spot_img

Eksperter kalder forsvarsministerens tur med Marinehjemmeværnet ulovlig

Det var i strid med gældende lovgivning, at forsvarsminister Trine Bramsen fik et lift af Marinehjemmeværnet fra sit private hjem på Thurø, da hun i august besøgte Ærø. Det mener flere eksperter i forvaltningsret, som B.T. har talt med. Forsvarsministeriet afviser kritikken.

Sagen om forsvarsminister Trine Bramsens tur til Ærø kan vise sig at blive mere speget end som så. Mens Kabul faldt til Taleban, var ministeren på besøg på den idylliske ø i det sydfynske øhav, hvor hun besøgte Marinehjemmeværnet, men også fandt tid til at se partifællerne i den lokale vælgerforening. To dage forinden var hun i selskab med statsminister Mette Frederiksen og Odenses borgmester, Peter Rahbek-Juel, til koncert i Den Fynske Landsby i Odense.

Tirsdag i denne uge kunne B.T. så afsløre en række interne emails, som indikerer, at besøget hos hjemmeværnsflotillen på øen mest af alt havde at gøre med, at ministeren ønskede sig et lift til Ærø. Hvis den udlægning står til troende, har forsvarsministeren et problem, fortæller Sten Bønsing, som er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

»Det er ulovligt, når forsvarsministeren tager et marinefartøj til et privat besøg i hendes parti på Ærø. Hvis en minister skal transporteres rundt af Forsvarets fartøjer, så skal det være relateret til hendes arbejde som minister. Det var besøget på Ærø ikke,« siger Sten Bønsing til B.T.

Må ikke opfinde tur til lejligheden

Af de interne mails fremgår det, at mødet med Ærøs borgmester, ministerens partifælle Ole Wej Petersen, blev planlagt før turen med marinehjemmeværnsfartøjet. Således koordinerede Trine Bramsens særlige rådgiver allerede i juni besøget med borgmesteren – altså inden, at der var styr på sejladsen:

»Vi prøver, om vi kan få et lift med Marinehjemmeværnet fra Svendborg til Ærø, men derudover behøver besøget ikke at være forsvarsrelateret. Det kan i lige så høj grad være noget, du ønsker at sætte fokus på i forhold til Ærø og KV-21,« fremgår det af en mail til Ole Wej Petersen.

Det er her problemet opstår, forklarer Sten Bønsing til B.T.:

»Ministeren kan ikke planlægge et privat møde og herefter opfinde en tur med et marinefartøj til lejligheden. Faktorernes orden er afgørende her.«

Sten Bønsing får opbakning til sin vurdering fra Bent Greve, professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, som kalder det for »meget ufornuftigt« at gennemføre en sejlads med Marinehjemmeværnet på den måde, som det at dømme ud fra mailkorrespondancerne er foregået.

Oppositionens ordførere »rystede«

Trine Bramsen har allerede modtaget skarp kritik for at prioritere besøget på Fyn og Ærø, mens Taleban trængte ind i Kabul i Afghanistan, og de nye oplysninger gør bestemt ikke sagen bedre, mener oppositionspartierne. Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, mener, at ministeren har ført offentlighed og opposition bag lyset, mens De Konservatives Niels Flemming Hansen efter eget udsagn er »rystet«. Det udtaler de til Berlingske.

Både forsvarsminister Trine Bramsen og hendes ministerium er kortfattede i deres respons på den seneste kritik. Således skriver ministeren i et skriftligt svar til B.T., at alt er forløbet efter gældende forskrifter, mens Forsvarsministeriet torsdag morgen har fulgt op på Twitter:

»FMN’s minister- og ledelsessekretariat har planlagt ministerens besøg hos Marinehjemmeværnet. I samarbejde med MHV (Marinehjemmeværnet, red.) blev det besluttet, at besøget, herunder forevisning af skib og materiel samt samtale med besætningen, inkluderede sejlads til og fra Ærø,« skriver ministeriet på Twitter torsdag morgen.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...