Lørdag holdt forsvarschef Flemming Lentfer en privat fest på Flyvestation Karup, mens fly og jægersoldater fra Forsvaret grundet Talebans hastige fremrykning i Afghanistan var indsat i den måske mest omfattende og samtidig dårligst planlagte evakueringsoperation for Forsvaret nogensinde. Forud for festen fik en civil deltager en flyvetur i et af Forsvarets fly med generalmajor Anders Rex, som er tidligere chef for Flyvevåbnet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) har gennem de seneste dage fået massiv kritik for at prioritere private fornøjelser og kommunal valgkamp, mens Taleban rykkede ind i Afghanistan, og en kaotisk og dårligt planlagt evakuering af den danske ambassade var i fuld gang. Men de var ikke ene om at prioritere andet end krisestyring, da Taleban rykkede ind i Kabul og overtog magten i Afghanistan.

Lørdag aften holdt forsvarschef Flemming Lentfer privat fest på Flyvestation Karup, hvilket Forsvarskommandoen bekræfter over for OLFI.

»Det er korrekt, at forsvarschef general Flemming Lentfer i weekenden afholdt et privat arrangement på Flyvestation Karup,« skriver Forsvarskommandoen i et skriftligt svar fredag middag.

Artiklen fortsætter under billedet …

Skaermbillede 2021 08 18 kl. 13.24.37
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Udenrigsministeriets afvisning af Jægerkorpset …

Ifølge OLFIs oplysninger var det private arrangement forsvarschefens eget bryllup, og OLFI har derfor spurgt i Forsvarskommandoen, om dette var tilfældet. Men det svarer Forsvarskommandoen ikke på i mailen. OLFI har efter at have modtaget Forsvarskommandoens korte svar bedt om et interview med såvel forsvarschef Flemming Lentfer som generalmajor Anders Rex med flyvernavnet ERA, som i dag er chef for Udviklings- og Planlægningsstaben i Forsvarskommandoen og ifølge Forsvarskommandoen også var med til det private arrangement. Forespørgslen har Forsvarskommandoen endnu ikke svaret på.

Fløj i Forsvarets fly med civil gæst

Ifølge OLFIs oplysninger blev et af Forsvarets fly i forbindelse med forsvarschefens arrangement brugt til at give civile deltagere en flyvetur, og det har OLFI derfor spurgt Forsvarskommandoen om.

»Det er også korrekt, at én civil person efter invitation fra piloten generalmajor Anders Rex tidligere samme dag deltog som passager på en træningstur. Samme person deltog senere i forsvarschefens private arrangement,« skriver Forsvarskommandoen.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor generalmajor Anders Rex sender en julehilsen til Flyvevåbnet fra en af Flyvevåbnets T-17 …

Fredag eftermiddag ringede OLFi direkte til Anders Rex for at høre, om der var tale om forsvarschefens bryllup, og om det eventuelt var gommens brud, som Anders Rex gav en flyvetur, men det ønsker Anders Rex ikke at svare på.

»Du ved godt, at den slags går gennem kommunikationsafdelingen.«

Nu er det noget lettere direkte at spørge piloten, som fløj flyet, om det var et bryllup, og om det var bruden, som fik en flyvetur?
»Det har du ret i.«

Men det vil du ikke svare på?
»Nej, det synes jeg ikke.«

Ifølge Anders Rex foregik flyvningen i et af Forsvarets T-17 propelfly, som Anders Rex jævnligt skal flyve for at vedligeholde sit flyvercertifikat.

Besøgte Ærø søndag og talte om sæler

Lørdag aften holdt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) fælles pressemøde efter at have orienteret Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om den alvorlige situation. Her lagde udenrigsministeren ikke skjul på den yderst alvorlige situation i Afghanistan.

»Det handler om liv og død. Sikkerhedssituationen i Afghanistan er forværret meget voldsomt, og det går meget stærkt. Man kan roligt sige, at de vurderinger, analyser og efterretninger, som har været løbende, i den grad er blevet overhalet og afkoblet fra den virkelighed, som vi ser dag for dag time for time. Vi ser Taleban rykke frem med en hast, som få havde forestillet sig, eller ingen havde forestillet sig,« sagde Jeppe Kofod og fortsatte med en kraftig opfordring.

Læs også: Ministre gik til koncert og talte med fiskere om sæler, mens Kabul faldt til Taleban

»Derfor vil jeg også gerne gentage den opfordring, som jeg kom med i går. Alle danskere, som er i Afghanistan, skal hurtigst muligt søge ud af Afghanistan og komme i sikkerhed. Det er rigtigt, rigtigt vigtigt. Så vil jeg også gerne understrege, at det vi og et bredt flertal af Folketingets partier har aftalt, er at evakuere vores lokalansatte i Afghanistan. Den opgave er vi i fuld sving med – med al den kraft, vi overhovedet kan civilt og militært,« sagde Jeppe Kofod.

Samme alvorlige anlagde forsvarsminister Trine Bramsen.

»Lige nu står vi overfor en rigtigt vigtig opgave, og det handler om at håndtere den meget, meget alvorlige sikkerhedssituation, der er. Det handler om at løse den evakueringsopgave, der er. Det er selvfølgelig omgærdet af stor sikkerhed, og derfor kommer vi heller ikke til de kommende dage og uger at gå i detaljer omkring det,« sagde hun.

Få timer senere besøgte hun de lokale socialdemokrater i Marstal på Ærø, ligesom hun sammen med øens borgmester Ole Wej Petersen besøgte havnens fiskere, hvor de bl.a. talte om sæler.