spot_img

Russiske kampfly kan nå til Grønland uden at blive opdaget

Med opgraderingen af Nagurskoye-luftbasen på Alexandra Land ligger Nordøstgrønland i dag inden for russiske kampflys operationsradius. Flyene kan både nu og i fremtiden bevæge sig udetekteret, for der er ikke tænkt brugbar luftrumsovervågning af Arktis ind i den nye kapacitetspakke.

Trods Arktis-kapacitetspakkens fokus på overvågning er de fleste af dens elementer og tiltag rettet mod at registrere bevægelser på havoverfladen. Det betyder, at Danmark hverken nu eller i fremtiden vil være i stand til at opdage fremmede fly i og omkring Grønland og Arktis. Så klar er meldingen fra major Karsten Marrup, der til daglig leder Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet.

I...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Ole Thomasen
Læser
Ole Thomasen
18. oktober 2023 14:32

F-35 B Version kunne vel overvejes da den kan VTOL/STOL – (dermed kan vel alle landingsbaner i Grønland benyttes) – jeg går ud fra den grundlæggende matcher F-35 A Version mht. sensorer etc.

Bjorn
Læser
Bjorn
26. februar 2021 11:01

Endnu en grund til at vi skulle have kigget mere på Gripen.

Morten Poulsen
Læser
Morten Poulsen
27. februar 2021 13:22
Svar  Bjorn

Nej. Gripen kan nok operere fra forholdsvis korte startbaner (det kan mange andre kampfly nu også) og det har formodentlig noget lavere driftsomkostninger end F-35 . Til gengæld har den ca samme indkøbspris , men er på alle andre områder F-35 massivt underlegent.