Danmarks bedste forsvarspolitiske forsikring er et stærkt transatlantisk bånd

7
FORSVARSUDVALGET med Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen/Scanpix

DEBAT: Danmark er bedst tjent ved at øge sit bidrag til Nato, og billedet af “fejljusterede” danske bidrag skal laves om. Det er Venstres udgangspunkt forud for de kommende forhandler om næste forsvarsforlig, gør partiets forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt klart i første debatindlæg i serien Forsvarsudvalget.

Danmark har i mere end 70 år været medlem af verdens mest succesfulde forsvarsalliance, Nato. Som en af alliancens tolv founding fathers, der har været med hele vejen, er det efterhånden en naturlighed for os danskere, at vores sikkerhed er garanteret herigennem. I mere end 70 år har Nato været Danmarks forsvarspolitiske forsikring – og den bedste af slagsen. For gennem Natos musketered er vi i Danmark sikret de øvrige Nato-allieredes opbakning og støtte i tilfælde af et anslag mod vores sikkerhed.

Denne forsikring skal vi som lille land værne om. For den har enorm stor værdi for os – og uden denne ville alternativerne være svære at få øje på. Vi står overfor en verdensorden i forandring, som vi ikke kan håndtere selv, og vi står overfor trusler, som vi ikke kan beskytte os mod alene.

Rusland har gennem mange år været en sikkerhedspolitisk udfordring, men i disse år øger også Kina sin indflydelse både regionalt og globalt, og de får gradvist en stærkere og større stemme internationalt, som de ikke er tilbageholdende med at bruge til at presse deres dagsordener igennem. Dagsordener, der i mange tilfælde ikke flugter med vores, og som konflikter med vores grundlæggende idealer og værdier.

Medlemskab af Nato kræver investeringer

Den hybride frontlinje er samtidig flyttet til Danmark gennem blandt andet påvirkningskampagner og cyberangreb fra både stater og kriminelle grupper – og det er blandt de mest alvorlige trusler mod Danmark, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste. Terroren viser derudover jævnligt sit grimme ansigt og minder os om, at de grundlæggende drivkræfter bag militant islamisme stadig er tilstede og skal tages alvorligt.

Det er derfor vigtigt, at vi aldrig tager denne forsikring for givet, men at vi udviser solidaritet og lever op til de forpligtelser, som medlemskabet af alliancen kræver af os. I Danmark har vi en tradition for at stille op, når Nato beder os om det, og vi har gjort det utallige gange – også når det har været svært. Senest har vi eksempelvis overtaget ledelsen af Natos mission i Irak (NMI). Det skal vi også gøre i fremtiden, men medlemskabet af Nato kræver også, at vi investerer i vores forsvar.

På Natos topmøde i Wales i 2014 underskrev alliancens medlemslande en forsvarsinvesteringsaftale, der indebar et løfte om, at allierede, der havde forsvarsbudgetter på mindre end 2 procent af landenes bnp, gradvist skulle øge forsvarsudgifterne og bevæge sig mod at bruge 2 procent af bnp på forsvarsbudgetterne. Danmark er et af de lande. Med sidste forsvarsforlig kom vi et stykke af vejen, men vi er endnu ikke i mål. Der er derfor behov for, at vi øger vores forsvarsinvesteringer, hvis vi skal leve op til vores internationale forpligtelser og den solidaritet og fællesskabsfølelse, som Nato-samarbejdet står og falder på.

Billedet af Danmark skal laves om

Danmark fik i oktober 2020 hård kritik i en Nato-rapport for ikke at bidrage tilstrækkeligt. Med andre ord betaler vi fra dansk side ikke vores ’forsikringspræmie’ – for nu at blive i de termer. I rapporten fra Nato blev Danmarks militære bidrag til Nato bl.a. kritiseret for at være ”fejljusteret”. Rapporten beskrev, at ”Danmark har ingen planer eller intentioner om at forsyne de kapaciteter, som NATO har anmodet om, hvilket er yderst bekymrende”. Det tager vi i Venstre enormt alvorligt, og det billede af Danmark skal vi lave om på.

Det er derfor meget klart, hvad Venstre går til forhandlingerne om det næste forlig med. Nemlig en ambition om, at vi øger vores forsvarsbudget – og indtil da vil vi være åbne overfor at drøfte, om vi kan gøre mere her og nu. For det er bydende nødvendigt for vores fremtidige sikkerhed i en foranderlig verdensorden med nye trusler og udfordringer, at vi fra dansk side også bidrager aktivt til NATO-samarbejdet og til forsvaret af os selv og alliancen som helhed.

20210202 Lars Chr Lilleholt3
Lars Christian Lilleholt var i perioden fra 2015-2019 energi-, forsynings- og klimaminister og er i dag forsvarsordfører i Venstre. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen/Scanpix
guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer