spot_img

Norsk forsvarschef: Alle tidligere tjenestegørende bør kaldes veteraner

I Norge har man hidtil arbejdet med et forholdsvis snævert veteranbegreb, hvor man enten skal have gjort tjeneste under Anden Verdenskrig eller i en international mission for at blive regnet som veteran. Men begrebet bør i virkeligheden omfatte alle Forsvarets ansatte, mener forsvarschef Eirik Kristoffersen.

Veteranbegrebet er ikke omfavnende nok og bør udvides til at gælde alle, der har gjort tjeneste i det norske forsvar, uanset om de er civilt eller militært ansatte. Det mener Norges forsvarschef, general Eirik Kristoffersen, der redegør for sit synspunkt i et debatindlæg Forsvarets Forum. Netmediet udgives af det norske forsvar og har fokus på både nyheder og debat.

I Norge har man længe arbejdet med en definition, der ligner den danske, og hvor det er deltagelsen i internationale missioner, der er afgørende for, om man regnes for veteran. Men den definition udelukker de mange tusinde, der ikke har været udsendt i en international operation, men som alligevel har gjort en betydningsfuld indsats for Norge, mener Eirik Kristoffersen.

»Forsvaret sikrer landet og gennemfører operationer hele tiden. Fra grænsevagt i nord til kongevagt i syd, med kystvagt og redningstjeneste, med ubåde og overvågningsfly. Mennesker på beredskab i tjeneste eller som reservister. Forsvaret håndhæver suverænitet, nationalt og sammen med Nato. Alt sammen for at bevare fred, frihed og demokrati og være forberedt på at forsvaret landet militært, hvis det kræves,« skriver den norske forsvarschef og fortsætter:

»Under Den Kolde Krig, efter Sovjetunionens fald og i en ny og kompleks sikkerhedspolitisk verden har alle, som har gjort tjeneste i Forsvaret, leveret en betydningsfuld indsats. Ofte under barske forhold i landets tjeneste. Som værnepligtige indkaldt til førstegangstjeneste, som civilt eller militært ansatte, eller på årlige øvelser med Hjemmeværnet. Mange har aldrig deltaget i en international operation, men de har alligevel taget ansvar for at værne om vor suverænitet. Det er disse folk, jeg inkluderer i veteranbegrebet som veteraner fra Forsvaret.«

Eirik Kristoffersen peger videre på, at Forsvarets mangeartede opgaver i udlandet heller ikke alle falder ind under definitionen af en international operation, hvilket i sig selv nødvendiggør en udvidelse af veteranbegrebet.

»For mig er veteraner alle, som har bidraget til at bevare Norges suverænitet og bevaret fred, frihed og demokrati. Derfor er alle, som har gjort tjeneste i Forsvaret, veteraner,« slutter Eirik Kristoffersen.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...