spot_img

Balladen om Bramsen splitter Forsvarets faglige organisationer 

BLOG: Uroen om forsvarsminister Trine Bramsens (S) ledelsesform og hendes behandling af forsvarschef, Flemming Lentfer, splitter ikke bare partierne på Christiansborg, men også forsvarets fagforeninger. HKKF støtter som fagforening for konstablerne i Hæren forsvarsministeren både i ord og økonomi.

I en debatartikel i Berlingske onsdag opfordrede formændene for hovedparten af de faglige organisationer i Forsvaret i fællesskab ministeren til at lægge sin stil om. De advarede mod ministerens “​detaljeorienterede styring af Forsvarets og Forsvarschefens eksterne kommunikation, herunder kommunikationen med offentligheden.”

Departementet har i årevis forøget sin detailstyring af Forsvarskommandoen og dens sagsbehandling – ikke mindst af kommunikationen med omverdenen. Læs blot den pensionerede oberst Lars Møllers skriftlige afskedsgave til departementet i form af bogen “Tak for turen”, der udkom nogenlunde samtidig med, at obersten marcherede ud af porten med dampende pibe. Her fortæller han en perlerække af eksempler på, hvordan departementets lange skruetrækker ind i Forsvarskommandoen blev brugt til alt fra at forpurre risikoen for aktindsigt i kedelige sager til forsøg på ulovlig indsættelse af kampfly i Libyen-konflikten i 2011. Den bog burde have ført til et opgør med skiftende ministres misbrug af deres politiske stilling til at fremme egne karrierer.

Med Trine Bramsens åbenlyse behov for at kontrollere – og sole sig i – Forsvarets kommunikation kombineret med degraderingen af forsvarschefen til styrelseschef er en ny konflikt skabt. Ministerens stil vil udløse disrespekt, mistillid og føre til, at Forsvarets opgaver ikke løses optimalt, skriver de i alt fem formænd for Forsvarets officerer, befalingsmænd, reservepersonel og for forsvars- og soldaterforeninger.

Konstablernes formand roser forsvarsministeren

Men ét navn mangler. Formanden for de 4.000-5.000 konstabler og korporaler i fagforeningen HKKF, Tom Block, glimrede ved sit fravær. Konstablernes formand deler ikke den udbredte kritik af Trine Bramsens håndtering af Forsvaret. Tværtimod.

“Jeg oplever hende som en minister med en reel interesse for Forsvaret og med konkrete ønsker til forbedringer, og kigger man for eksempel på veteranområdet, har hendes indsats også været rost vidt og bredt,” skriver Tom Block i et indlæg i Berlingske torsdag.

Konstabelformandens ros til ministeren er næppe overraskende, eftersom HKKF siden 1982 har været medlem af LO og aktiv støtte bag Socialdemokratiet. I 1984 brød HKKF ud af Centralforeningen for Stampersonel (CS), som man ellers havde delt kontor og blandet blod med. Soldaternes opslutning bag fagbevægelsens røde faner rejste dengang debat om soldaternes loyalitet og eventuelle strejkeret. I Hovedaftalen af 1991 blev det imidlertid fastslået, at soldater ikke kan strejke.

HKKFs første formand, Svend Erik Larsen, var i en årrække opstillet for Socialdemokratiet i Sorø-kredsen og sad i et par omgang i Folketinget som suppleant. Tom Block var opstillet til Folketinget for Socialdemokratiet i Slagelse-kredsen, indtil han blev valgt som formand, hvor han af hensyn til arbejdspresset nedlagde sit kandidatur. HKKF har i årtier ydet støtte til socialdemokratiske kandidater – ikke til andre partiers kandidater – ved folketingsvalg og valg til Europaparlamentet.

Listen på HKKFs hjemmeside om støttede socialdemokrater er dog ikke opdateret siden 2016, hvor 203 medlemmer havde fravalgt at give partistøtte. I 2015, som er det seneste tilgængelige valgår, gav HKKF knap 80.000 kr. til socialdemokratiske kandidater. Flest penge, 30.000 kr., fik den nu tidligere folketingskandidat og nyvalgte HKKF-formand, Tom Block.

HKKFs pengekasse kunne godt bruge pengene

HKKFs pengekasse kunne ellers godt selv bruge pengene, der går til at støtte socialdemokrater. Fagforeningen var i 2003 ved at knække halsen økonomisk på sit underskudsplagede vestjyske hotel- og konferencecenter, Fjordgården, der forvandlede fagforeningens regnskab til et sort hul med en negativ egenkapital på over 20 mio. kr. og en gæld på over 40 mio. kr. I 2012 besluttede HKKFs kongres at lade kontingentet stige i takt med pristallet, men i 2019 satte den daværende formand, Flemming Vinther, stigningen i bero. Kontingentet var blevet alt for højt, sagde han på foreningens repræsentantskabsmøde.

Ifølge HKKFs hjemmeside koster medlemskontingent og A-kasse tilsammen 1.201 kr. per måned. Det må være tæt på Danmarks dyreste faglige kontingent. Godt halvdelen af beløbet, 677 kr., går til HKKF. I en stikprøveopgørelse foretaget af Dansk Sygeplejeråd er det dyreste faglige kontingent på 610 kr (2021-pris), som opkræves af Jordemoderforeningen. Men jordemødrene bliver altså trumfet af soldaterne med det fejlslagne hotelprojekt.

Ifølge den daværende formands beretning til HKKFs repræsentantskab i 2019 – som er det senest tilgængelige på foreningens hjemmeside – kæmper fagforeningen med faldende medlemstal. Som konsekvens af den dårlige økonomi har HKKF for nylig – 17 år efter bunden gik ud af pengekassen – besluttet at flytte fra en dyr husleje i Kronprinsensgade i Københavns centrum til en billigere husleje i Albertslund. De handler ikke overilet i HKKF.

Men støtten til partifællen i ministerkontoret er der hverken tvivl eller tøven om.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

13 KOMMENTARER

guest
13 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Annette
Læser
Annette
9. marts 2021 10:36

Det er en lidt ensidig kritik af Tom Block. Jeg hørte ham interviewet på P1, hvor han havde nogle ret fornuftige argumenter for ikke at skrive under, som ikke havde noget med partipolitik at gøre.

M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
13. februar 2021 1:17

Det er noget bemærkelsesværdigt at døbe sin artikel “Balladen om Bramsen splitter Forsvarets faglige organisationer”…

Efter de første linjer i artiklen, er resten kun en oplistning af situationen i HKKF, og redegørelse for deres støtte til S.
Læg der oven i, at artiklens forfatter selv stiller op for Venstre.
Resultatet er en artikel som i det kommende år, vil kunne læses i hvilket som helst lokalblad når valgkampen til kommunalvalget for alvor tager fart.
Artiklen fortæller på intet tidspunkt om hvad der reelt gør at de forskellige organisationer ser forskelligt på tingene. Forfatteren citerer kun fra tidligere artikler og bruger det som grundlag for angrebet på HKKF´s medlemmer.
Uanset om man er enig eller ej, så er det vel i sidste ende HKKF´s medlemmer som bestemmer hvor meget det betales i kontingent og hvad dette bruges til.
Hvis medlemmerne er utilfredse har de jo alle muligheder for at ændre tingene, på deres generalforsamling.

Jeg kan for min død ikke se, at artiklen har andet formål end at spille endnu mere partipolitik ind i en i forvejen betændt debat, som for nuværende ødelægger et Forsvar der allerede gisper efter adskillige møgsager.

Forsvaret, dets ansatte og dets opgaver, er alt for vigtige til at tilfældige individer med politiske ambitioner bør bruge dette som en kampplads!
Og det gælder lige fra ministeren til den yngste konstabelelev med en potentiel politiker i maven.

DenGamleGarder
Læser
DenGamleGarder
12. februar 2021 8:43

God artikel Christian – jo mere klarhed vi kan få over hvad der egentlig foregår, jo bedre. Også selvom det måske nogen gange er kontraproduktivt i første omgang.

KB Andreasen
Læser
KB Andreasen
11. februar 2021 19:12

Det er bemærkelsesværdigt at over 90% af HKKF’s medlemmer betaler partistøtte, og størstedelen er sikkert uvidende herom på trods af HKKF hævder at det bliver gjort klart ved indmelding. Som ung konstabelelev fik jeg bare stukket en indmeldelsesblanket i hånden; “Værsgo, udfyld, aflever!”

Min oplevelse var at holdningen til HKKF var, at ved personalesager og sikre “vindersager” kunne HKKF være ganske slagkraftige, men når den kom til overenskomst, løn, tillæg m.v. samt andre tungere politiske sager, så manglede der engagementet i samligning med deres søster organisationer.

Især under ISAF udsendelserne oplevede jeg stigende utilfreds med HKKF vilje til at kæmpe for større anerkendelse til konstabelgruppen, i form af tillæg, bonus højere løn osv. jeg vil endda påstå at mange anså HKKF som direkte vattede. Samtidig skulle man samtidig opleve nogle tillidsmænd der opførte sig som en arbejder der lige var trådt ud fra B&W i 60’erne.

Senere skiftede jeg til Søværnet og dermed CS, og min oplevelse var straks, at her blev der passet noget bedre på medlemmerne end i HKKF, det var ikke kun flotte ord fra formanden!
Når jeg snakkede med andre hærfolk som også havde skiftet værn, var det samme oplevelse de havde.

Når alt det er sagt, så er det 5 år siden jeg forlod Forsvaret og meget kan have ændret sig, ligesom at min hukommelse kan have lagt lidt til og trukket lidt fra nogle steder i mine oplevelser.

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
11. februar 2021 15:47

Jamen så kom katten ud af sækken med Brøndums artikel. Det drejer sig åbenbart om, at kredse i Forsvarets organisationer ikke tåler en socialdemokratisk minister. Ellers ville den økonomiske støtte til Socialdemokratiet, medlemsskab af LO osv. jo være irrelevant. Det er jo ikke HKKF formandens synspunkter, der argumenteres imod.
Jeg synes godt nok også, det var en kunstig diskussion, når arbejdsgiver er ministeren , og arbejdstager civilt betegnes direktøren/styrelseschefen/Forsvarschef og fagligt militært er general, og dermed forventes at blive adlydt af sine soldater i kommandostrukturen, og af personer i den struktur ses som den øverste chef – som generaler jo er, og det er ham, man kæmper for som repræsentant for det danske demokrati.

Jan Rene
Læser
Jan Rene
11. februar 2021 20:00

Wedell Christensen
Jeg mener ingen disrespekt, men jeg kan ikke helt finde ud af, hvad du egentlig mener i dit skriv?

Men okay: hvorfor er det en kunstig diskussion? Personellet derude opfatter det jo som dybt problematisk, at FM opfatter FC som kun en styrelseschef?!

Han skal jo ikke kun drifte organisationen, men også sende folk ud og slå ihjel, og helt bevidst udsætte sine soldater for risikoen for død og lemlæstelse?!

Mig bekendt kan kun Rigspolitichefen svagt sammenlignes hermed. Jeg tvivler på, at medarbejderne i feks Skat vil lade sig slå ihjel for deres Styrelseschef.

Og så det med at vi i Danmark ikke er modne til at have en forsvarsdebat? Modne i forhold til hvilket niveau? Bestemt af FM eller hvem skal afgøre, hvornår vi er voksne nok?

Jeg syntes faktisk godt om Trine Bramsen i starten, og det kan heller ikke være nemt at overtage et Excel helvede efter Excelmesteren pr excellance Claus Hjort Frederiksen – den nok ringeste FM i mands minde (og det siger ikke så lidt)

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
11. februar 2021 22:09
Svar  Jan Rene

Det er stadig en fuldtonet/firestjernet general, der sender folk ud. Og som personalet kan identificere sig med. De kender jo gradstegnene, og det er det, der tæller. For personalet er generalen deres højeste chef.
At gå op i diverse funktionsbetegnelser, der ændres med kulturudviklinger giver ikke personalet et tættere menneskeligt eller professionelt forhold til ham, end når han er general. Derfor er diskussionen kunstig, da den er uden reel substans andet end den som pressen og politikere med deres medløbere giver den. Og det er sagligt set ingen substans. Det er ordrige udsagn fra det, der ofte kaldes “Kommentariatet”.
De øvrige “stunts” fra ministeren vil jeg ikke kommentere her – det kræver en mere detaljeret samtale (ikke interview) med ministeren. Mig bekendt har vi i Danmark diskuteret forsvarspolitik i generationer, og jeg har fx. altid oplevet, at forsvarschefer i embedet har sagt, at Danmark har et troværdigt forsvar. Enkelte har så ytret noget andet efter de forlod posten. Der er altså også et giftigt politisk aspekt i hele emnet og den aktuelle diskussion.

DenGamleGarder
Læser
DenGamleGarder
12. februar 2021 8:42

Kære begge to.
Nu er det jo altså ikke forsvarschefen, der træffer beslutning om at udsende soldater, men et samlet folketing (eller ihvertfald et flertal heri).
Jeg tror heller ikke, at der er en eneste soldat i det danske forsvar, der tager ud for at slås for forsvarschefen – nej, de gør det for Danmark og de danske værdier. Og når man så står midt i suppedasen, så slås man for ham, der står ved siden af en, for at sikre at alle kommer hjem igen.
At forsvarschefen er den øverste militære chef, det burde der ikke være tvivl om, og ja han er også en styrelseschef – omend af en særlig karakter, idet hans styrelse forventes at fungere, når resten af samfundet ikke længere fungerer. Så derfor nytter det ikke noget, at der sås tvivl om hans funktions autoritet.
Om HKKFs medlemmer er glade for at støtte Socialdemokratiet eller ej, det må de jo finde ud af og evt. stemme med fødderne og løbe over i CS eller vælge en anden hovedbestyrelse/formand. I mine øjne burde alle fagforeningerne være politisk neutrale og kun varetage deres medlemmers tarv.

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
12. februar 2021 14:50

Ganske rigtigt. Og dit svar viser med al tydelighed, hvor “vinklet” hele debatten er.

DenGamleGarder
Læser
DenGamleGarder
15. februar 2021 8:27

Kære Wedell, jeg forstår ikke hvad du mener med at mit svar er med til at “vinkle” debatten – det var ihvertfald ikke min intention.

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
15. februar 2021 9:50

Hej Garder….nej, dit svar er korrekt – men resten af debatten beskæftiger sig med noget andet, fordi der er politisk interesse i en anden vinkel. Det er det jeg ovenfor mener bliver “giftigt”.

DenGamleGarder
Læser
DenGamleGarder
15. februar 2021 9:56

Ok, og tak. Jeg synes du kommer med nogen meget valide pointer i dine indlæg – jeg er blot bange for, at vi alle taler for døve ører.

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
15. februar 2021 10:45

Ja, vi kommenterer jo i et nichemedie, og vore bemærkninger bliver jo så subniche. Det er jo betingelserne, når man ikke er kendt politiker eller i øvrigt i kommentariatet. Men man har pligt over for sig selv at sige sin mening og om muligt at indhente øvrig viden. Reoretisk er det det, et demokrati lever af og er bedre for samfundsudviklingen end et diktatur. (Det var vist lidt helligt udtrykt).