Rusland får kold skulder til forslag om øget dialog på det militære område

Vladimir Barbin er Ruslandsambassadør i Danmark. Han tog i oktober 2021 imod OLFI i den russiske ambassade i Kristiangade i København. Foto: Ernstved

I et interview med OLFI tirsdag foreslår Vladimir Barbin som Ruslands ambassadør i Danmark, at Rusland og Danmark etablerer en direkte dialog mellem landenes militære styrker for at deeskalere spændingerne i og omkring Østersøen. Svaret fra den danske udenrigsminister er en blank afvisning.

Nej tak. Omtrent sådan kan man oversætte det svar, som udenrigsminister Jeppe Kofod (S) giver til Ruslands ambassadør i Danmark. Han hedder Vladimir Barbin, og tirsdag rækker han i OLFI hånden frem mod Danmark og opfordrer til en øget dialog omkring de spændinger, som i øjeblikket finder sted i og over Østersøen.

»Der kunne være en direkte kommunikationslinje mellem den danske og den russiske militærstruktur, som vi for eksempel har det med Norge. Hvorfor ikke også Danmark? Så kunne man få afklaret, hvad der er sket, hvorfor det er sket og så videre,« siger Vladimir Barbin.

Er det noget, som Rusland har foreslået, eller er det noget, som du agter at foreslå Danmark?

»Vi har diskuteret mange af den slags idéer med danske myndigheder. Vi har forslag til mange helt konkrete tiltag, som kunne forbedre forholdet i sikkerhedssfæren mellem landene. Men der er ikke kommet noget svar.«

Og det kommer der heller ikke i den nærmeste fremtid, skal man forstå den danske udenrigsminister. I et skriftligt svar til OLFI skriver Jeppe Kofod, at Ruslands internationale ageren spænder ben.

»Ruslands selvhævdende adfærd på verdensscenen de seneste år er selvsagt ikke fordrende for et godt og konstruktivt samarbejde,« skriver Jeppe Kofod.

Arbejder i rammerne af OSCE og Nato-Ruslandrådet

Forslaget fra den russiske ambassade kommer i kølvandet på en sommer, hvor to russiske militærfly kort før Folkemødet på Bornholm i juni krænkede dansk luftrum, hvilket aktiverede det danske afvisningsberedskab af F-16 kampfly fra Flyvestation Skrydstrup. Og ikke mindst efter Ruslands annektering af Krim og Østukraine i 2014, som for alvor har fået trusselsbilledet i Østersøen til at eskalere til noget, der vækker minder om Den Kolde Krig.

I sit svar til OLFI slår udenrigsministeren fast, at Danmark »ønsker mere gennemsigtighed« og derfor arbejder for at reducere risikoen inden for rammerne af OSCE og Nato-Ruslandrådet, ligesom Danmark løbende tager spørgsmålene op »i vores dialog med Rusland«.

»Desværre ser vi ofte et Rusland, der søger at omgå de fælles regler på området, og som ikke agerer gennemsigtigt. Ruslands dobbelte krænkelse af dansk luftrum i juni fremmer desværre heller ikke en seriøs og konstruktiv dialog om risikoreduktion i Østersøen,« siger Jeppe Kofod.

Artiklen fortsætter under billedet …

20211012 TEASER Barbin
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Ruslands-ambassadør Vladimir Barbins fremstrakte hånd til Danmark …

Når den danske udenrigsminister taler om en dialog med Rusland, vækker den ikke meget genklang på den russiske ambassade, som ligger i Kristianiagade på Østerbro med den amerikanske ambassade i baghaven kun adskilt af Garnisons Kirkegård.

»Vi har forskellige bilaterale mekanismer at samarbejde gennem, men de fungerer ikke for tiden. Vi prøver at føre vores forhold fremad, men vi møder ikke den tilstrækkelige respons fra vores danske kolleger,« siger Vladimir Barbin siddende ved spisebordet i et af ambassadens repræsentationslokaler.

Han lægger ikke skjul på, at forholdet mellem Danmark og Rusland er ganske udfordret og langt fra godt og velfungerende, og det samme er det generelle forhold til Vesten.

»Forholdet er lige nu meget anstrengt og ikke særlig godt. Der er behov for en rimelig dialog og diskussion af, hvordan vi undgår af forværre forholdet yderligere for i stedet at stabilisere det. Jeg ser bare ingen tegn på vilje fra Vesten på, at de leder efter sådanne løsninger. Snarere det modsatte – man nyder den nuværende situation,« siger Vladimir Barbin.

Aftaler med USA, Canada og Norge, men ikke Danmark

Han slår samtidig fast, at Rusland har aftaler med de arktiske lande USA, Canada og Norge om »forebyggelse af hændelser til søs og i luften«, men at russerne som det eneste land ikke har en sådan aftale med Danmark om Arktis.

»Jeg kan ikke forklare hvorfor. Det er du nødt til at spørge de danske myndigheder om,« siger Vladimir Barbin.

Svaret fra Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads er lige så kortfattet.

»I relation til Arktis arbejder vi sammen med allierede på tiltag, der kan reducere risikoen for misforståelser og utilsigtede hændelser som følge af den øgede militære tilstedeværelse i regionen,« siger Jeppe Kofod.

Udenrigsministeriets departement oplyser videre til OLFI, at der er »regelmæssige diplomatiske konsultationer med Rusland«, hvor diplomatiet drøfter samarbejdet og udveksler synspunkter på en række områder.

»Rusland er ikke lagt på is, men der er begrænset samarbejde på nogle områder,« lyder det fra Udenrigsministeriets departement.

Du kan læse interviewet med Vladimir Barbin fra morgenstunden tirsdag, og du kan høre den russiske ambassadør i Frontlinjen på Radio4 tirsdag kl. 11.05.