spot_img

Danmark kan ikke forsvare sig selv – vi skal øge forsvarsudgifterne nu!

DEBAT: For nylig rettede Nato hård kritik af Danmark for ikke at leve op til alliancens styrkemål. Vi kan ikke udsende en tung brigade, mangler kapaciteter til indhentning af efterretninger og leverer heller på anti-ubådsbekæmpelse. Den går ikke længere. Vi skal leve op til vores ansvar i Nato og øge forsvarsudgifterne til 2 pct. af bnp.

Igennem mange år har Danmark opretholdt fortællingen om, at vi bidrog til Nato-samarbejdet på andre måder end ved at leve op til Nato’s konkrete krav til eksempelvis størrelsen på vores forsvarsudgifter. Men den går ikke længere.

Danmark kritiseres i en nylig Nato-rapport i hidtil uhørt hårde vendinger. Danmark lever ganske enkelt ikke op til Natos styrkemål, og vi sakker bagud på flere parametre. Det er en meget alvorlig konklusion, som regeringen og Folketinget må tage til sig. Personligt kan jeg næsten ikke huske en tilsvarende hård kritik. Nato mejsler kritikken ind i granit. Danmark kan næppe klare en konflikt med en symmetrisk modstander, som eksempelvis Rusland udgør.

Nato’s forsvarsministre var egentlig enige om, at Danmark skulle prioritere tre forhold. Men dette ikke er sket. Det drejer sig om opbygningen af en tung brigade, hvilket vil sige en hærenhed på 4.000-5.000 mand, ’Joint, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance’ -kapaciteter, og anti- ubådskrigsførsel (ASW-kapaciteter).

Det betyder, at Danmark ikke kan udsende en tung brigade, mangler et efterretningsbillede på kamppladsen og ikke kan bekæmpe ubåde i Atlanten, Østersøen eller ved Arktis. Danmark er således ramt af flere forhold på en gang.

Danmark kan ikke forsvare sig selv

Det vigtige her er, at Danmark i årevis har lagt stor vægt på begrebet kollektivt forsvar i Nato og derved på, at vi skal komme hinanden til hjælp i tilfælde af krise. Derfor har man i Danmark ikke lagt vægt på at udvikle vores militær. Med andre ord – det danske forsvar kan ikke forsvare Danmark uden andres hjælp, hvilket forsvarschef Flemming Lentfer for nyligt bekræftede i OLFI.

Men dette forhold står i skærende kontrast til, at Nato i disse år lægger større og større vægt på, at medlemslandene netop skal kunne forsvare sig selv – den såkaldte paragraf 3 i NATO-traktaten.

Samlet set må den nye Nato-rapport give Folketinget noget af en hovedpine. Den hovedpine vil Nye Borgerlige gerne hjælpe med at kurere. Vi skal i Danmark øge forsvarsudgifterne til 2 pct. af bnp. Vi skal leve op til vores forpligtigelser i Danmark og i de europæiske medlemslande.

Nato har mere end nogensinde brug for et meget stærkere europæisk ben. Det er i vores vigtigste alliancepartner USA´s interesse, og det er i Europas egen interesse. Europa har behov for et stærkere og tungere forsvar. Danmark bør selvfølgelig bidrage til den proces – uden forbehold.

Peter Seier Christensen (1967) blev valgt til Folketinget for første gang ved valget i juni 2019. Han har en baggrund som civilingeniør fra DTU med en Ph.d i kemi og var ansat som ingeniør i Haldor Topsøe fra 1994-2019. Foto: Folketinget/Steen Brogaard

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Stefan Karlsen
Læser
Stefan Karlsen
13. februar 2022 7:19

Som det ser ud lige nu, er det næppe noget Danmark har tænkt sig. Vi i Danmark er et rigt land, som de altid siger i Folketinget, men hvorfor har vi ikke et større forsvar, så Danmark burde havde 200 tanks og 100 kamp fly, og vi burde investere meget mere i vores flåde, der burde vi havde 20 fregatter og anskaffe os de små ubåde igen, indføre værnepligten igen, millitærbase på Grønland og militærbase på Færøerne, værnepligt på 12 måneder. Soldater burde træne by kamp fra hus til hus og meget mere.