spot_img

Den forsvarspolitiske kultur skal ændres

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

DEBAT: Har Danmark behov for en militær konflikt, før den militærfaglige argumentation i overvejende grad er ligevægtig med de politiske hensyn og ambitioner for Forsvaret? I givet fald er jeg ganske sikker på, hvem som efterfølgende vil stå med håneretten i murbrokkerne.

Med en forsvarsminister, som fortsat fastholder, at Danmark ikke er moden til en åben debat om Forsvaret og militære forhold, er der igen pustet liv i diskussionen om ministeriets og det politiske establishments foragt for de militærfaglige synspunkter, argumenter og behov. Historisk set er det et tilbagevendende problem, som er svært at påvirke i en positiv retning.

Med fokus rettet mod ytringsfriheden for Forsvarets ansatte er det paradoksalt, at det stadig ikke er problemfrit at gøre brug af denne. Der er dels de ansatte, som er tynget af foresattes mening om ytringer, og dels dem, som ved brugen af ytringsfriheden kan medføre kluntede konsekvenser fra det politiske niveau, der ofte fører til collateral damage for den resterende del af Forsvaret.

Så hvorfor overhovedet ytre sig? Jeg har selv haft mine betænkeligheder. Indtil for nylig havde ingen i Forsvaret over majorniveau kritiseret ministeren. Derfor bliver forsvarsdebatten i høj grad præget og dikteret af tænketanke, pensioneret personel – f.eks. brigadegeneral Michael Clemmensen – og ikke mindst politikere frem for Forsvarets egne ansatte – med undtagelse af få, og disse bifalder jeg.

Debatten skal handle om mere end penge

I dag har vi et forsvar, som langt overvejende er indrettet efter politiske ambitioner og hensyn sammenholdt med en voldsom underfinansiering. Senest er det bl.a. kommet til udtryk ved, at Danmarks eneste operative brigade, 1. Brigade, ikke er kampklar ved udgangen af 2023, sådan som det ellers var planen, og som vi selv har lovet Nato. Det er til stor frustration, at vi har folkevalgte politikere, som fortsat nægter at imødekomme militærfaglige argumenter og behov samt at inddrage katastrofale muligheder som afsæt for udviklingen af fremtidens forsvar.

Den voldsomme underfinansiering, mangel på personel, mangel på materiel osv. har blandt andet været medvirkende årsag til, at det danske forsvar på blot to år er gået fra closely harmonized til misaligned i Natos rapporter. Selv en skræmmende erkendelse fra forsvarschefen af, at Danmark ikke vil kunne forsvare sig selv, har ikke udløst nogen nævneværdig reaktion fra Christiansborg. Kan Danmark virkelig være tjent med dette længere?

Fra min stol skal den fremtidige debat ikke alene være en diskussion om flere penge til Forsvaret, men om at ændre den fremherskende politiske kultur, som underminerer Forsvaret.

Man kan dog glædes ved, at vores folkevalgte politikere ikke designer biler. For da havde vi måtte undvære Airbags – det er jo et utænkeligt scenarie, at man kan køre galt.

Jens Graff er også aktiv i Hovedorganisationen for Personel af Reserven i Danmark (HPRD). Privatfoto

Andre læste også

DF-ordfører om besparelser efter OK24: »Så amatøragtigt, som det kan være«

Abonnement
Der er historisk mange milliarder på vej, men inden da skal Forsvaret i 2024 flere steder spare et større millionbeløb og gennemføre ansættelsesstop. Forklaringen skal findes i de nyligt overståede overenskomstforhandlinger, som resulterede i en lønstigning til statens ansatte. Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen, finder timing og signalværdi dybt...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Halken
Læser
Halken
11. marts 2021 15:00

Enig. Godt indlæg. Politikerne er nød til at forstå 1) at verden er ændret og 2) at det kræver et tilsvarende respons. Forsvaret er blevet alvor igen.

John M. Foley
Læser
John M. Foley
11. marts 2021 10:39

Godt brølt, løve! Jeg er meget enig i dine betragtninger og bemærkninger, Jens Graff. Og ikke mindst om det beklagelige og kritiske i, at Danmark på få år er gået fra “closely harmonized” til “misaligned”, i NATO’s øjne.
Endvidere enig i at der burde være flere fra forsvarets egne rækker, der deltog i den åbne debat.
Den kultur burde også ændres, men erfaringerne har desværre vist, at det kan have negative karrieremæssige konsekvenser for den enkelte. Som ordsproget siger “brændt barn skyr ilden”.