spot_img

OLFIs redaktør rammer forbi skiven i sin analyse af antipirateriaktion

KOMMENTAR: OLFIs redaktion består af to mand, som er enige om det meste. Men vi er langt fra enige med hinanden i analysen af sidste uges dramatiske hændelser i Guineabugten, som kostede fire pirater livet. Faktisk har redaktøren galt fat i flere af sine centrale pointer. Jeg går derfor i det følgende i rette med min egen chef.

Der er redaktionel dissens på OLFI i dag. Det er ikke så ofte, at det er tilfældet, for vi er trods alt kun to redaktionsmedlemmer og taler os til rette om det meste. Jeg blev imidlertid pikeret, da jeg her til morgen læste redaktør Peter Ernstved Rasmussens analyse af sidste uges dramatiske antipirateriaktion i Guineabugten.

Jeg har selv deltaget i...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

13 KOMMENTARER

guest
13 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Morten Brandborg
Læser
Morten Brandborg
29. november 2021 13:04

Som politimand i “den spidse ende” har jeg oplevet, at jurister har vendt og drejet en sag i månedsvis for at vurdere om en magtanvendelse var ok, mens kollegerne havde få sekunder til at træffe beslutningen på samfundets vegne.

Peter Ernstved Rasmussen
Peter Ernstved Rasmussen
29. november 2021 12:47

Du bliver snart udnævnt til redaktør, hvis du fortsætter på den måde(!) 😉

Jan Winther-Norup
Læser
Jan Winther-Norup
29. november 2021 13:25

Uanset hvorledes situationen har været, er det sådan at, det er nemt at være bagklog om hvad man burde gøre, det er det mandskab som står i situationen, som er trænet og øvet til bevidstløshed, der er ikke tid til kommandovejen, som der er nogle der ønsker i situationen , men handling her og nu, der er for mange beslutningstagere (skrivebordsgeneraler mm)
Som ønsker at alt skal gå igennem dem, tager hatten af for denne handling, siger noget om vores specialstyrker og den selvtænkende soldat.

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
30. november 2021 3:14

Det er altid manden i situationen der tager beslutningen. Sidder man i en gummibåd under beskydning så er en 12-7er en god ting at have ved hånden. Det er altid beklageligt med menneskeliv, men hellere de “grumme” end vore egne og i den forbindelse er kommentarerne på FB helt ved siden af.
Man må jo gå ud fra frøerne har overtrænet på lige fod med øvrige i kampenhederne. Så kører det på rygraden når det hele blusser af, og så er det sgu’ træls der sidder et par pen- og blækhusarbejdere og løfter pegefingre bagefter (ikke ment på OLFI).

Ebbe Christensen
Læser
Ebbe Christensen
29. november 2021 22:00

GODT! Jeg “slukkede” selv for DEADLiNE forleden aften, da Peter Ernstved udlagde teksten. Det var pinligt, at han klogede sig på en operation, som han ikke kendte noget til.

Michael Rastrup Smith
Læser
Michael Rastrup Smith
30. november 2021 9:28

Det vi kan lære af Mink sagen er, at holde os til det overordnede, ellers skrider det.

Debatten i Minksagen drejer sig ikke længere om, at en regering altid skal have det nødvendige lovgrundlag før den handler, men om nogle SMS’er med et såkaldt friskt sprog.

Ligesådan her, det burde handle om en operation, der er løbet af stablen uden det nødvendige formelle grundlag i orden. Men nu handler det pludselig om om frømændene, der blot har gjort det de er uddannet til.

Vi burde være en del af en multilateral flådestyrke og ikke sejle i egen sø. Og vi burde have haft faste aftaler med nogle kyst-nationerne i området. Ikke mindst Nigeria.

Vi har troet for blindt på os selv, og naivt på, at pirater bare var noget man fangede og satte i små gummibåde med små påhængsmotorer og lod sejle tilbage til deres hjemland.

Super naivt, for nu står vi med fem pirater, som ikke ender i de små tiltænkte gummi-redningsbåde, men formentlig i en lang, indviklet og møgdyr dansk retsproces, der ender med, at de bliver straffet i Danmark og senere hen for asyl herhjemme.

Næppe en afskrækker dernede på kysten.

Henrik
Læser
Henrik
29. november 2021 15:24

I bagklogskabebs klare lys er jeg bestemt mere enig med Kaspers analyse.
Jeg studsede over Peters hurtige analyse af dårligt håndværk mm. uden at kende til den faktiske situation, hvorunder operationen blev gennemført.

Torben Ørting Jørgensen
Læser
Torben Ørting Jørgensen
3. december 2021 10:34

Det formelle grundlag for operationen er i orden. Der foreligger et beslutningsforslag om udsendelse af militære enheder til pirateribekæmpelse i Guineabugten (B295), der er tiltrådt af af Folketinget. Den bør man læse. Her står blandt andet, at fregatten i udgangspunktet udsendes under national kommando med mindre der etableres en anden og passende international eller multinational ramme. Det fremgår ligeledes, at fregatten udsendes med hjemmel i FN Havretskonvention, der med verdenssamfundet i ryggen giver vide beføjelser til kampen imod pirateri på internationalt farvand. Af konventionen fremgår i øvrigt, at retsforfølgelse af piraterne påhviler flagstaten til det flådeskib, der arresterer piraterne. Danmark har i forbindelse med ratifikationen af FN Havretskonvention meddelt, at sager håndteres efter national lovgivning. Det vil med andre ord sige, at det er den danske straffe- og retsplejelov, der kommer i anvendelse, hvilket også er understreget ved, at piraterne er fremstillet i grundlovsforhør i Danmark (in absentia). Der er med andre ord ingen tvivl om, at det formelle grundlag for både udsendelsen, operationen og den efterfølgende behandling af piraterne i det danske retssystem er helt i orden. At man af forskellig årsager ikke er interesseret i at få de konkrete sager behandlet i Danmark er et andet forhold. Det har imidlertid intet med grundlaget for operationen at gøre. Her er der andre forhold, der spiller ind, herunder muligheden for, at dømte pirater efter afsoning af dommen i Danmark eventuelt kan søge om asyl. Så kan man overveje om personer, der eventuelt modtager dom for drabsforsøg på danske soldater, er berettiget til asyl.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
29. november 2021 16:55

Såfremt jeg forstår artiklen korrekt, så har beslutningstagere hjemme i Danmark, tusindvis af kilometer væk fra Esben Snares position, været involveret i at give grønt lys, for en taktisk indsættelse mod hvad…en båd?

Sidst ændret 2 år siden af Michael Nielsen
Finn Bjerrehave
Læser
Finn Bjerrehave
10. december 2021 14:29

Hvordan tør man skyde på formodede pirater i internationalt farvand, er det ikke kun rigtige pirater som må bekæmpes?

Ole
Læser
Ole
2. december 2021 17:50

Halløj Kasper
Er Peters såkaldte analyse virkelig en analyse? I en rigtig analyse finder man facts og fremlægger dem og undlader at antyde og konkludere.
Eller er jeg på galt spor?
Med venlig hilsen Ole

Andreas Fyhr
Læser
Andreas Fyhr
29. november 2021 18:09

Endnu en forbier på samme redaktion ?
Politikken er på plads og vi ønsker vel netop IKKE politisk indblanding i operativ drift ?
For 14 dage siden så jeg en dansk stand-upper hyle over dårlige parkerings-regler og helt naturligt anmoder om politisk indgriben. Det skal stoppes … 🙂
Vh. Andreas Fyhr

Jens Emerslund
Læser
Jens Emerslund
29. november 2021 13:31

… godt skriv – lige i min ånd.