spot_img

Sådan gik vi galt i byen med historien om Peter Viggo Jakobsens “fyring”

DEMENTI: I formiddag kunne OLFI komme med det, der viste sig at være et brag af en nyhed – om end en noget rystende en af slagsen. Ifølge vores kilder havde Forsvarsakademiet fyret den bramfri professor Peter Viggo Jakobsen på grund af sine kritiske udtalelser i pressen. Der var bare et problem med historien: Den var ikke sand.

På OLFI har det aldrig været et mål at være førende på det, der i andre medier hedder breaking news. Her til formiddag modtog vi et tip om en historie, som imidlertid viste sig at være lige præcis det. Tippet lød på, at professor Peter Viggo Jakobsen var blevet fyret fra Forsvarsakademiet på grund af sine kritiske udtalelser om bl.a. regeringen i pressen. Dét var en god historie – om end en rystende en af slagsen.

Vi forsøgte at komme i kontakt med ledende medarbejdere ved Forsvarsakademiet herunder kontreadmiral Henrik Ryberg, som er chef for Forsvarsakademiet. Han var ikke til stede på Forsvarsakademiet, og Peter Viggo Jakobsens nærmeste chef kunne vi heller ikke få fat på. Peter Viggo Jakobsen selv tog ikke sin telefon, som i stedet stillede videre til Forsvarsakademiet.

Vi begyndte derfor at kontakte kilder på Forsvarsakademiet for at høre, om de kunne bekræfte, om Peter Viggo Jakobsen var blevet fyret. Det kunne ingen af dem. Tvært imod reagerede de med vantro og sagde, at det kunne de hverken tro på eller forestille sig, fordi de dels ville have hørt det, og fordi det ville være et selvmål af dimensioner for Forsvarsakademiet. Vi forklarede dernæst, at vi gerne ville høre det, såfremt de blev klogere på sagen.

Herefter gik der ikke lang tid, før en overrasket kilde kontaktede os og fortalte, at det var korrekt: Peter Viggo Jakobsen var blevet fyret. Men ingen skulle udtale sig om sagen. Da vi havde historien fra to af hinanden uafhængige kilder, valgte vi at publicere artiklen med de forbehold, som man nu en gang er nødt til at tage, når historien ikke er bekræftet fra officielt hold.

Vi tog vores forbehold, men det var ikke nok

Vi skrev i rubrikken ”kilder” efterfulgt af et kolon og så nyheden om, at Peter Viggo Jakobsen var blevet fyret på baggrund af sine kritiske udtalelser i pressen. Vi havde en kommentar fra Forsvarsministeriet, som afviste at kende til eller være involveret i sagen.

Herefter gik det hele meget stærkt. I løbet af 15 minutter glødede Twitter, Facebook og OLFI. Andre medier begyndte at kontakte OLFI for at høre historien udlagt, mens vi selv forsøgte at hente yderligere dokumentation og kommentarer. Der var bare ét problem.

Historien var ikke korrekt. En halv time efter publiceringen skrev Forsvarsakademiet på Twitter:

»Vi kan afkræfte diverse historier om, at Peter Viggo Jakobsen er blevet fyret. Han er stadig ansat ved Forsvarsakademiet.«

Det var det. Hverken mere eller mindre. Vores kilder var målløse. Først var Peter Viggo Jakobsen fyret, og nu var han det pludselig ikke alligevel. Ud på eftermiddagen fik vi selv fat i en meget fåmælt Peter Viggo Jakobsen, som ikke havde nogen kommentarer. Som i slet ingen kommentarer eller forklaring om, hvad der var foregået.

Hvordan historien opstod, har vi således endnu til gode at høre. Fra hovedpersonen får vi den ikke. Men faktum er, at Peter Viggo Jakobsen stadig har sin ansættelse på Forsvarsakademiet, og dermed skrev OLFI i dag en artikel, som var forkert – eller hvad man populært i dag kalder fake news. Det er vi ikke stolte af, og vi har i dag lært meget på kort tid. Derfor lagde vi os også fluks ned, fjernede artiklen fra OLFI, undskyldte på Twitter til Peter Viggo Jakobsen, Forsvarsakademiet og Forsvarsministeriet, og vi svarede beredvilligt på spørgsmål til fagbladet Journalisten, som også var på historien.

Medier kan kun leve og overleve, hvis man skal stole på dem. Uden troværdighed har medier ingen værdi. Når man begår en fejl, som den vi lavede i dag, er der derfor ikke andet at gøre end at udsende et dementi og sige det ord, som åbenbart er det sværeste for både medier og politikere:

Undskyld.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...