SF forlanger ministersvar efter »meget bekymrende« korruptionsrapport

3
Transparency Internationals kritik af Danmark vækker bekymring i SF, fortæller Anne Valentina Bertelsen. Foto: Transparency International

Danmark er raslet ned ad dukselisten i Transparency Internationals seneste korruptionsindeks for forsvarsområdet, skriver Berlingske. Det bekymrer i regeringens støtteparti SF, fortæller forsvarsordfører Anne Valentina Bertelsen, der vil udbede sig svar på, hvordan forsvarsminister Trine Bramsen forholder sig til kritikken.

Danmark er nu i ”moderat risiko” for korruption på forsvarsområdet. Sådan lyder i hvert fald konklusionen i en ny rapport fra organisationen Transparency International, som netop er udkommet. Det skriver Berlingske.

Transparency International opgør løbende risikoen for korruption verden over og rangordner på baggrund af sine undersøgelser landene efter risiko. Mens Danmark vanen tro ligger lunt i svinget i det generelle indeks, ser det lige nu mindre godt ud med risikoen for korruption på forsvarsområdet.

Af det såkaldte Government Defence Integrity Index for 2021 kan man således læse, at de senere års skandalesager bidrager til at skæmme billedet af Danmark som et foregangsland med “styr på stumperne”. Transparency International fremhæver blandt andet retssagen mod den tidligere hærchef, Hans-Christian Mathiesen, der sidste år blev idømt tre måneders ubetinget fængsel for embedsmisbrug, og svindlen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse som eksempler på, at der er plads til forbedring.

Læs også: Lange fængselsdomme i sag om bestikkelse i ejendomsstyrelsen

Desuden retter Transparency International en kras kritik Danmark for Forsvarsministeriets fodslæbende reaktioner på kritik fra Rigsrevisionen, en ineffektiv intern revision i Forsvaret, eksempler på stillingsbesættelser uden opslag, lange svartider på pressens aktindsigtsanmodninger og en række andre forhold, som tilsammen er med til at placere Danmark i det lidt flatterende midterfelt af lande med foden lidt for langt inde i risikozonen.

Stiller borgerne i skidt situation

Transparency International tildeler Danmark den samlede karakter ”C” og en numerisk score på 62 ud af maksimalt 100, der gives til lande med lavest risiko. Der er med andre ord tale om en overordnet karakter på det jævne. Særligt slemt står det ifølge NGO’en til på det operationelle område, hvor Danmark for det meste slet ikke implementerer korruptionsforebyggende tiltag i forbindelse med internationale missioner. I denne underkategori skraber Danmark bunden med en score på 30, men også på personelsiden lader de danske tiltag noget tilbage at ønske, bemærker Transparency International, der også kritiserer den ringe beskyttelse af whistleblowere.

Artiklen fortsætter under billedet …

20211123 teaser whistleblowerordning
Klik på billedet, hvis du vil læse om whistleblower Karin Reuss Iversens kritik af den såkaldte Medarbejderlinje …

I SF vil man nu på baggrund af Transparency Internationals rapport og kritikpunkter spørge ind til forsvarsminister Trine Bramsens (S) reaktion på udlægningen, fortæller partiets forsvarsordfører, Anne Valentina Bertelsen:

»Vi synes i SF, at det er meget bekymrende. Jeg vil stille spørgsmål til forsvarsministeren for at høre, om hun for det første er enig med Transparency International og for det andet, hvad hun vil gøre for at rette op på de her forhold,« fortæller Anne Valentina Bertelsen til OLFI og fortsætter:

»Vi har i Danmark et godt udgangspunkt med et gennemsigtig og demokratisk situation uden for meget korruption, men det her stiller borgerne skidt, og det er vi nødt til at reagere på.«

Skal kunne holde hånd i hanke med lobbyisterne

Anne Valentina Bertelsen bider selv for sit eget vedkommende mærke i flere af rapportens kritikpunkter.

»Det ser det ikke kønt ud, at man har siddet Rigsrevisionens advarsler overhørig. Jeg kommer til at spørge konkret til, om det kan have sin rigtighed, og hvad ministeren vil gøre for at rette op på det,« lyder det fra forsvarsordføreren, der også noterer sig Transparencys kritik af, at Danmark ikke har reguleret lobbyisme på forsvarsområdet ved lov. I denne kategori får Danmark en regulær dumpekarakter i form af et rundt 0.

Læs også: Historisk dom til H.-C. Mathiesen vækker opsigt

»Det hele er alvorligt, men især lobbyismens rolle springer i øjnene på mig. Det er en del af en bredere dagsorden med lobbyisme, som bekymrer os i SF. Lobbyister kan være fine, og vi taler også selv med dem, men der er behov for at borgerne har hånd i hanke med, hvilken rolle lobbyisterne spiller – hvor kommer vores viden fra, og hvem mødes med hvem?«

I første omgang vil SF nu stille skriftlige spørgsmål til forsvarsministeren, og først når der kommer svar på dem, vil partiet tage stilling til, hvad det mener, der skal gøres.

»Jeg håber, at FM har nogle konkrete bud på, hvad hun vil gøre, og så tager vi den derfra,« lyder det fra Anne Valentina Bertelsen.

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer