OPDATERET: Et team fra Jægerkorpset er ifølge OLFIs oplysninger i Kabul, hvor det natten til søndag hjalp med at evakuere danske ambassadeansatte til lufthavnen. Specialoperationskommandoen har længe rykket Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet for lov til at udarbejde planer for evakuering, men det var der ifølge Udenrigsministeriet ikke brug for.

Et team af soldater fra Jægerkorpset befinder sig i øjeblikket i Kabul, hvor det er i gang med at hjælpe danske ansatte fra ambassaden. Samtidig forsøger de danske specialoperationssoldater at skabe sikkerhed for de endnu ikke evakuerede danskere og bistå med evakueringen af de lokalansatte afghanere fra ambassaden, som Danmark har lovet at hjælpe.

Operationen er ifølge OLFIs kilder præget af kaos, fordi udviklingen i det krigshærgede land kom helt bag på såvel Udenrigsministeriet som Forsvarsministeriet. Ifølge OLFIs oplysninger har Specialoperationskommandoen løbende forsøgt at få lov til at lave planer for evakuering af dansk personel fra såvel ambassaden i Kabul som andre steder i urolige egne af verden, hvor Danmark har personel udstationeret.

Men ifølge OLFIs kilder blev henvendelserne mødt med afvisninger og besked om, at der ikke var brug for militære evakueringsplaner.

»Meldingen fra Udenrigsministeriet har hele tiden været, at der ikke var brug for planer, fordi der var en sikkerhedsrådgiver på ambassaden i Kabul. Og så havde man PET. Nu er der så sendt et team fra Jægerkorpset af sted i al hast. Udsendelsen blev kaotisk, fordi der netop ikke lå nogen planer klar, og ingen vidste, hvad de skulle have med af våben og materiel,« siger kilden.

OLFI har talt med to af hinanden uafhængige kilder, som fortæller om en voksende konflikt mellem Specialoperationskommandoen og Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet. Succesfulde operationer kræver lang tids forberedelse, og den har Specialoperationskommandoen ifølge OLFIs oplysninger presset på for at få grønt lys til at gå i gang med. Efter USA’s udmelding om at trække sig ud af Afghanistan inden 11. september skreg situationen på planer for hasteevakueringer.

Forsvarsministeriet fortæller en anden historie

Men advarslerne blev ifølge OLFIs kilder overhørt og slået hen. Ifølge OLFIs kilder har der eksempelvis ikke været planer for, hvordan personellet fra ambassaden i Kabul skulle evakueres. Der har ikke været planlagt flugtruter, der har ikke været udpeget safe-houses i Kabul, der har ikke været udarbejdet planer for evakuering med helikopter etc.

»Udenrigsministeriet ligger, som det har redt. Soldaterne har i første omgang fået løst opgaven og fået de ansatte evakueret til lufthavnen og ud. Men det er noget rod og præget af virkeligt dårligt samarbejde, fordi der ikke har været nogen planer,« siger kilden.

Ifølge OLFIs oplysninger er der formentlig tale om et team specialoperationssoldater på 6-8 mand.

Artiklen fortsætter under opslaget …

Fra Udenrigsministeriets og Forsvarsministeriets side lyder der imidlertid helt andre toner.

»Danske militære fly er nu i området omkring Afghanistan. Situationen er meget alvorlig, og det er svært at operere. Vi knokler på højtryk på baggrund af de beredskabsplaner, som vi har haft fokus på siden meldingen om tilbagetrækning fra Afghanistan. Vi traf beslutningen om de danske militære fly som backup, hvis situationen udviklede sig anderledes end forventet. På det tidspunkt var der fortsat åbent for civile fly. Pt kan kun militære fly operere, hvorfor de er afgørende for at kunne evakuere,« skrev forsvarsminister Trine Bramsen (S) således på Facebook søndag aften.

Opslaget blev delt med et billede, som bedst vækker minder om det fra “The Situation Room” i Det Hvide Hus, da operationen mod Osama bin Laden blev fulgt af den amerikanske præsident Obama den 1. maj 2011. Billedet fra Udenrigsministeriet skiller sig dog markant ud i det lys, at der på det danske billede ikke er nogen med uniform, som er med til at rådgive de to ministre.

Forsvarsministeriet skriver i et svar til OLFI, at der har været arbejdet med evakueringsplaner længe. Fredag aften var den klare forventning i ministeriet og meldinger fra såvel Forsvaret som allierede, at det som minimum var muligt at evakuere frem til 31. august. Lørdag var meldingen, at evakueringer kunne fortsætte ugen ud. Først sent søndag eftermiddag blev muligheden for civile fly lukket.

I et skriftligt svar til OLFI skriver Udenrigsministeriet mandag aften:

»De civile og militære myndigheder har et tæt samarbejde om den igangværende evakueringsoperation. Adskillige medarbejdere fra Forsvaret, Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet har været i konstant kontakt for at styre operationen på en så effektiv måde som muligt. Det er klart, at den dramatiske hastighed i udviklingen i Kabul har gjort det yderst vanskeligt at operere på jorden. Vi kan af sikkerhedshensyn ikke gå i nærmere detaljer om de konkrete beredskabsplaner.«

Artiklen er opdateret med kommentar fra Udenrigsministeriet kl. 08.23 tirsdag den 17. august.