spot_img

Venstre støtter regeringens afvisning af russisk forslag om militær hotline

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Udenrigsminister Jeppe Kofod og regeringen har gjort klogt i at insistere på, at al militær kontakt mellem Rusland og Danmark går gennem Nato. Det siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der får opbakning fra militæranalytiker Anders Puck Nielsen.

Ruslands ambassadør i Danmark kan skyde en hvid pind efter en tættere bilateral kontakt om russiske overflyvninger og andre hændelser i Østersøen. Som OLFI kunne fortælle mandag, falder ambassadør Vladimir Barbins opfordring til dialog for døve øren hos udenrigsminister Jeppe Kofod (S), som i klare vendinger afviser opfordringen til en direkte linje mellem Forsvarskommandoen og dens russiske pendant.

»Desværre ser vi ofte et Rusland, der søger at omgå de fælles regler på området, og som ikke agerer gennemsigtigt. Ruslands dobbelte krænkelse af dansk luftrum i juni fremmer desværre heller ikke en seriøs og konstruktiv dialog om risikoreduktion i Østersøen,« siger Jeppe Kofod blandt andet.

Heller ikke hos oppositionen kan man få øje på, hvorden det skulle tjene danske interesser at styrke kontakten med Ruslands militær. Det mener udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen fra Venstre, hvilket han slår fast i programmet Frontlinjen på Radio 4. Han har personligt fået de russiske forslag præsenteret af Vladimir Barbin, men er langt fra overbevist:

Artiklen fortsætter under afspilleren …

»Jeg tror ikke på mere kommunikation med den russiske side. Vi har allerede set, at russerne ikke vil anerkende det, når vi præsenterer fakta. Konkret var der senest overflyvningen af Bornholm i juni måned, og det er offentlig kendt, at vi har præsenteret Rusland for konkrete radarbilleder af overtrædelsen af dansk suverænitet,« siger Michael Aastrup Jensen med henvisning til den dobbelt luftrumskrænkelse den 11. juni i år, blot få dage før Folkemødet i Allinge.

På to forskellige planeter

Michael Aastrup Jensen tilføjer, at det russiske udenrigsministerium nægtede at anerkende de fremlagte radarbilleder. Dermed diskvalificerede russerne sig selv fra yderligere samtale om sagen, mener han.

»Så er man på to forskellige planeter, hvor jeg ikke kan se noget behov for mere kommunikation. Den aggressivitetsstigning, der sker, er jo ikke i form af danske F-16-fly, der flyver mod Kaliningrad eller Skt. Petersborg. Det er russiske fly, som igen og igen overskrider dansk territorium. Det er et spinforsøg fra ambassadørens side at foreslå de fora.«

Klik på billedet, hvis du vil læse det fulde interview med Vladimir Barbin, der er Ruslands ambassadør til Danmark …

De russiske forslag bør ses som et forsøg på at »tage storebror USA ud af ligningen«, så man lettere kan tryne små lande som Danmark, men det skal de ikke have mulighed for. Danmark vil stå markant svagere uden opbakning fra sine alliancepartnere, mener Michael Aastrup Jensen.

»Vi har en Nato-struktur og er i fuldstændigt fællesskab med Nato. Rusland har kontaktlinjer ind i Nato. De har endda kontor der, så hvis de har noget, de ønsker at bringe op, skal det være overfor hele Nato, så der ikke er mulighed for at spille os ud mod hinanden.«

Til gengæld kan det godt komme på tale at indgå en såkaldt Incident at Sea-aftale med Rusland, fortæller Michael Aastrup Jensen. Sådanne aftaler har Rusland med flere arktiske stater, og det kan der også være ræson i for Danmark, vurderer Michael Aastrup Jensen, . Aktuelt er det derfor en del af diskussionerne i Udenrigspolitisk Nævn.

»Alt skal køre gennem Nato«

Udover Incident at Sea-aftaler er der dog ikke andre fora, der har synderlig interesse for Danmark. Heller ikke militærfagligt er det til at finde tungtvejende grunde til at dyrke den direkte samtale mellem Rusland og Danmark yderligere, fortæller militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet:

»Danmark skal overhovedet ikke ud i sådan noget bilateralt noget. Det er et klassisk trick, som russerne fyrer af. De vil meget hellere have bilaterale samtaler med alle europæiske lande hver for sig, end at de gider, at Vesten holder sammen i nogle alliancer,« siger han og fortsætter:

»Er man en småstat som Danmark, skal det køre gennem Nato, og det er op til Nato, hvad vi skal have af mekanismer og samarbejde med Rusland. Nato var i øvrigt selv med til at afbryde dialogen, da Rusland annekterede Krim. Vi skal ikke ind og sige, at nu genoptager vi den.«

Læs også: Russisk ambassadør afviser at kende til luftrumskrænkelser

Anders Puck Nielsen har gennem flere år fungeret som skibschef på patruljefartøjerne af Diana-klassen og i den funktion været med til at eskortere russiske flådeenheder gennem danske farvande. Heller ikke her har han dog haft behov for yderligere dialog end den, der gennemføres direkte mellem enhederne via radioen ombord.

»Jeg må indrømme, at jeg ikke selv har oplevet, at der var egentlig dårlig dialog mellem de russiske og de danske skibe. Så er der overflyvningerne, men problemet med dem er, at flyene flyver forbi så mange forskellige lande på så kort tid. Så kunne alle Nato-landene ligge og snakke gennem vores direkte linjer til Moskva. Det skal køre gennem Nato-strukturen,« siger Anders Puck Nielsen.

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...