spot_img

Sahel-mission med stor kaos-risiko

DEBAT: Enhedslistens Eva Flyvholm er ikke imponeret over beslutningen om at sende danske specialstyrker til Operation Barkhane i Sahelregionen. Der er hverken tænkt på de demokratiske signaler eller på sikkerheden, ligesom hjælp til danske veteraner burde være indtænkt fra starten, mener hun.

Når Danmark sender soldater til den franske Operation Barkhane i Mali og Sahel, træder man lige ind i et sprængfarligt kaos, som regeringen og de øvrige partier skylder at forholde sig langt mere seriøst til. Både i forhold til at erkende det politiske kaos i landet og de lokale sikkerhedsstyrkers problemer med demokrati og menneskerettigheder. Desuden burde man være ordentlig nok til at indregne prisen for at hjælpe de soldater og andet personale, der kommer fysisk eller psykisk til skade som følge af deres udsendelse.

Skal danske soldater træne kupmagere og overgrebsmænd?

Det maliske militær har lige kidnappet landets præsident, premierminister og forsvarsminister. Og dagen efter stemmer flertallet af Folketingets partier så for at sende danske soldater ned og træne selvsamme maliske militær. Vi har også dokumentation på, at man tidligere har trænet kupmagere fra militæret i Mali, og vi ved, at de maliske sikkerhedsstyrker gang på gang er kædet sammen med drab og overgreb på civile. Det burde åbenlyst give anledning til, at man i det mindste lige så situationen an. Jeg gik tirsdag på talerstolen i Folketinget og advarede om udviklingen. Men både forsvarsministeren, udenrigsministeren og de øvrige partier fra SF til DF, men med undtagelse af Kristeligt Folkeparti, var tavse som graven og trykkede bare på knappen.

Fra et demokratisk synspunkt er den helt gal, men også fra et sikkerhedsperspektiv er det et problem at lukke øjnene for den politiske udvikling. Vi ved, at manglen på demokratiske rettigheder samt overgreb fra sikkerhedsstyrkerne og tilstedeværelse af internationale styrker er noget af det, der giver grundlag for rekruttering hos terrorbevægelserne. Det er man da nødt til at forholde sig meget mere til. Det har jo også været en vigtig del af læren fra Afghanistan. Men det virker desværre som om, at der på Christiansborg er en meget lille vilje til at lære af fortiden.

Lige nu står vi med alle ingredienserne til en langvarig og fejlslagen krig, og det er dybt uforsvarligt, at der ikke er en bedre strategi med vægt på at bekæmpe de politiske problemer, der giver næring til terrorisme og konflikt i Mali og nabolandene i Sahel. Dem, der kommer til at betale den højeste pris, når det går galt, er som sædvanligt lokalbefolkningen i områderne og de soldater og ansatte, der bliver udsendt på et uigennemtænkt grundlag.

Udgifter til veteraner skal indregnes

Fra Enhedslistens side har vi desuden stillet et ændringsforslag til Sahelmissionen om, at hjælp til de soldater, der kommer fysisk eller psykisk til skade ved udsendelsen, skal indregnes fra starten. På den måde kan vi sikre, at der er den nødvendige hjælp til veteraner. Det gælder også støtte til de lokalt ansatte og eventuelt erstatninger til civile ofre.

For Enhedslisten er det vigtigt, at de reelle udgifter i forbindelse med krig allerede fra starten kommer frem i lyset. Både for at sikre, at der kan gives en ordentlig hjælp til dem, der kommer til skade, og for at sikre en mere åben demokratisk debat af omkostninger og konsekvenser. Det burde altid være en del af diskussionen ved udsendelse til militære bidrag. Men vi kunne desværre kun få opbakning fra SF og Kristendemokraterne til forslaget tirsdag.

Hvis der er flere, der synes det vil være helt på sin plads, at man lægger de menneskelige konsekvenser frem på forhånd og også afsætter penge til støtte til veteraner, inden man sender folk afsted, ville det være en god hjælp at skubbe lidt på hos fx Socialdemokratiet, Konservative, Venstre og DF. Så skal Enhedslisten nok blive ved med at tage det op i Folketinget.

Hvis man kan finde ud af at regne tallene sammen, når det gælder om at oppuste budgetterne overfor Nato, så kunne man vel også finde ud af at lægge tallene frem på en ordentlig måde, inden man sender folk afsted, og sikre, at dem, der oplever konsekvensen på egen krop og psyke, også får den fornødne hjælp.

Eva Flyvholm er forsvarsordfører for Enhedslisten. Foto: Scanpix/Jens Dresling

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...