spot_img

Bramsen i samråd: Danmark er ikke moden til en forsvarsdebat som i Norge

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Trine Bramsen (S) blev på torsdagens samråd i Forsvarsudvalget bedt om at forholde sig til kritikken af sin ageren i forbindelse med et mislykket dobbeltinterview med en Ritzau-journalist og for sin brug af termen ”styrelseschef for Forsvaret”. Ministeren afviste kritikken og rettede skytset mod pressen – ikke mindst mod OLFI.

Forsvarsminister Trine Bramsen er havnet i strid modvind efter sit famøse Ritzau-dobbeltinterview med forsvarschef Flemming Lentfer, som hun siden har givet titlen ”styrelseschef for Forsvaret”. På sociale medier har ministerens ønske om at sidde med ved Flemming Lentfers tiltrædelsesinterview med Ritzau ført til undren og kritik fra både journalister og ansatte i Forsvaret, der frygter for, at den politiske styring med forsvarschefen har taget overhånd. Siden har det vakt yderligere forargelse, at ministeren omtaler Lentfer som styrelseschef.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Også på Christiansborg undrer man sig over karakteren af samarbejdet mellem forsvarsministeren og forsvarschefen, og derfor havde forsvarsordførerkollegerne Niels Flemming Hansen (K) og Lars Christian Lilleholt (V) torsdag kaldt ministeren i samråd om sagen.

»Vi vil og må ikke sidde med en følelse af, at forsvarschefens ytringsfrihed er tynget,” indledte Niels Flemming Hansen samrådet, der tydeliggjorde, at Trine Bramsen hverken anerkender, at hendes medvirken i interviewet med Ritzau-journalisten signalerer mistillid til Flemming Lentfer, eller at der er noget odiøst i at omtale ham som styrelseschef.

»Der er et godt samarbejde. Da jeg udpegede forsvarschefen, var det netop fordi, at han er den rette styrelseschef for Forsvaret,« lød det således i ministerens første svar til de fremmødte.

Herefter gjorde hun det klart, at det efter hendes opfattelse er pressen, der forsøger at sætte lus i skindpelsen og står til hinder for den åbne debat, der efterspørges.

»Møder man op og er ubehøvlet, bliver det påpeget«

Mange af de indledende spørgsmål tog afsæt i det efterhånden famøse interview med den nu forhenværende Ritzau-journalist Thomas Hee. Han ønskede efter eget udsagn alene et tiltrædelsesinterview med den nye forsvarschef, men endte efter længere tids tovtrækkeri med Forsvarskommandoens pressetjeneste med at sige ja til et dobbeltinterview, hvor også ministeren deltog.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om et interview, som kørte helt af sporet …

Trine Bramsen har dog en helt anden opfattelse af forløbet end det, som Thomas Hee har beskrevet det over for OLFI:

»Jeg kan ikke genkende udlægningen af det interview, og jeg var trods alt til stede. Man kan ikke komme og sige ’luk, dig gider jeg ikke snakke med – jeg vil kun snakke med forsvarschefen’. Møder man op og tager en halv time af min tid og opfører sig ubehøvlet, så bliver det påpeget,« sagde ministeren på samrådet.

Senere kunne Trine Bramsen dog fortælle, at Flemming Lentfer skulle have udtrykt tilfredshed med interviewet, som ifølge Thomas Hee gik helt galt:

»Af akterne fremgår det, at FC konstaterede interviewene var gået godt. Hvis der havde været det rabalder, Ritzau-journalisten har gengivet, hvorfor skulle han så melde tilbage til sit system, at interviewet var gået godt?«

Artiklen fortsætter under playeren …

Trine Bramsen understregede og gentog flere gange undervejs i samrådet, at det var Flemming Lentfers klart udtrykte ønske, at de han og ministeren stillede op til interviewet sammen for at signalere deres tætte samarbejde.

»I samtlige akter, står der klart, at der var et ønske fra forsvarschefen og ministeren om at stille op sammen. Det har ikke noget at gøre med, at forsvarschefen er tvunget ind i et særligt setup. Journalisten kunne have sagt nej,« sagde Trine Bramsen.

At Flemming Lentfer efter dobbeltinterviewet angiveligt skulle have bedt om lov til at gennemføre de bebudede, men siden aflyste solo-interviews med OLFI, Altinget og Berlingske ville ministeren dog ikke forholde sig til.

Danmark ikke moden til debat som i Norge

Trine Bramsen benyttede til gengæld samrådet til at vende løbet og skyde med skarpt mod mediernes forsøg på at »sætte en kile mellem hende og forsvarschefen«. Selvom kritikken virkede til at være rettet mod medierne i bredere forstand, ville hun dog godt sætte navn på et enkelt medie, som med sin dækning af forløbet omkring Ritzau-interviewet – og måske også mere generelt – bærer et særligt ansvar for de problemer, Trine Bramsen ser i den aktuelle debat:

»Jeg kan ikke genkende udlægningen i OLFI, og jeg ser det som et forsøg på at skabe splid og lave artikler, der handler om mudderkastning, mere end det handler om at være interesseret i, hvad det danske forsvar er, og hvad det danske forsvar dækker,« lød dommen over dette medies journalistiske dækning af sagen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læsehistorien om den norske forsvarschef, general Eirik Kristoffersen, som ifølge de norske politikere i Stortinget skal blande sig i den offentlige debat …

Ministeren fulgte op med en opfordring til, hvad pressen i stedet bør fokusere på:

»Vi står over for så mange trusler, at der er rigeligt at dække, når det handler om, hvad der skal håndteres i fremtiden. Det kunne da være skønt, at man stopper med at opdigte – og jeg mener opdigte, for der er ikke indhold i, at der skulle være splittelse mellem mig og forsvarschefen – og så fokuserer på det, der rent faktisk er forsvarsindhold i.«

Meget af den senere tids kritik har netop drejet sig om, at der mangler faglige input i forsvarsdebatten, fordi højtstående officerer ikke deltager i og kvalificerer den offentlige debat. Flere har i den anledning foreslået ministeren at se mod Norge, hvor forsvarschefen er anderledes aktiv og åben i sit debatvirke end sin danske kollega, og hvor hans optrædener betragtes som helt naturlig.

Sådan kommer det dog ikke til at blive i Danmark lige foreløbigt, slår Trine Bramsen fast med endnu en bredside til pressen.

»Jeg har også kigget til Norge og synes, at det er et interessant setup, de har. Jeg må også sige, at jeg tror ikke, at vi er modne til et norsk setup endnu. Det synes, jeg at disse artikler vidner om. Det handler for visse journalister om at skabe splid og finde sprækker mellem politikere og fagpersoner. Vi er ikke modne til at kapere, at vi har den type debat.«

Forsvarschefen er styrelseschef

Mens tilliden til landets forsvarsjournalister altså kan ligge på et meget lille sted, forholder det sig ganske anderledes med tilliden til Flemming Lentfer, forsikrede Trine Bramsen igen og igen forsvarsordførerne på dagens samråd. I modsætning til, hvad pressen spekulerer i, er der nemlig fuld tillid til forsvarschefen, lød det fra ministeren, der både lovpriste det indbyrdes samarbejde og parternes »fælles læsning« af de sager, der løbende behandles.

Derfor kunne Trine Bramsen også afvise Niels Flemming Hansens bekymring om, at forsvarschefen ikke må stille op på egen hånd. Blot er det vigtigt, at politiske spørgsmål kun rettes til politikerne.

»Jeg stiller mig ikke i vejen for, at forsvarschefen stiller op. Tværtimod har jeg et ønske om mere kommunikerende styrelseschefer,« slog hun fast.

Netop tituleringen af Flemming Lentfer som styrelseschef har imidlertid også givet anledning til løftede øjenbryn blandt Forsvarets ansatte og oppositionspolitikerne på Christiansborg. Det fik udvalgsformand Naser Khader (KF) til at spørge forsvarsministeren, om hvorvidt Flemming Lentfer som chef for Forsvaret skal forsvare Danmark eller blot forvalte. Hertil svarede Trine Bramsen, at hun selv omtaler ham som forsvarschef i det daglige, men at Forsvaret formelt er en styrelse under ministeriet:

»Forsvarschefen er dermed styrelseschef. Ser man på juraen og på de beføjelser og kodeks, man arbejder efter, er der tale om en styrelseschef, og skal man tegne kasser og vandrør, er det også en styrelseschef,« sagde Trine Bramsen.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

6 KOMMENTARER

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Michael Albeck
Læser
Michael Albeck
5. februar 2021 8:49

meget mærkeligt… men hvor fanden er mit indlæg? offer for censur? ups. her var det sør´me nogen havde lagt det i køkkenskabet “Møder man op og tager en halv time af min tid og opfører sig ubehøvlet, så bliver det påpeget,« sagde ministeren på samrådet.” ved du, mutter fit, at du arbejder for os, det nytter ikke du bliver tøsesur fordi du ingen spørgsmål får, interviewet var med FC, og fordi du plagede, er socjalmokrat og dame, fik du lov at deltage, hold nu din mund, det ville klæde dig

DenGamleGarder
Læser
DenGamleGarder
5. februar 2021 8:29

Jeg tror, at ministeren har fuldstændig ret – vi er ikke modne til en sådan debat. Men manglen på modenhed til en offentlig debat ligger efter min opfattelse her kun hos politikerne – eller måske kun hos den siddende regering. Det virker som om andre partier, inklusive forsvarskritiske partier er mere end villige til at tage en offentlig og åben debat.

Michael Guy Diemar
Læser
Michael Guy Diemar
4. februar 2021 18:14

Når Forsvarsministeren udtaler, at Danmark ikke er moden til en Forsvarsdebat efter norsk model, er det nok mere et udtryk for, at man ikke ønsker faglighed ind i forsvarsdebatten. Det er meget sørgeligt.
Forhåbentlig kan ministerens udtalelse ansporer endnu flere ansatte i Forsvaret til at deltage i debatten. I min verden er journalisterne alene katalysatorer for at få historien frem, mens det er mennesker ude i samfundet der skaber historien. Det er således skudt helt forbi, når der skydes på medierne i denne sammenhæng.
Hvis ikke ansatte i Forsvaret, der ultimativt sætter livet på spil for danske interesser, skal deltage i den forsvarspolitiske debat, så ved jeg ikke hvem der skulle tilføre noget fagligt funderet saglighed. Hvis regeringen skulle have glemt det, så er Forsvarets ansatte også borgere i det danske samfund, og dermed ministerens arbejdsgiver. Det giver os, alene af den grund, al ret til at blande os i debatten. Umiddelbart kan det jo sammenlignes med lærere der ikke må blande sig i uddannelsesreformen eller læger og sygeplejersker der ikke må blande sig i sundhedspolitiske spørgsmål.

Rasmus_Karlsen
Læser
Rasmus_Karlsen
4. februar 2021 18:03

Styrelseschef for Forsvaret!

I bagklogskabens ulideligt klare lys var det muligvis ikke verdens bedste ide med en Pentagon-model i lille Danmark. Man aner, at det strategiske apex er næsten fuldstændigt politiseret og det giver grobund for potentielle katastrofale dispositioner i fremtiden, hvad fx angår strategisk valg ud i kapacitetsanskaffelser eller udsendelser.

En gammel kriger
Læser
En gammel kriger
4. februar 2021 17:56

Jeg er målløs, over denne halvkommunist vi har som forsvarsminister. Og jeg vil til enhver tid stå ved, det jeg har skrevet tidligere.
Bliver jeg beordret til parade med hende, så vender jeg min ryg og røv, mod hende når hun passerer.
Jeg fatter simpelthen ikke dette kvinde menneske, som ikke har fattet en brik af forsvaret.

Michael Albeck
Læser
Michael Albeck
4. februar 2021 16:22

“Møder man op og tager en halv time af min tid og opfører sig ubehøvlet, så bliver det påpeget,« sagde ministeren på samrådet.” ved du, mutter fit, at du arbejder for os, det nytter ikke du bliver tøsesur fordi du ingen spørgsmål får, interviewet var med FC, og fordi du plagede, er socjalmokrat og dame, fik du lov at deltage, hold nu din mund, det ville klæde dig