spot_img

Næppe før er der passet så dårligt på os

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har hjemme på Kastellet i København. Arkivfoto: Keld Navntoft/Scanpix

KOMMENTAR: Sagen om Tilsynet med Efterretningstjenesterne og FE har afsløret fejl, svigt og inkompetence i en grad, som har gjort ubodelig skade på alle involverede. De utilsigtede følgeskader – bedre kendt som collateral damage – er, at rigets sikkerhed er blevet alvorligt kompromitteret, og det er ikke pressens skyld.

Man skal passe på med at bruge ordet ”skandale”. Ifølge den danske ordbog dækker det over en »begivenhed eller forhold, der vækker forargelse eller strider mod den almindelige moral«. Set i det lys var der imidlertid ingen tvivl og i sandhed tale...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
John M. Foley
Læser
John Michael Foley
23. december 2021 11:55

En rigtig god og tankevækkende artikel, der sammenfatter og kommer godt rundt om hvad der er op og ned i denne sag. Tiden er kommet til ransagelse hos både regering og oppositionen, herunder at finde en modus vivendi, der fremover kan sikre mod de åbenbart skadaløse forhold, der eksiterer.

Jeppe Plenge Trautner
Læser
Jeppe Plenge Trautner
23. december 2021 16:37

Kun 13% af de ansatte i “FE” har militær baggrund, en stor andel af dem nok på manuelt niveau og mellemledere. Er der overhovedet nogen i chefgruppen med militær baggrund tilbage? FE har praktisk taget intet med Forsvaret at gøre, og de få militære synes helt underlagt det store flertal af civile eksperter. Overfør nu denne civile tjeneste til Statsministeriet, Udenrigs-, Kultur- eller Indenrigsministeriet, hvor den hører hjemme, og lad Forsvaret opbygge en ny militær tjeneste med relevant analytisk kapacitet.

Peter M. Wester
Læser
Peter M. Wester
23. december 2021 15:33

Enig med John Michael Foley – rigtig god og tankevækkende artikel. Med situationen i Ukraine er det indlysende, at de militære analytikere må tilbage i rigt mål som garant for faglige vurderinger. Det bør endvidere undersøges om Forsvarsakademiets tilgang til efterretningstjeneste har det rigtige fokus i lyset af de trusler, der kan udvikle sig i hen over en kort tidshorisont. En belysning af nævnte anbefales.

Klaus Carsten Pedersen
Læser
Klaus Carsten Pedersen
31. december 2021 17:10

En efterretningstjeneste skal være kompetent og troværdig. Kompetencen er en forudsætning for troværdigheden; men en anden afgørende forudsætning er uafhængighed. Tjenesten må ikke være under kommando, hverken af forsvarsministeren eller forsvarschefen. Regeringen og forsvarsledelsen skal ikke bruge kostbar tid på at overveje, om tjenesten nu leverer sit bedste bud eller bare snakker dem efter munden og leverer konklusioner, som de gerne vil høre – eller ligefrem har bestilt.
Kompetencer: Tjenesten har brug for mange slags, ikke kun militære, men også samfundsvidenskabelige, sproglige, tekniske osv. for at varetage indhentning, analyse og formidling/varsling. Men også ledelsesmæssig kompetence. Og dertil hører for en efterretningschef også et grundigt kendskab til virksomheden. Det har som regel, men ikke altid, været tilfældet.

wedell chhristensen
Læser
wedell chhristensen
23. december 2021 12:24

Hvad mon landsretsdommernes grundlag for frikendelse af de involverede bygger på? Det ville være rart at vide.