Forsvarsministeriet lægger vægt på høj sikkerhed, men sletter ikke sms’er

0
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsikrer, at det trods den aktuelle økonomiske ubalance fortsat er regeringens ambition at styrke Forsvaret. Foto: Forsvarsministeriet/Keld Navntoft

Statsministeriet og statsminister Mette Frederiksen er under pres i minksagen efter, at det er kommet frem, at hun og tre nøglemedarbejdere i Statsministeriet sletter sms’er efter 30 dage. Argumentet er »informationssikkerhed«. Men i Forsvarsministeriet sletter forsvarsministeren ikke sms’er, selv om ministeriet også vægter høj sikkerhed.

Det kan godt være, at sms’er bliver slettet i Statsministeriet af sikkerhedsmæssige årsager. Men i en lang række andre ministerier, sker det ikke. Heller ikke i Forsvarsministeriet. Det bekræfter Forsvarsministeriet i en mail til OLFI.

»Forsvarsministerens telefon er ikke indstillet til automatisk at slette sms’er. Derudover kan det oplyses, at Forsvarsministeriet ikke har udarbejdet generelle retningslinjer for håndtering af sms’er, og der har ikke været en ensartet praksis for opbevaring af sms’er i ministeriet« skriver Karen Clement, som er pressechef i Forsvarsministeriet.

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at det i sidste uge i den såkaldte granskningskommission om mink-sagen kom frem, at statsminister Mette Frederiksen (S) og tre øvrige topembedsmænd i Statsministeriet herunder departementschef Barbara Berthelsen og stabschef Martin Justesen har indstillet deres telefoner til automatisk at slette sms’er efter 30 dage. På den baggrund kan væsentlig dokumentation om beslutningen at nedlukke hele det danske mink-erhverv for et år siden være gået tabt.

Statsministeriet rådgav til sletning grundet sikkerhed

Da Ekstra Bladet den 28. oktober interviewede statsminister Mette Frederiksen om sagen, forklarede hun sådan her om sletningen af sms’er:

»Jeg er blevet rådgivet af Statsministeriet i forhold til sms’er og informationssikkerhed. Jeg har ikke mulighed for at gå ind sådan mere tekniske spørgsmål omkring det.«

I Forsvarsministeriet har man også fokus på sikkerhed, men det har ikke givet anledning til sletning af sms’er.

»Forsvarsministeriet lægger afgørende vægt på høj sikkerhed i forbindelse med brug af kommunikationsmidler og har løbende implementeret tiltag i den forbindelse,« lyder det i svaret fra Forsvarsministeriet.

På Ekstra Bladets spørgsmål til Mette Frederiksen om hvem, som rådgav statsministeren til at slette sms’er, afviser Mette Frederiksen at uddybe. Det er for Ekstra Bladet således heller ikke muligt at få svar på, om det var Mette Frederiksen selv eller medarbejdere i Statsministeriet, der har indstillet statsministerens telefon til at slette sms’er.

»Jeg kommer ikke til at gå ind i interne forhold. Altså, når Statsministeriet rådgiver mig, så er det Statsministeriet,« forklarede Mette Frederiksen.

Værnepligtige var med til at aflive mink

Forsvarsministeriets rolle er i forbindelse med mink-sagen interessant, fordi Beredskabsstyrelsen, som hører under Forsvarsministeriet, hjalp til med aflivningen af mink. Arbejdet involverede bl.a. 23 værnepligtige, og en af dem skrev et offentligt opslag på Facebook, da forsvarsminister Trine Bramsen (S) indledningsvis havde afvist, at personel fra Forsvaret havde deltaget i aflivningen af mink.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

»Jeg har været med til at fange. Jeg har været med til at aflive. Jeg har været med til at transportere. Jeg har været med til at rengøre. Jeg har været med til at begrave,« skrev den værnepligtige Axel Aabye i et brev stilet til daværende fødevareminister Rasmus Prehn (S).

På trods af det kritiske fokus på Forsvarsministeriet fra pressens side i forbindelse med mink-skandalen har Forsvarsministeriet ikke fundet anledning til at indføre en regel om at slette ministerens sms’er efter 30 dage.