får politisk fokus og økonomi foruden lovgivnings- og forvaltningsmæssig magt til at løse sin opgave. Derfor kan funktionen kun være som underlagt en civil beredskabsstyrelse, der nok dagligt kan være underlagt Finansministeriet eller Justitsministeriet, men som i sidste instans har reference direkte til Statsministeriet.

De unge hackere, man vil placere i et cyberhjemmeværn, vil kunne anvendes som endnu et frivilligt element under Beredskabet. Cyberforsvar er ikke for sjov!

20200918 Clemmesen

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer