spot_img

Nyt samråd i Forsvarsudvalget endte som partipolitisk ørkenvandring

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Oppositionspartiernes kritik prellede af som vand på en gås, da Trine Bramsen flankeret af fire partifæller torsdag eftermiddag deltog i endnu et samråd i Forsvarsudvalget. De borgerlige forsvarsordførere var omvendt ikke tilfredse med svarene og varslede flere samråd om Forsvarets tillid til Trine Bramsen og om ministerens ledelsesstil.

Det lignede til forveksling en genudsendelse af et tidligere samråd, da forsvarsminister Trine Bramsen (S) torsdag eftermiddag i Folketingets forsvarsudvalg endnu en gang svarede på spørgsmål om tilliden til sin egen person.

»Der vil være mange gentagelser fra samrådet den 4. februar,« advarede Bramsen da også selv, inden spørgerunden for alvor kom i gang.

Forsvarsministeren skulle vise sig at få ret, for både spørgsmål og ministersvar lagde sig tæt op ad de spørgsmål, som blev stillet på samrådet i Forsvarsudvalget for godt en måned siden. For oppositionens vedkommende drejede det sig denne gang primært om at få svar på, hvordan Trine Bramsen forholder sig til den kritik, som flere soldaterorganisationer og fagforeninger fremsatte i Berlingske 5. februar og på at få ministeren til at erkende at have trådt ved siden af i sin håndtering af det famøse dobbeltinterview med Ritzau.

Ingen af delene lykkedes.

Den halvanden time lange samråd udviklede sig i stedet til en partipolitisk ørkenvandring, hvor fronterne var trukket skarpt op. De socialdemokratiske deltagere ville helst tale om ISS-kontrakt og svindelsager og om, hvordan samrådet var et spild af tid, mens oppositionen gentog sine spørgsmål igen og igen uden at komme nogen vegne og uden på noget tidspunkt at bringe ministeren nævneværdigt ud af fatning.

Fik forstærkning fra partifællerne

Trine Bramsen brugte ligesom i februar meget af sin svartid på at rose Forsvarets mange pligtopfyldende medarbejdere og på at slå fast, at samarbejdet med både forsvarschef Flemming Lentfer og Forsvarets øvrige militære ledelse er velfungerende. Ministeren gjorde samtidig gældende, at hun har reageret på kritikken af sin ledelsesstil i Berlingske ved at give plads til at soldaternes repræsentanter fremover kan komme til orde i et såkaldt dialogforum, som hun vil indkalde til med jævne mellemrum.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse analysen af Trine Bramsens håndtering af den seneste tids kritik …

»Som forsvarsminister er det min opgave at lytte til den kritik, som måtte komme. I en organisation med så mange tusinde ansatte og så mange ansvarsområder vil der være holdninger til, at tingene kan gøres på en anden måde. Det er min opgave at lytte til kritikken, og det har jeg også gjort i dette tilfælde,« lød det undervejs.

Ministeren fik opbakning fra ikke færre end fire partifæller, der alle bedyrede at soldaterne på garnisonerne i deres respektive hjembyer i hvert fald ikke tilslutter sig kritikken af ministerens ledelse. De socialdemokratiske udvalgsmedlemmer gjorde i stedet gældende, at det for de fleste føles mere vedkommende at tale om de skandalesager, som Trine Bramsen har arvet fra sin borgerlige forgænger på posten, Claus Hjort Frederiksen.

Den uforbeholdne socialdemokratiske støtte til ministeren fik Marcus Knuth (KF) til at rose Trine Bramsen for at have styr på sine tropper, inden han præciserede, at han altså refererede til partisoldaterne. Dansk Folkepartis Søren Espersen studsede desuden over det indgående socialdemokratiske kendskab til, hvad soldaterne på landets garnisoner har af holdninger.

»Jeg er meget glad for, at vi har socialdemokrater rundt på kasernerne til at lave sådan en voxpop. Vi har sendt Annette Lind til Holstebro og Karin Gaardsted til Skrydstrup. Jeg er lidt skuffet over, at Jan Johansen ikke har været ude, men det kan vi nå til næste samråd,« ironiserede Søren Espersen.

Kan ikke efterkomme ønske om bestemte svar

Mens der blev gjort plads til partipolitiske drillerier, var det som nævnt begrænset, hvad der blev bragt til torvs af nyheder på samrådet. Flere af de borgerlige forsvarsordførere udtrykte undervejs i samrådet frustration over ikke at få klare svar på deres spørgsmål. Ministeren fik da heller ikke svaret på, om hun har nogen fortrydelser over sin ledelse eller kommunikation, eller om hun har tænkt sig at iværksætte yderligere tiltag for at højne tilliden til sin person og forbedre samarbejdet mellem ministeriet og Forsvaret.

Både Søren Espersen og Hans Christian Schmidt (V) ville særligt gerne have svar på, om forsvarsministeren i dag ville have gjort noget anderledes i sin håndtering af forløbet efter det famøse dobbeltinterview med Ritzau i december 2020, eller om hun fastholder at have handlet rigtigt. Også Niels Flemming Hansen (KF) måtte forlade samrådet med uforrettet sag i forhold til sine spørgsmål til konkrete sager om påstået ministeriel detailstyring af Forsvarets kommunikation. Dem kendte ministeren ikke til, forklarede Trine Bramsen.

Forsvarsministeren ville dog ikke høre tale om, at hun skulle have givet udenomssvar:

»Indkalder man til samråd med ønsket om bestemte svar, kan jeg ikke give dem, hvis det ikke er de rigtige svar. Jeg forstår godt, at man drømmer om nogle andre svar, men jeg giver de svar, jeg mener, er de rigtige,« slog hun fast med klar opbakning fra partifællerne, der talte Jan Johansen, Kasper Roug, Annette Lind og Karin Gaardsted.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Til gengæld var ministeren tone omkring Danmarks debatmodenhed en anelse mere forsonlig i denne ombæring, end de var i februar. Dengang gjorde Trine Bramsen klart, at hun ikke fandt, at Danmark var klar til en åben forsvarsdebat, fordi politikere og visse journalister er konfliktsøgende. Torsdag var der en anelse forbrødring at spore.

»Diskussionen handlede om at kopiere den norske model. Er vi der? Det kan godt være, at vi er der. Jeg diskuterer i hvert fald meget gerne forsvarspolitik: Hvordan ser sikkerhedsbilledet ud? Hvad er det for trusler, vi står over for? Hvilke kapaciteter skal vi bruge i fremtiden? Det bidrager jeg meget, meget gerne til.«

Mundhuggeriet fortsatte på Twitter

Stod man samtlige 98 minutter af samrådet igennem, blev man imidlertid ikke klogere på, om den senere tids voldsomme kritik af forsvarsministeren betyder, at hun lægger sin ledelsesstil om. Trine Bramsen lod dog i sine afsluttende bemærkninger forstå, at miseren med dobbeltinterviewet i Ritzau går hende på.

Artiklen fortsætter under tweetet …

»Der er og har hele tiden været et oprigtigt ønske fra min og forsvarschefens side om at stå sammen og arbejde sammen og styrke samarbejdet i fællesskab med departementschefen. Der er ikke et modsætningsforhold, og det har været rigtig vigtigt for os at understrege. Det var det, der lå bag ønsket om at gennemføre interviewet sammen. Der var ikke noget med tvang eller kontrol,« sagde Trine Bramsen.

»Jeg kan godt ærgre mig, for der var en intention om, at forsvarschefen skulle have en rigtig stærk start, og om at der ikke måtte være en modsætning mellem det politiske og det militærfaglige. Det var jo ikke det, der blev resultatet af det, kan man sige. Det skulle jeg jo nok have sagt nej til at være med til.«

Ikke meget tyder dog på, at oppositionen stiller sig tilfreds med den forklaring. Der er derfor flere samråd på vej, sluttede Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt med at love.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer