spot_img

Den middeltunge brigade er på vej – men den er langt fra klar til tiden

BLOG: Med forsvarsforliget 2018-2023 ville politikerne etablere en middeltung og deployerbar brigade med 4.000 mand. I dag skal man være mere end almindelig optimist for at tro, at brigaden bliver klar på andet end papiret. Virkeligheden får forligsteksten til at ligne en vittighed.

Trænger man til at trække på smilebåndet i disse corona-tider, er her et forslag: Læs teksten i det nuværende forsvarsforlig. Morsomheden står på side 4: »Med investeringerne i 2018-2023 vil Forsvaret i 2024 råde over en deployerbar brigade på ca. 4000 soldater, der opfylder NATO’s styrkemål til en medium brigade.«

Etableringen af en selvbærende brigade med godt 4.000 soldater – eller...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Morten Poulsen
Læser
Morten Poulsen
27. februar 2021 12:55

Den “deployerbare” brigade har altid været fri fantasi, i hvertfald for alle med bare et minimum af kendskab til det danske Forsvar. At man ikke kan stille med en 4000 mand stor brigade ud af en hær der tæller ca 8000 i uniform, behøver man altså ikke at have gået på HO for at kunne regne ud.
At brigaden ikke bliver nær så slagkraftig som man har lovet NATO, hverken i 2024 eller 2032, er heller ikke en nyhed. I det hele taget bliver afstanden mellem det man offentligt siger og det man faktisk gør, større og tydligere for hver dag der går.
Man siger at NU er man i gang med at bygge en hær der kan kæmpe (og vinde) mod en ligeværdig konventionel modstander. Men alle med selv en perifær militær indsigt kan se at den organisation vi faktisk opbygger og det den er udrustet med, er som skræddersyet til den slags lav-intensitets og fredsbevarende missioner vi har været engageret i de sidste godt 25 år.
Dvs enheder med stor strategisk mobilitet, let(tere) at støtte rent logistisk og forholdsvis billige i drift.
Men også en hær der kun rummer de mest basale militære kapaciteter, hvoraf flere endda er i så ringe omfang at de reelt har meget begrænset strategisk OG taktisk relevans. Samtidig er den helt blottet for de “nichekapaciteter” (force enablers/multipliers) som er helt afgørende for at kunne klare sig på den moderne kampplads….langtrækkende raketartilleri, artilleripejleradarer, offensivt EW(jamming) , større UAV’er, UGV’er, APS,luftværn, tidssvarende panserværn, etc etc….Kapacitetshuller der gør at vores enheder ikke vil kunne kæmpe selvstændigt, men være afhængig af massiv støtte fra vores allierede for at fylde disse huller.

Det er et helt legitimt synspunkt at mene at sandsynligheden for en konventionel konflikt (med Rusland) er så forsvindende lille at vi ikke skal basere vores forsvar og planlægning på det.
Men så skylder politikerne og forsvarsledelsen både den danske befolkning og vores NATO partnere at være åben omkring det. Og så være villig til at leve med eventuelle konsekvenser af den beslutning.
I stedet forsøger man desperat af opretholde glansbilledet af et “slagkraftigt” Forsvar ,selv om alle efterhånden kan se at det er en illusion. Man kan kun håbe på at USA og NATO opretholder presset og tvinger os til at holde de løfter og aftaler vi har indgået.

Jeppe Plenge Trautner
Læser
Jeppe Plenge Trautner
25. februar 2021 19:29

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen udtaler 9.7 2018 ”Danmark er en kerneallieret i forsvarsalliancen … vilje til at levere er reglen frem for undtagelsen.” (Regeringen.dk). Forsvarsminister Trine Bramsen: ”Danmark er et kerneland i NATO…”. (um.dk d. 31.3 2020).

Har NATO et forkert indtryk af Danmark som “misaligned” eller er det danske politikere der fejlagtigt tror, at Danmark er en kerneland, selv om vi ikke leverer og NATO kritiserer os?